Apelul lansat de Colegiul Franței, după rezultatele obținute de extrema dreaptă în primul tur al alegerilor parlamentare: Educația pentru o gândire critică, cultura și cunoașterea să rămână piloni esențiali ai democrației

Foto: © Marc Bruxelle | Dreamstime.com

Educația pentru o gândire critică, cultura și cunoașterea să rămână piloni esențiali ai democrației – acesta este apelul lansat de Colegiul Franței pe 1 iulie, după rezultatele obținute de extrema dreaptă în primul tur al alegerilor parlamentare din Hexagon.

Instituția, cu o tradiție de aproape 500 de ani, renumită în Franța pentru cursurile gratuite, deschise publicului larg despre știință, artă și diplomație, semnalează în acest context că „face apel la cetățeni și la reprezentanții aleși să își reînnoiască angajamentul față de umanism, știință și deschidere către Europa și către lume”.

Colegiul Franței transmite că „va continua să lupte împotriva rasismului, antisemitismului și a tuturor formelor de discriminare. Prin promovarea cunoașterii științifice libere, riguroase și dezinteresate, acesta va respinge orice manipulare a științei. Aceste obiective și valori sunt și vor rămâne intacte”.

Comunicatul Colegiului Franței, integral mai jos:

„Într-un moment în care țara noastră urmează să aleagă o nouă Adunare Națională, inima democrației noastre, Collège de France face apel la cetățeni și la reprezentanții aleși să își reînnoiască angajamentul față de umanism, știință și deschidere către Europa și către lume.

Într-o lume în care provocările globale precum schimbările climatice, prăbușirea ecosistemelor, conflictele armate, pandemiile și inegalitățile sociale devin din ce în ce mai presante, în care neadevărurile se înmulțesc și diferite forme de obscurantism sunt în creștere, dorim să reafirmăm valorile umaniste îmbrățișate de Collège de France. Acestea sunt valorile care au impregnat fiecare aspect al cercetării și al predării desfășurate aici încă din 1530.

Aceste valori implică un respect profund pentru demnitatea umană și drepturile omului, pentru diversitatea culturală și schimburile intelectuale, precum și pentru statul de drept, singurul care garantează libertatea deplină de gândire și de exprimare. Acestea includ convingerea că educația pentru o gândire critică, cunoașterea și cultura pentru toți sunt piloni esențiali ai democrației, egalității și coeziunii sociale.

Prin studiul celor mai diverse civilizații și culturi în timp și spațiu și prin continuarea cercetării fără frontiere de naționalitate, sex, orientare sexuală sau religie, Collège de France va continua să lupte împotriva rasismului, antisemitismului și a tuturor formelor de discriminare. Prin promovarea cunoașterii științifice libere, riguroase și dezinteresate, acesta va respinge orice manipulare a științei. Aceste obiective și valori sunt și vor rămâne intacte”.

FOTO DOCUMENT Comunicatul original al Colegiului Franței:

Despre Colegiul Franței:

Collège de France, instituție publică de învățământ superior și de cercetare înființată la Paris în 1530, are o dublă vocație: de a fi atât un loc pentru cele mai îndrăznețe cercetări, cât și un loc pentru predarea acestora. Acesta predă tuturor celor interesați, indiferent de înscriere sau de calificare, “cunoștințele care se construiesc în toate domeniile literaturii, științei și artelor”.

Misiunea sa este, de asemenea, de a încuraja o abordare interdisciplinară a cercetării și de a disemina cunoștințele în Franța și în străinătate. În sălile sale de curs și online, acesta oferă aproape 1.000 de cursuri și conferințe în fiecare an, accesibile gratuit tuturor: studenți, cercetători și simpli curioși. Collège de France este membru asociat al Universității Paris Sciences & Lettres, potrivit descrierii instituției.

Foto: © Marc Bruxelle | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version