Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a lansat un apel public către parlamentari, prin care le cere “să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educație, la data de 1 septembrie 2020”. “Nu lăsați școlile să devină bombe epidemiologice, expunând profesorii și elevii! Majorările salariale de la data de 1 septembrie nu sunt un moft, sunt o necesitate – din acești bani cadrele didactice își vor cumpăra măști de protecție”, spune FSLI.
“Federația noastră, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajați, atrage public atenția că numeroasele semnale pe care le-am primit în ultima perioadă de la sindicatele afiliate sau direct de la profesori, converg către un numitor comun: intenția cadrelor didactice de a refuza să vină la școală începând cu data de 14 septembrie, dacă Guvernul României nu va asigura toate condițiile de protecție necesare angajaților din educație, dar și elevilor, împotriva infectării cu COVID-19, precum și dacă nu se va acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020″, se arată în apelul FSLI.
“În plus, nici până la această oră, deși a fost promulgată de peste o lună și jumătate legea conform căreia fiecărui elev și cadru didactic i se asigură, la cerere, un dispozitiv-laptop sau tabletă conectat la internet, nu au fost emise Norme metodologice pentru aplicarea acestei legi”, spune federația.
Comunicatul integral al FSLI:
“FSLI: Apel public către parlamentarii României: Nu lăsați școlile să devină bombe epidemiologice, expunând profesorii și elevii! Majorările salariale de la data de 1 septembrie nu sunt un moft, sunt o necesitate – din acești bani cadrele didactice își vor cumpăra măști de protecție!
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face un apel public către parlamentarii României prin care solicităm să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educație, la data de 1 septembrie 2020, decizie luată prin recenta OUG privind rectificarea bugetară. În medie, fiecare cadru didactic ar urma să primească în plus 300 de lei, bani din care își poate achiziționa măștile de protecție pe care va fi obligat să le poarte în timpul activității în unitățile de învățământ.
În anul școlar 2020-2021, peste 10 mii de cadre didactice cu vârsta de peste 65 de ani și alte aproximativ 40 de mii cu vârsta cuprinsă între 60 și 65 de ani trebuie să se întoarcă la catedră. Prin comparație cu alte sectoare socio-profesionale, educația are cei mai mulți angajați care fac parte din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire cu noul Coronavirus. Pericolul la care se vor supune colegii noștri este unul foarte mare pentru ei, dar și pentru familiile lor, situație în care se află și elevii și familiile acestora, ca urmare a numărului mare de persoane care se vor întoarce în sălile de clasă.
Angajații din educație vor intra astfel în linia întâi dacă ne gândim la expunerea în fața virusului, iar ei nu vor purta echipamente speciale. Un cadru didactic care va preda la mai multe clase, mai multe ore, va fi supus unui risc și mai mare de îmbolnăvire, pentru că va intra în contact cu zeci de elevi.
În aceste condiții, în care numărul de elevi și cadre didactice este mai mare decât în oricare alt loc populat, fie că este loc de muncă, sau un loc deschis publicului, considerăm că se impun măsuri foarte stricte, urgente și bine implementate prin care elevii și angajații din educație să beneficeze de toate condițiile, astfel încât să nu fie expuși îmbolnăvirii cu COVID-19.
Autoritățile au obligația să asigure tuturor participanților la actul educațional măști, dezinfectant, săpun și toalete funcționale, pe parcursul fiecărei zile de școală. Altfel transformăm unitățile de învățământ în bombe epidemiologice, chiar din prima zi de școală!
Cei 300 de lei, în medie, TREBUIE să fie acordați cadrelor didactice de la data de 1 septembrie 2020, pentru că aceștia sunt bani din care cadrele didactice își vor asigura măștile de protecție absolut obligatorii. Întrucât nu există în acest moment bugetată această cheltuială, profesorii au ajuns în fața acestei situații în care vor plăti pentru măștile de care au nevoie.
Le cerem parlamentarilor cărora le pasă de sistemul de educație să nu voteze OUG privind recenta rectificare bugetară în forma adoptată de Guvernul României și pentru că ar produce un grav dezechilibru în rândul bugetarilor: prin amânarea acestei majorări salariale, cadrele didactice vor primi bani în plus abia la data de 1 septembrie 2021, față de celelalte categorii care îi vor primi de la data de 1 ianuarie 2021, conform Legii nr.153/2017.
În plus, nici până la această oră, deși a fost promulgată de peste o lună și jumătate legea conform căreia fiecărui elev și cadru didactic i se asigură, la cerere, un dispozitiv-laptop sau tabletă conectat la internet, nu au fost emise Norme metodologice pentru aplicarea acestei legi. Întreg tabloul educației este plin de disfuncționalități, în condițiile în care școala va începe în mai puțin de o lună!
Federația noastră, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajați, atrage public atenția că numeroasele semnale pe care le-am primit în ultima perioadă de la sindicatele afiliate sau direct de la profesori, converg către un numitor comun: INTENȚIA CADRELOR DIDACTICE DE A REFUZA SĂ VINĂ LA ȘCOALĂ ÎNCEPÂND CU DATA DE 14 SEPTEMBRIE, dacă Guvernul României nu va asigura toate condițiile de protecție necesare angajaților din educație, dar și elevilor, împotiva infectării cu COVID-19, precum și dacă nu se va acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020!
“Educația nu este cârciuma sistemului bugetar, iar cadrele didactice nu cer majorarea salarială pentru a-și achiziționa case, obiecte de lux, mașini scumpe sau vacanțe exotice. Au nevoie de cei 300 de lei pentru a-și cumpăra măști de protecție, dezinfectanți și materiale didactice. Tot ce își va achiziționa fiecare persoană va fi folosit în scopul desfășurării activității la clasă. Când se vor redeschide școlile, se va deschide o cutie a Pandorei, de care niciun membru al Guvernului nu este acum conștient. Avem aproximativ 50 de mii de oameni, cu vârsta trecută de 60 de ani, aruncați în linia întâi. Aceștia sunt carne de tun, așa cum vor fi de fapt toți salariații din învățământ! Credem în procesul educațional desfășurat la clasă, dar nu putem face asta oricum, ci doar prin respectarea unor condiții foarte stricte. Altfel, cine își asumă îmbolnăvirea salariaților din sistemul de învățământ și a copiilor? Apelul nostru se îndreaptă spre acei parlamentari care știu ce este demnitatea umană, decența și care înțeleg situația în ansamblul ei, nu privită doar prin intermediul unor cifre din buget!”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.”
13 comments
SOMN USOR, CADRE DIDACTICE laşe şi peneliste! Ieşiţi în stradă, dacă vă e foame!
Declar pierdut, fara speranța de a regăsi cândva, lider sindicat invațamant.
Despre ISJ-uri,nimic ?Am urmarit in primele 2 luni de pandemie,respectiv martie si aprilie, ISJ-urile NU au muncit nimic,nu au condus,nu au indrumat,au postat ordonantele guvernului si au elaborat norme de aplicare de-a dreptul nesimtite (din punctul de vedere al profesorilor)Tot ce fac ei in mod obisnuit,poate fi facut de adminul unui site ! Toate comisiile si sedintele se pot numi/desfasura online,toate statisticile se pot centraliza online,…
La noi exista spatiile necesare pentru impartirea in 2 a claselor. Daca sunt impartite clasele in jumatate si elevii vin in doua schimburi, dupa parerea mea, nu exista resursa umana necesara. De ce nu se cuantifica numarul de posturi si de ce nu vorbeste nimeni despre numarul de profesori care ar trebui angajati?
Problema salariilor a fost rezolvată astăzi. Domnul Wuhannis a afirmat în conferința de presă de astăzi că nu se poate!
Solicit declanșarea conflictului de muncă și acționarea în justiție a guvernului pentru neaplicarea legii!
Legat de planul cadru , nimic? Rămânem fără locuri de munca in pandemie, după o activitate de 20_ 30 de ani la catedra.
În atenția sindicatelor care apara interesele profesorilor si a colegilor…
1. Profesorul este pregătit profesional si are competente universitare pentru activitati de predare-consolidare-evaluare ( proiectare, implementare activitati didactice, evaluare) si extrascolare si consiliere psihopedagogie (dacă este cazul si plătit în acest sens)
2. Alte atribuții și competente din domeniul medical (supravegherea elevilor pentru a respecta norme sanitare, verificare documente si declaratii părinți, etc), de supraveghere sau intervenție în caz de violenta nu intra in competențele profesionale ale profesorilor. Profesorul nu este paznic, supraveghetor (de zi sau de noapte) sau zilier în învățământ sa îndeplinească orice atributie- nici fișele postului întocmite legal nu includ astfel de activități, ele sunt impuse verbal sub sintagma “Alte atributii”
3. Profesorul nu este recompensat financiar sa îndeplinească atribuții medicale- aceste atribuții aparțin personalului medical- sa isi îndeplinească atributiile si daca este personal insuficient, sa angajeze. Nu putem sa ne asumăm riscul profesional de a ne infectat, atât timp cât nu avem spor de risc similar cadrelor medicale, salarizarea este realizată în deradere- ba mai mult, drepturile noastre salariale au fost amânate pentru gestionarea pandemiei: sa o gestioneze cei care sunt platiti in acest sens.
4. Se vorbește de protecție copiilor si părinților cu boli cronice- aveti profesori cu boli cronice, media vârstei personalului didactic este de 50 ani- ce protecție medicală le oferă MEC, ISJ si scoala angajatoare? Cum poti expune, inuman si cu cinism, un profesor, riscului de infectare fără să analizezi situația sa medicalea??? Ce răspundere are angajatorul si ce răspundere penală are personalul de îndrumare și control pentru degradare stării de sănătate a profesorilor expuși pe holuri, în curent, bacteriilor si virușilor (chiar medicii au expus ca principalii vectori de transmitere intracomunitara a virozelor sunt copiii si adolescenții)?
In concluzie, sa ne îndeplinim atributiile de profesor pentru care suntem calificați si platiti de statul roman: activitati didactice si nicio altă activitate conplementara: activitati medicale, activitati de supraveghere, activitati polițienești de intervenție în caz violenta verbală, fizica sau alte infracțiuni în scoala sau birocratie. Acestea sunt atributiile personalului calificat din alte domenii, care trebuie angajat si plătit (statul are bani arhisuficienti- vezi raportul Curții din Conturi se te scandalizezi)
Corect! Nimic din partea sindicatelor despre aceste probleme și multe altele (clase enorme, hârțogăraie etc) care nu țin de aspectul financiar. În schimb, reacționează numai în problema salariilor, făcându-ne o imagine antipatică în societate, cu largul concurs al presei (a se vedea comentariile privitoare la ce salarii grase au profesorii -care oricum nu fac nimic- și cum, în nesimțirea lor, mai vor !)
Poate infirmierele care au mai mare decat mine salariul predau si online in locul meu? Poate merg si la titularizare, cercuri??
Să nu uităm că acești profesori care urlă după bani scot 44% de analfabeți funcțional. Au salarii uriașe și total nemeritate!
Să nu uităm că cei 44% de analfabeți funcțional au părinți la fel de analfabeți care denigrează constant procesul educațional, școala și cadrele didactice de față cu copiii. Nici pe asta să n-o uităm, zic! 😉
Adevarat!
Corect. N-au dat macar o masca la pregatiri si incheierea situatiei. Una macar sa arunce asa un ciolan ca au dat. Foarte bine, greva daca isi mai bat joc de profesori. Sa-si ia Orban si a doua masura de protectie si viziera ca la cum guverneaza sigur il scuipa-ntre ochi vreun profesor intr-o carciuma. 🙂