Apel al profesorilor de Biologie din București ca științele naturii să fie „tratate cu un respect egal” în planurile-cadru de liceu: Soluția nu este să introducem noi discipline. Ne lipsesc profesori bine pregătiți, laboratoare și manuale atractive

3.380 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Profesorii de biologie din București atrag atenția asupra dezechilibrului dintre disciplinele STEM în noua propunere de plan-cadru pentru liceu. Într-un apel public, aceștia solicită Ministerului Educației o alocare echilibrată a orelor pentru Fizică, Chimie și Biologie, susținând că „pentru toate aceste nevoi ale societății românești, învățământului științific ar trebui să i se acorde o importanță mai mare”. Aceștia reclamă faptul că Biologia este puternic subreprezentată în specializarea Matematică-Informatică, în ciuda faptului că face parte din aria STEM.

Semnatarii documentului atrag atenția asupra fenomenului de analfabetism științific și al influenței crescânde a pseudoștiinței: „Scade constant capacitatea de a discerne adevărurile științifice din invazia de informații pseudoștiințifice care inundă tot mai mult spațiul public. În societatea noastră se observă în ultimii ani o creștere îngrijorătoare a analfabetismului științific manifestat prin dificultatea tot mai mare a elevilor, dar și a adulților, de a-și forma reprezentări și explicări corecte ale unor fapte științifice – structuri/procese/fenomene naturale”.

Profesorii subliniază că „astfel de influențe nu pot fi contracarate doar de educație făcută prin media sau prin alte surse nonformale dacă nu au la bază o minimă, dar riguroasă educație științifică realizată în școală”.

„Nu avem pe deplin formate comportamente care să ne păstreze starea de sănătate individuală și populațională”

Apelul punctează și problema lipsei educației pentru sănătate, menționând că „diverse statistici arată poziții fruntașe ale țării noastre în creșterea numărului de cazuri TBC, boli cardiovasculare, sarcini nedorite și mame minore, creșterea alarmantă a consumului de antibiotice, scăderea vaccinării copiilor până spre limita periculoasă a pierderii umbrelei de protecție în populație pentru anumite boli, creșterea consumului de droguri în rândul tinerilor”. Semnatarii consideră că „formarea acestor comportamente sănătoase nu se poate baza decât tot pe o educație științifică temeinică”.

Profesorii arată și că formarea gândirii critice nu trebuie să fie asociată doar cu disciplinele socio-umane, ci și cu științele: „Se vorbește în societate despre nevoia introducerii unei noi discipline – Gândirea critică. Alteori, se atribuie formarea gândirii critice numai disciplinelor de profil uman, mai ales social, minimalizându-se faptul că gândirea critică are nevoie de instrumente mentale formate și exersate și prin educația științifică”.

Biologia, subreprezentată în specializarea Matematică-Informatică

Profesorii semnalează un „puternic dezechilibru al disciplinelor STEM prin lipsa reprezentării adecvate a Biologiei la specializarea Matematică-Informatică”. Conform noii propuneri de plan-cadru, biologia ar urma să fie studiată doar în clasele a IX-a și a X-a, cu o singură oră în clasa a XI-a și fără ore alocate în clasa a XII-a. În total, elevii de la această specializare ar avea doar trei ore de biologie în patru ani de liceu.

Semnatarii se întreabă: „Care este argumentul care a stat la baza deciziei ca numărul de ore alocat disciplinei Biologie să fie atât de mic raportat la posibilitățile acestei discipline de a participa la formarea acelui set de competențe transversale în științe necesare inclusiv absolventului de la specializarea matematică-informatică și raportat la posibilitățile ei de a acoperi nevoia de educație pentru sănătate, educație pentru reproducere, educație ecologică?”.

Aceștia propun o nouă distribuție orară, care să asigure studiul biologiei în mod echilibrat pe parcursul celor patru ani de liceu. În noua variantă, biologia ar urma să aibă câte o oră în clasele a IX-a și a X-a, să fie păstrată în clasa a XI-a și reintrodusă în clasa a XII-a.

Exemple internaționale: „În țări precum Finlanda și Germania, curriculumul liceal acordă o importanță egală tuturor științelor fundamentale”

Profesorii oferă exemple din sistemele educaționale europene, subliniind că „exemple din sistemele educaționale europene ne arată că științele naturii sunt tratate cu un respect egal în curriculumul liceal. De exemplu, în țări precum Finlanda și Germania, curriculumul liceal acordă o importanță egală tuturor științelor fundamentale, recunoscându-le rolul critic în dezvoltarea unei baze solide de cunoștințe pentru toți elevii, indiferent de specializarea lor ulterioară”.

Aceștia consideră că România trebuie să urmeze acest model și să ofere elevilor „șansa de a cunoaște mai aprofundat și echilibrat acest domeniu al Științelor, cu tot potențialul său complex și interdisciplinar”.

Profesorii susțin că problema nu se rezolvă prin introducerea unor discipline noi, ci prin utilizarea mai eficientă a resurselor existente: „Nu introducerea de noi discipline, așa cum se discută în spațiul public, sau modificări fundamentale ale programelor ar rezolva problemele ridicate mai sus, căci disciplinele de studiu există, iar programele, deși perfectibile, cuprind paradigma în care ar trebui să se desfășoare învățarea. Lipsesc însă metodele corecte de transfer în practică și resursele: de timp; materiale (manuale atractive, care ar facilita transferul de timp necesar în clasă descifrării unor conținuturi științifice către studiul individual și laboratoare dotate care ar facilita învățarea prin experiment) și, de multe ori, resursa umană formată temeinic, care să aplice metode didactice atractive și eficiente”.

Aceștia solicită Ministerului Educației „o alocare orară echilibrată conform nevoilor elevilor și ale societății”, astfel încât educația științifică să fie accesibilă tuturor elevilor, indiferent de specializarea aleasă în liceu.

DOCUMENT DESCARCĂ Memoriul profesorilor de Biologie din București către ministerul Educației și Cercetării:

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Eliminarea Biologiei din trunchiul comun al claselor a XI-a și a XII-a va fi o eroare, spune profesoara Nicoleta Ianovici, decan al Facultății de Chimie-Biologie-Geografie de la UVT, în contextul dezbaterii pe propunerile de planuri-cadru pentru liceu / Pledez pentru readucerea științei în general, a disciplinelor STEM și a Biologiei în special, în centrul discursurilor și practicilor sociale, inclusiv politice
Care va fi statutul biologiei în liceu în condițiile în care sportul și religia au mai multe ore pe săptămână? O asociație de profil atrage atenția că elevii au nevoie de gândirea critică dezvoltată de biologie, atitudinile pro-știință și împotriva sfaturilor „după ureche”

1 comment
  1. Daca mai trebuie argumentat rostul prezentei Biologiei in formarea intelectuala serioasa a oricarui absolvent de liceu inseamna ca regresam cu pasi repezi! Declaratia remarcabila a ministrului Educatiei, Prof. dr. Daniel David, potrivit careia civilizatia noastra a fost fondata pe doi piloni – „stiinta si religia” ( i.e. credinta crestina) – este intru totul corecta si acoperita de probe de nerespins. De aceea nu avem voie sa diminuam registrul disciplinelor stiintifice si nici sa bagatelizam rostul formativ al celor umaniste. Reforma ar trebui realizata nu prin eliminare sau rarire, ci prin alte mijloace. Poate prin regandirea viziunii dupa care sunt redactate multe dintre manuale
    (unele, inca greu inteligibile si stufoase), prin mai riguroasa pregatire dar si prin motivarea mai apasata a cadrelor didactice…In definitiv invatamantul s- a bazat intotdeauna pe competenta si pasiunea didactica ale dascalului si, obligatoriu, pe diligenta sau stradania elevului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Nextlab.tech

Profesorul Vasile Gridan: Lecțiile de fizică sunt și pot fi din ce în ce mai atractive, dacă profesorul e motivat și nu e stresat de o programă din care cel puțin 30% este inutil

„Profesorul transmite emoții, adaptează materia predată la nivelul fiecărui elev din clasă. El știe cum să discute și cu elevul de 5, și cu elevul de 9”, a declarat Vasile…
Vezi articolul
Echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I

DOCUMENT Model de raport lunar pe care trebuie să îl completeze profesorii pentru a primi sporul de doctorat și exemple de activități luate în calcul pentru acordarea lui, publicate de ISJ Dolj

Profesorii trebuie să depună lunar un raport de activitate suplimentară pentru a putea primi sporul de doctorat. Elaborarea unei lucrări științifice si rezolvarea creativă a situațiilor ce impun managementul riscului,…
Vezi articolul

Material susținut de VIVA

VIDEO Raportul pentru burse este de mare ajutor, spune directoarea Oana Hrehoreșen despre utilizarea catalogului electronic VIVA / Experiența a 4 directori de școală și beneficiile oferite gratuit școlilor în testare până pe 31 august

Oana Hrehoreșen, director al Liceului Teoretic „Ion Ghica” din Răcari, spune despre catalogul VIVA că este de mare ajutor în generarea rapoartelor pentru profesori. „De foarte multe ori, când ai…
Vezi articolul

Cinci măsuri fiscale pentru evitarea crizei de finanțare a deficitului și readucerea României pe drumul unei creșteri economice sustenabile, propuse de economiștii Facultății de Științe Economice a UBB

România nu mai poate amâna reforma fiscală și consolidarea bugetară, consideră echipa Romanian Economic Monitor (RoEM), proiect al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB)…
Vezi articolul

Ramona Gheorghe, medic psihiatru: Adolescentul are nevoie de reperul de neclintit al adultului, deși refuză și spune cu obstinație „eu pot, sunt independent”. Fără adultul pe care îl neagă, în fața căruia se revoltă, este pierdut

„Adolescentul are nevoie, deși refuză, cu obstinație spune «eu pot, sunt independent», de reperul de neclintit al adultului. Fără adultul pe care îl neagă, în fața căruia se revoltă, este…
Vezi articolul