Aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ a fost din nou actualizată în privința impozitului pentru voucherele de vacanță – document

17.265 de vizualizări
Foto: © apichon pechnun | Dreamstime.com
Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost din nou actualizată în privința impozitului aferent sumelor acordate pentru vouchere de vacanță, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. În 2024, voucherele de vacanță sunt de 1.600 de lei pentru angajații din Educație, dar se impozitează cu 20%, dublu față de anul trecut.

Modificările aduse la versiunea 2.42.5 constau în:

  • implementare raport ”Fluturași indemnizație CO”
  • actualizări calcul impozit aferent sumelor acordate pentru vouchere de vacanță în cazul:
    • persoanelor care beneficiază luna întreagă de CM codurile 08 sau 15
    • persoanelor reactivate (tip asigurat = 18), care au făcut dovada plății impozitului și contribuției sociale de sănătate și sunt introduse pentru declararea lor în D112

ATENȚIE!!! Dacă ați introdus vouchere de vacanță cu versiunea 2.42.4 de EduSAL, PENTRU cazurile mai sus detaliate, este necesară ștergerea și reintroducerea liniei cu voucherul de vacanță în Alte drepturi.

  • corecții D112 pentru persoane cu CM codurile 01, 07 sau 10”, se arată în document.
Informații de context

Până luni, 20 mai, la ora 10, toate școlile și grădinițele din județul Dolj au avut de transmis numărul profesorilor și al angajaților pentru voucherele de vacanță 2024, potrivit unui adrese a Inspectoratului Școlar județean Dolj.

În 2024, voucherele de vacanță se impozitează cu 20%, conform actualelor prevederi legale, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI): „Se reține din salarii suma de 320 de lei”.

Edupedu.ro a scris că valoarea voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ, pentru anul 2024, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024. Primesc aceste vouchere cei care au salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru.

Concret, ordinul modifică anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.

După alineatul (6) al articolului 3, se introduc două noi alineate, alin.(7) si (8) cu următorul cuprins:

“(7) Pentru personalul din sistemul de învăţământ se acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.

(8) Pentru personalul din sistemul de învăţământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază.” 

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării

La articolul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.” 

La articolul 10, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”

În 2023, valoarea voucherelor de vacanță era de 1.450 de lei. Suma de 1.450 de lei a fost impozabilă în luna în care beneficiul a fost acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Concret, angajații care au primit aceste vouchere au plătit 145 de lei impozit. Cu alte cuvinte, dacă din suma de 1.450 s-a scăzut 145 de lei, profesorii au rămas cu 1.305 lei.

În 2024, conform prevederilor legale, chiar dacă suma pentru vouchere a crescut până la 1.600 de lei, se aplică impozitul pe venit de 10% și încă 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate. 20% din 1.600 de lei înseamnă 320 de lei. Dacă scădem 320 din 1.600 de lei, atunci diferența este de 1.280 de lei. Spre deosebire de anul trecut, profesorii sunt pe minus cu 25 de lei.

Sindicatele din Educație au solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să ia, în regim de urgență, măsurile necesare pentru acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2023. Este vorba despre personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar sau administrativ) încadrat/revenit în activitate după data acordării acestora în cursul anului trecut.

Pe 20 mai, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Edupedu.ro că „au fost virați banii deja (pentru voucherele de vacanță 2024 – n.red)”. Acesta a precizat că profesorii și angajații din învățământ primesc cardurile cu sumele cel târziu pe 14 iunie.

Foto: © apichon pechnun | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL În 2024, voucherele de vacanță sunt de 1.600 de lei pentru profesorii și angajații din Învățământ, dar se impozitează cu 20%, dublu față de anul trecut
Aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ a fost actualizată în privința voucherelor de vacanță 2024 – document
Simion Hăncescu, FSLI: Au fost virați banii pentru voucherele de vacanță. Profesorii și angajații din învățământ primesc sumele cel târziu pe 14 iunie
Până luni, 20 mai, la ora 10, toate școlile și grădinițele din județul Dolj vor transmite numărul profesorilor care iau vouchere de vacanță 2024 – adresă a inspectoratului școlar
Voucherele de vacanță se impozitează cu 20%. Spre deosebire de anul trecut, profesorii și angajații din învățământ sunt pe minus cu 25 de lei / Cornelia Popa Stavri: Se reține din salarii suma de 320 de lei
Vouchere de vacanță de 1.600 de lei pentru profesorii și angajații din Învățământ. Primesc aceste sume cei cu salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru – document
Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Liderul sindical Marius Nistor: Atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană
Legislație clarificată pentru directori și profesori, prin ordonanță de urgență. Liderul sindical Marius Nistor: Cei care predau și în regim de plata cu ora și depășesc 8.000 lei net vor beneficia de alocația de hrană și de voucherul de vacanță
Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Sunt vizate voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și programul „Masă sănătoasă”
Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru profesori se calculează prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază – proiect de OUG
Sindicatele profesorilor anunță că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază – document

9 comments
  1. Dacă tot s-a reținut 20% pentru sănătate de anul acesta, de ce nu se reține se reține și contribuția pentru pensie, să fie completă reținerea? Mai bine s-ar scoate toate porcăriile acestea de momeli și să dea al 13 lea salariu și bineînțeles grila nouă a salarizării să se aplice odată, de ce tot o amână, pentru economie? de ce nu-și amână ei salariile lor în guvern?

  2. Ce ne-au prostit..au mărit valoare de la 1450 la 1600 lei,dar ne-au impozitat cu 20 la sută față de 10 la sută, adică dublu .Așa că ce ne-au dat pe mere,ne-au luat pe pere…așa o să ia și ei la alegeri..

  3. da de ce dublu? Au dublat suma alocată? Eu as prefera sa nu se mai de-a rahaturile astea de tichete., să de-a al 13-lea salariu, cum a mai fost înainte de 2010, nu zic de 14 cum e cam in toată Europa, inclusiv pensii . Ești obligat cumva forțat să ieși în țară, unde dai de nehalitii din Horeca autohtonă. au o foame de bani abisală. o ciorbă cu ceva carne, sa nu zic urme, 25-28 de lei. Da unde dracu vă credeți?

    1. Da’ ce? Ți se pare mult o ciorbă 25-28 de lei? E chiar foarte bună la preț. Așa cum nouă, celor de la privat, au ajuns să ne impoziteze până și concediul medical cu 10%, că să trăiți voi, bugetarii bine, de nu mai ai voie să te îmbolnăvești, așa și voi trebuie să plătiți impozite. Toate s-au scumpit, dar voi nu vreți să acceptați asta și le vreți pe toate pe mocangeală. Nu vă convin prețurile la restaurant sau la hotel, la mare sau la munte, stați acasă, ce mare brânză!

      1. Mi se reține impozit pe venit, 42 la sută. Concediile medicale de impozitează și în învățământ, iar produsele și serviciile s-au scumpit pentru toată lumea. Vă rog să nu confundați bugetarii “speciali” cu pălmașii de la catedră, cei care țin în spate sistemul. Nu toți avem dirigenție, gradație de merit și ore peste normă. Puțin discernământ în afirmații nu ar strica.
        Cu stimă…

        1. Corect! Până la un punct, în care faceți referire la cei de la “catedră”…greul îl duc cei ce va asigura confortul la catedră și tot ce aveți nevoie sa vă desfășurați activitatea, acele persoane considerate slugi de voi profesorii și care au salarii de 5 ori mai mici că voi. Daca nu ar fi acești oameni, voi v-ați lăfăi in mizerie…

          1. Mă refeream strict la cei care susțin actul educațional: predare – învățare – evaluare. Atât. Veniți dvs. la corectat în locul meu la examene, faceți pregătire suplimentară pentru bacalaureat, vă bateți capul cu corigenții? Predați în locul meu materia, de la a cincea până la ultima clasă de liceu? Despre acești pălmași este vorba.

    2. Poate cineva să-mi spună care sunt acele “toate drepturile salariale aferente funcției de bază” despre care se spune la articolul 3 punctele 7 și 8?
      Sunt curios dacă aici intră sporul pentru dirigenție, gradația de merit și orele plătite la plata cu ora.

  4. Dublu veți pierde toate alegerile, borfașilor!
    Nu vă mai săturați să furați ……vedeți voi la vot!
    Ciolacu, Ciuca, Drula ,Hunor….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale: Declarația adoptată de Guvern pentru profesori ”are valoarea unei declarații făcute de patru politicieni, care s-ar putea ca de săptămâna viitoare să nu mai fie niciunul dintre ei în funcție” / Nu are valoare juridică, ci doar politică

Declarația adoptată de Guvern pentru angajații din Învățământ „are valoarea unei declarații făcute de patru politicieni, care, întâmplător, se află pe anumite funcții astăzi și s-ar putea ca, de săptămâna…
Vezi articolul

Raluca Turcan: Ministerul Educației în momentul de față este în plin proces de adaptare a materiilor la competențele pe care doresc să le transmită, astfel încât materia să fie simplificată în procesul de predare online

Ministerul Educației în momentul de față este în plin proces de adaptare a materiilor la competențele pe care doresc să le transmită, a declarat vicepremierul Raluca Turcan la B1TV. Aceasta…
Vezi articolul

Portretul violențelor din școli: Jumătate dintre elevii care sunt agresați nu se pot apăra din cauza fricii și peste jumătate din cei care asistă la astfel de scene nu intervin / Principalele motive ale violenței sunt aspectul fizic și notele – studiu World Vision

Agresiunea verbală este cea mai des întâlnită formă de violență în școlile din România, mai exact în circa 40% din cazuri, arată un studiu realizat de World Vision România. Unul…
Vezi articolul

Încă două zile libere pentru angajații din școlile de stat, în 2023, aprobate de Guvern, fără nicio justificare pentru pierderile elevilor din România, țară aflată în topul european cu cele mai puține zile de școală

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 28 decembrie, hotărârea de guvern prin care va acorda bugetarilor, în anul următor, încă trei zile libere: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august,…
Vezi articolul