Aplicaţia chineză TikTok “reprezintă un risc de contraspionaj”, acuză doi senatori americani, care cer analizarea riscurilor de securitate ale aplicației populare și printre adolescenții din România

533 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Doi influenţi senatori americani au cerut joi administraţiei americane să analizeze ameninţările pe care le-ar putea reprezenta aplicaţia chineză de video sharing TikTok, populară în rândul adolescenţilor din SUA, temându-se să nu fie folosită de Beijing pentru spionaj, relatează AFP, preluată de Agerpres. TikTok câștigă tot mai mult spațiu și în România, unde este folosită de numeroși copii și adolescenți.

Cu peste 110 milioane de descărcări numai în SUA, TikTok reprezintă un risc de contraspionaj pe care nu putem să îl ignorăm”, au acuzat într-o scrisoare doi influenţi membri ai Senatului american.

Cei doi oficiali au solicitat conducerii serviciilor naţionale de informaţii “să desfăşoare o evaluare privind riscurile pentru securitatea naţională” pe care le reprezintă aplicaţia, scrie Agerpres.

Liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, şi republicanul Tom Cotton susţin că proprietarul chinez al TikTok, ByteDance, “care este obligat să respecte legile chineze“, ar putea fi obligat “să coopereze cu serviciile de informaţii ale Partidului Comunist Chinez, chiar dacă datele utilizatorilor sunt stocate în SUA.

Oficialii americani se tem ca aplicaţia să nu ofere serviciilor de informaţii chineze un acces secret la smartphone-urile şi calculatoarele utilizatorilor. SUA acuză deja gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei de acelaşi procedeu.

Se pare că TikTok cenzurează conţinuturi considerate prea sensibile politic faţă de Partidul Comunist Chinez, inclusiv cu referire la manifestaţiile din Hong Kong, evenimentele din Piaţa Tiananmen, independenţa Taiwanului şi Tibetului şi tratamentul uigurilor“, au acuzat senatorii. Cei doi au susținut că platforma poate fi “o ţintă potenţială” de atacuri în timpul campaniei electorale din 2020.

Agenția de presă amintește că, la alegerile din 2016, agenţii ruseşti au creat conturi false de Facebook, Twitter, YouTube sau Instagram pentru a interveni în dezbaterile americane prin răspândirea de informaţii false.

Cu 500 de milioane de utilizatori în întreaga lume, popularitatea acestei aplicaţii de distribuire de scurte video-uri a explodat în ultimii doi ani, în special în rândul adolescenţilor.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 42% dintre profesori au participat la programe de formare continuă desfășurate prin casele corpului didactic, în anul școlar trecut, potrivit datelor unui raport al Ministerului Educației

Peste 42% din cadre didactice au participat la programe de formare continuă desfășurate prin casele corpului didactic, potrivit datelor Raportului privind starea învățământului preuniversitar 2021-2022. Concret, la aceste programe au participat…
Vezi articolul

Lucian Ciolan: Liceele pedagogice pot funcționa în continuare, dar nu mai suntem în situația de acum 30 de ani, în care un tânăr absolvent de liceu pedagogic, de 17-18 ani, avea maturitatea necesară să primească responsabilitatea de a decide destinele educaționale ale unui grup de 25 sau 30 de copii

Complexitatea carierei didactice, complexitatea lumii în care trăim a crescut atât de mult – spune profesorul universitar Lucian Ciolan, prorector al Universității București – încât cred că un tânăr de…
Vezi articolul

Trebuie să fim atenți, când scoatem posturile de consilier școlar la concurs, și pe ce specializări le scoatem, spune Daniel David: Când te ocupi de droguri, depresie, anxietate, de violență, consilierul școlar trebuie să fie pregătit în psihologie

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, într-o conferință de presă, că trebuie să fim atenți și pe ce specializări sunt scoase la concurs posturile de consilieri școlari. „Când…
Vezi articolul