Apel pentru burse de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală „Vasile Pârvan” și „Nicolae Iorga” în Roma și Veneția lansat de Ministerul Educației. Bursierii vor primi 800 euro/lună

1.181 de vizualizări
Foto: © Photodeti | Dreamstime.com
Programul de burse de cercetare și formare postuniversitară și postdoctorală „Vasile Pârvan”, la Accademia di Romania din Roma, și „Nicolae Iorga”, la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneția, a fost lansat astăzi, 8 august, potrivit unui anunț al Ministerului Educației pe Facebook. Bursierii vor beneficia de un cuantum lunar de 800 de euro.

Concursul național în urma căruia vor fi stabiliți beneficiarii acestei burse este coordonat de Ministerul Educației prin Agenția de Credite și Burse de Studii, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe.

Dosarele de candidatură pot fi depuse până pe 8 noiembrie 2024, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 29 noiembrie, potrivit informațiilor publicate de agenție pe site-ul oficial.

Stagiile încep de la 1 ianuarie 2025.

Domeniile pentru care se acordă burse sunt: istorie și științe sociale, arheologie, arhivistică, biblioteconomie, filologie clasică și modernă, istoria artei și arhitectură, literatură și studii literare, arte, științe economice și științe exacte.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Educației, se pot înscrie la concurs candidații care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

„a) sunt cetățeni români cu domiciliul stabil în România;
b) provin din instituții de învățământ acreditate din România/instituții de profil din România, sunt absolvenți de studii superioare cu diplomă de licență sau echivalentă și/sau studii universitare de masterat și/sau studii aprofundate și au, după caz, una din următoarele calități:

  • studenți la programele de masterat/cursanți la studii aprofundate, la învățământul de zi;
  • doctoranzi în instituții organizatoare de studii universitare de doctorat din România;
  • doctori în științe/artă cu diplomă obținută în țară sau străinătate;
  • artiști consacrați;
  • cadre didactice titulare în instituții de învățământ de stat sau particular acreditate, din rețeaua
    Ministerului Educației;
  • cercetători în institute de cercetare din rețeaua Ministerului Educației;
  • membri ai Uniunii Artiștilor Plastici.

c) au cunoștințe de limba italiană cel puțin de nivel mediu (scris, citit, conversație) și, de asemenea, fac dovada cunoașterii unei limbi străine de circulație internațională;

d) fac dovada obținerii acceptului de coordonare a proiectului pe durata stagiului de cercetare/formare, din partea unui profesor român /profesor din Italia specialist în domeniul în care se solicită bursa”.

Câștigătorii concursului vor beneficia de burse în valoare de 800 de euro/lună timp de minimum 2 luni consecutive și maximum 2 ani universitari consecutivi.

Cazarea, precum și folosirea spațiului de studiu și cercetare din cadrul celor două instituții de învățământ superior vor fi asigurate de Ministerul Afacerilor Externe, mai anunță Agenția de Credite și Burse de Studii.

Comunicatul Ministerului Educației și structura fișei de înscriere pot fi consultate mai jos.

Lista documentelor necesare pentru înscriere:

  1. „formular-tip de înscriere la concurs;
  2. copie după cartea de identitate și certificatul de căsătorie, dacă este cazul;
  3. curriculum vitae, însoțit de următoarele documente: foi matricole, situații școlare, diplome – licență, studii aprofundate, masterat, doctorat -, lista de lucrări comunicate/publicate în țară și/ sau în străinătate, alte diplome/ premii/ certificate sau atestări ale participării la manifestări științifice/ artistice/ sportive;
  4. recomandări din partea a 2 profesori universitari sau a două personalități din domeniul bursei solicitate;
  5. proiect de cercetare și/sau creație artistică cu tema din domeniile prevăzute mai sus, aprobat de coordonatorul din România sau Italia, după caz, care să justifice, în 2-10 pagini, activitatea bursierului în perioada stagiului, pentru care se solicită bursa; proiectul de cercetare și/sau creație artistică trebuie să conțină: motivație, justificare; obiective clare, precise; fezabilitate; mod de valorificare a rezultatelor; mod de diseminare a cunoștințelor dobândite; concordanța cu lucrările elaborate anterior; încadrare și validare în programul de studiu;
  6. atestatul sau certificatul de cunoaștere a limbii italiene cel puțin de nivel mediu (scris, citit, conversație), precum și a unei limbi de circulație internațională;
  7. adeverința medicală, eliberată de medicul de familie, care atestă faptul că persoana este declarată aptă pentru efectuarea stagiului de bursă în străinătate;
  8. adeverința eliberată de instituția de învățământ acreditată din România/ instituția de profil din România de unde provine și care atestă calitatea candidatului, în
    conformitate cu condițiile de eligibilitate”.

Dosarele de candidatură vor fi transmise în format PDF, printr-un singur email, la adresa dosare.candidatura@roburse.ro. În urma trimiterii dosarelor, aplicanții vor primi, prin email, numere de înregistrare.

„Pentru a se evita riscurile produse de eventuale disfuncționalități tehnice, candidații care nu primesc confirmarea de primire cu numărul de înregistrare sunt rugați să ne contacteze”, se mai precizează în anunțul agenției.

Calendarul concursului este următorul:

  • Depunerea dosarelor de candidatură – 08.11.2024 – ora 14.00 (ora României);
  • Verficiarea administrativă și afișarea rezultatelor – 11-12.11.2024;
  • Depunerea contestațiilor la verificarea administrativă – 13-14.11.2024;
  • Soluționarea contestațiilor la verificarea administrativă – 15-18.11.2024;
  • Selecția candidaților de către Juriul de selecție și comunicarea rezultatelor – 19-22.11.2024;
  • Depunerea contestațiilor la evaluarea academică – 25-27.11.2024;
  • Soluționarea contestațiilor la evaluarea academică – 28.11.2024;
  • Afișarea rezultatelor finale – 29.11.2024.

Pentru informații suplimentare, cei interesați sunt invitați să acceseze site-ul www.roburse.ro.

DOCUMENT – Comunicat de presă:

DOCUMENT – Formular de înscriere:

Foto: © Photodeti | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu 8 lei vor lua mai mult profesorii asistenți la Evaluarea Națională și BAC 2023, față de anul trecut – document / 1 leu în plus pe lucrare, pentru profesorii corectori, în timp ce ministrul Educației anunță că „va lupta” pentru ca profesia de cadru didactic să fie respectată, inclusiv din punct de vedere financiar

Profesorii asistenți la Evaluarea Națională și la examenul de Bacalaureat 2023 o să primească cu 8 lei mai mult, comparativ cu anul trecut, potrivit ordinului de ministru nr. 4.143 din…
Vezi articolul

Mușamalizarea cazului de la Târgu Mureș, Școala „Romulus Guga”. Învățătoarea Mariana Alexa a primit un avertisment scris pentru abuzurile verbale repetate, zilnice, la adresa elevilor săi de 8-9 ani: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul”

Învățătoarea Mariana Alexa, care a abuzat verbal elevii săi de la Școala Gimnazială „Romulus Guga din Târgu Mureș, a primit doar un avertisment scris pentru ieșirile sale, a declarat pentru…
Vezi articolul

Strategia de educație parentală a fost lansată în dezbatere pentru a treia oară, în 6 ani. Documentul ministrului Deca este înțesat cu limbaj de lemn și referiri la președintele Iohannis: „Viziunea asupra parentalității, subsecventă dezideratelor Proiectului România Educată, este în perspectiva 2030 aceea de a clădi, împreună cu părinții, o societate durabilă”

Strategia de educație parentală a fost lansată în dezbatere pentru a treia oară de Ministerul Educației, după ce precedentele 2 variante lansate în ultimii 6 ani au fost abandonate în…
Vezi articolul