Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată. Pentru plata cadrelor didactice desemnate să conducă practica pedagogică a fost introdus câmpul „număr clase”

38.592 de vizualizări
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ
Foto: captura Edusal
Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată, potrivit unui document ajuns în școli și consultat de Edupedu.ro. Pentru plata cadrelor didactice desemnate să conducă practica pedagogică a fost introdus câmpul „număr clase”. Conform sursei citate, au fost actualizate grilele pentru funcția de mediator școlar.

Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.

Modificările aduse la versiunea 2.44.2 constau în:

  • Actualizare grile pentru funcția de Mediator școlar (se va reselecta funcția)
  • În forma de Drepturi lunare s-a introdus câmpul ”Număr clase” lângă Normă practică pedagogică pentru plata cadrelor didactice desemnate să conducă practica pedagogică. Se va completa pentru cadrele didactice desemnate să conducă practică pedagogică una din valorile (conform art 11, punctul 3 din OMEC nr. 4812/2020):
  • 1 – pentru o clasă în coordonare, aferent procentului de 10%
  • 2 – pentru 2 clase în coordonare, aferent procentului de 18%
  • 3 – pentru 3 clase în coordonare, aferent procentului de 25%

Se va transforma timpul efectiv lucrat în regim de conducere a practicii pedagogice în normă didactică și se va înscrie pe câmpul Normă practică pedagogică.

Atenție! Pentru cadrele didactice desemnate să realizeze sau îndrume practica pedagogică se va lăsa valoarea implicită ”Număr clase”= 1!

  • Actualizare listă de valori Spor practică pedagogică cu valoarea 18% pentru Îndrumătorii de practică pedagogică
  • Remediere calcul state rectificative pentru luna mai 2024 (indemnizația de hrană pentru ziua liberă MEN)
  • Remediere actualizare grile pentru încadrările secundare”, se arată în document.

Documentul poate fi consultat mai jos:

„În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei, care este salariul lui profesor spre final de carieră”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR Info. Hăncescu a spus că, în următorii 4 ani, salariile profesorilor ar trebui să se dubleze.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că în 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesorii și angajații din Învățământ: „Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului”. Acesta a spus că „va fi diferența dintre maximul pe care trebuie să-l atingi pe legea salarizării și maximul pe care îl ai în plată în momentul de față.”

Informații de context

Pe 1 iulie, Edupedu.ro a scris că aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată cu noile majorări de la 1 iunie, potrivit unui document ajuns în școli. Este vorba despre Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Aceasta prevede că, la 1 iunie, salariile pentru profesori vor fi cele din grilele aprobate de Executiv. Majorarea din luna iunie se aplică pentru salariile pe care cadrele didactice le-au primit în luna iulie.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, i-a mulțumit Ligiei Deca pentru majorarea salariilor din Învățământ: „Vă vorbesc în calitate de ministrul al Finanțelor, dar și de profesor universitar, în care simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație, iar din acest punct de vedere nu putem decât să adresăm, încă o dată, felicitări doamnei ministru (…).” Declarațiile au fost făcute la un eveniment dedicat Zilei Educației Financiare, organizat de Ministerul Educației.

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări. Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie a avut loc o întâlnire informală cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale și s-a discutat despre noua lege a salarizării.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul este crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

În 14 iulie 2023, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie 2023, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și:
Simion Hăncescu, FSLI: În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei. Guvernul care va veni va trebui să facă efortul ca, în următorii 4 ani, salariile să se dubleze
În 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesori, potrivit liderului sindical Marius Nistor: Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului. Va fi diferența dintre salariul aflat în plată în momentul de față și maximul stabilit de grila noii Legi a salarizării

8 comments
  1. Aplicația prevede și tăierea prin rotunjire cu 2 zecimale, la plata cu ora, o orelor suplimentare, practicată deja in anumite județe?????

    Mai concret, ai 3 ore suplimentare ești plătit pt 2 ore.

    Sau e campanie electorală si nu trebuie să știe lumea încă?

  2. Bună seara.Numai de cadrele didactice dați legi dar ptr îngrijitoare nimicsi fără noi copii sunt în plop dacă noi nu avem grija și facem și curățenie și foarte multe ce nu ne revin în fisa postului. Mitologia ptr noi de ce nu o aplicativorbiti dem debutanți ce nu au vechime nici un an și iau 4600 lei și noi cu vechime de 30 de ani luam 3000 de lei unde este vechimea .Va rugam rezolvați și probleme ingrijitoarelor din cresa și grădinițe.

      1. Chiar nu știu ce cadru didactic sunteți….adică cum ?..Așa stau îngrijitoare cu mana întinsă?Doamna spunea k are 30 ani vechime și are 3000lei vi se pare normal și firesc?Dar oare îngrijitoarele nu merita un salariu mai decent?…Nu…doar cadrele didactice ….vai cât sunt de pregătite….de aia trebuie meditații la copii…..Consider k da sa mărească salariile cadrelor didactice dar și cel al personalului auxiliar k toată lumea trebuie sa trăiască și avem familie ,iar dacă ești ingrijitor nu înseamnă k ești prost sau stai cu mana întinsă….pur și simplu va bateți joc …iar cel mai important lucru e sa Fi OM!!!Dumneavoastră umiliți pe cei care nu au funcție…rușine!

    1. Stimata doamna ingrijitor!
      In primul rand felul in care scrieți se vede nivelul de pregatire al dvs.,in al doilea rand dumneavoastra dati cu matura si insotiti copii sau nu la baie,nu cred ca dvs.faceti cu prescolarii lectii sau raspundeti de procesul instructiv educativ,asa cum o educatoare debutanta sau nu, si-a tocit mintea invatand si terminand un liceu, o scoala postliceala,de institutori sau o facultate.Atat stiti ca aveti drepturi dar indatoriri nu?

  3. 6000 de lei e salariul unui profesor spre final de carieră?! domnule lider mai bine va retrageți daca nici asta nu știți…

    1. Legile sunt legi….Nimeni nu e mai presus de lege .
      Dar…..dar…..este o mică,mare problemă .Noi,care lucram (de mulți ani)in creșele preluate de Stat și pe perioada determinata ,de ce nu ne faceți pe perioada nedeterminata (contractul) și de ce este necesar la antepreșcolari sa avem facultate ?

    2. Spuneau ca vor introduce un spor si pentru cei care lucreaza cu elevi cu Ces la clasa dar au omis total… Nu e usor sa ai 3 copii cu CES cu dignostice diferite intr o clasa in invatamantul de masa si chiar sa iti pese de ei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Sorin Cîmpeanu: Adeverințele medicale din primul semestru rămân valabile, nu trimiteți elevii după altele. Nu se pun absențe sau se pun motivate pentru elevii care prezintă simptome și nu se prezintă la școală

“Adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic. Adeverințele medicale cu privire la vulnerabilitățile elevilor care le împiedică prezența la școală, din primul semestru, rămân valabile, nu…
Vezi articolul

Un nou instrument pentru verificarea atestării și specializărilor psihologilor, ListaPsihologi.ro – pus la dispoziția celor care au nevoie de intervenții pentru copii sau de alte servicii de specialitate

Persoanele care caută psihologi pentru servicii decontate de intervenție pentru copii sau pentru activități dedicate celor cu tulburări de spectru autist, precum și o serie largă de specialiști din domeniul…
Vezi articolul

Lista școlilor din București care pot organiza programul Școala după Școală sau au semiinternat în anul școlar 2024-2025, publicată de ISMB. Doar 39 de școli au semiinternat

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat lista școlilor în care există posibilitatea organizării programului Școala după Școală sau în care funcționează semiinternat, pentru a informa părinții care își înscrie…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre relaxarea restricțiilor: Educația este o prioritate și atunci când gândim diverse etape de relaxare, deschiderea școlilor trebuie să fie printre priorități și printre primele opțiuni atunci când pandemia ne permite

Printre măsurile care trebuie să se vadă în viața de zi cu zi, odată cu scăderea incidenței de infectare cu coronavirus și a creșterii numărului persoanelor vaccinate, este revenirea tuturor…
Vezi articolul