În aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată afișarea informațiilor în statul de plată tipărit pentru persoanele cu mai multe încadrări, potrivit unui document trimis către inspectoratele școlare. Conform sursei citate, a fost actualizat și calculul pentru contribuțiile plafonate pentru personal angajat în decursul lunii și cu salariul sub salariul minim pe economie.
„Modificările aduse la versiunea 2.45.2 constau în:
- Actualizare D205
- Actualizare afișare informații în statul de plată tipărit pentru persoanele cu mai multe încadrări
- Actualizare calcul contribuții plafonate pentru personal angajat în decursul lunii și cu salariul sub salariul minim pe economie”, se arată în document.
Amintim că Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, la prezentarea raportului săptămânal, că salariul profesorilor „este primit pentru 8 ore pe zi, pentru 40 de ore pe săptămână” și „nu se reduce la numărul de ore de predare”. „Salariul implică și pregătirea pentru predare, activități administrative”, a completat acesta.
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Edupedu.ro că „legat de salarizare, nu avem nicio promisiune pentru 2025”. Declarația vine în contextul în care marți, 11 februarie, a avut loc o întâlnire la Guvern cu sindicatele din Educație.
Amintim că salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în anul 2025, deși profesorilor le-au fost promise creșteri după greva istorică din mai-iunie 2023, pe o nouă lege a salarizării amânată de atunci.
Adoptarea unei abordări comune, astfel încât salariile cadrelor didactice să ajungă la sumele promise după greva generală, a fost convenită la o întâlnire a sindicatelor din Învățământ cu conducerea Ministerului Educației, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Întâlnirea a avut loc pe 10 ianuarie 2025.
Recent, Sindicatul Învățământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara a transmis că „nu există un orizont temporal clar definit în ceea ce privește salarizarea potrivit grilelor negociate în a doua jumătate a anului 2023”. În documentul sindicatului se arată că acțiunile de protest se vor organiza abia după alegerile prezidențiale.