Apel al candidaților și profesorilor care susțin concursul de Titularizare miercuri, 17 iulie, în contextul caniculei: Ministerul Educației să modifice data probei scrise

Foto: © Akarawut Lohacharoenvanich | Dreamstime.com

Apel al candidaților și profesorilor care susțin miercuri, 17 iulie, proba scrisă de la concursul național de titularizare, pentru angajarea în învățământ. Aceștia transmit, într-un mesaj primit pe adresa redacției, adresat ministrei Ligia Deca, faptul că solicită schimbarea zilei alocate probei. Solicitarea – în contextul în care este cod roșu de caniculă până marți inclusiv.

În mesajul care însoțește textul adresat ministrei Ligia Deca, profesorii scriu că „solicităm amânarea concursului de titularizare, după zilele de foc, de 42 de grade la umbră. Trenurile au întârzieri de 2 ore, nu știm dacă ajungem în sala de examen”.

Ministra Educației a anunțat duminică după-amiază, 14 iulie, că, din cauza caniculei, unele școli în care se va da Titularizarea 2024 se pot schimba cu altele în care există climatizare. Proba începe miercuri la ora 9 și durează 4 ore.

Deca a mai scris într-o postare pe Facebook că „avem confirmarea de la președinții comisiilor de organizare din județe că vor fi asigurate apă și asistență medicală pentru candidați în fiecare centru de examen”.

Titularizarea este concursul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – candidații trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Redăm apelul profesorilor integral mai jos:

Stimată Doamnă Ministru,

As vrea să vă adresez acest mesaj pentru a vă aduce în atenție o problemă stringentă legată de condițiile de desfășurare a acestor examene, în contextul valului de căldură extremă prognozat pentru miercuri, 17 iulie.

Conform previziunilor meteorologice, în ziua respectivă se vor înregistra temperaturi de până la 42 de grade Celsius. În aceste condiții, desfășurarea examenelor de titularizare în spații care nu beneficiază de sisteme adecvate de climatizare va pune la grea încercare rezistența fizică și psihică a candidaților, afectând inevitabil performanța acestora.

Timpul alocat examenului, de patru ore, într-un mediu cu o temperatură atât de ridicată, reprezintă un risc major pentru sănătatea participanților. Stările de disconfort termic pot duce la scăderea capacității de concentrare, la deshidratare și la alte probleme de sănătate, ceea ce nu doar că va afecta rezultatele examenului, dar va pune în pericol siguranța candidaților.

În lumina celor menționate, vă solicit respectuos să luați în considerare următoarele măsuri:

Dotarea sălilor de examen cu aparate de aer condiționat sau ventilatoare și asigurarea unor rezerve suficiente de apă potabilă. 

Dacă nu este posibilă îmbunătățirea condițiilor de examen, vă rugăm să analizați posibilitatea reprogramării examenului pentru o dată ulterioară, când condițiile meteorologice vor fi mai favorabile.

Consider că implementarea acestor măsuri va demonstra preocuparea Ministerului Educației pentru bunăstarea și siguranța candidaților și va contribui la desfășurarea examenelor în condiții optime, asigurând astfel un mediu de concurs echitabil și sigur.

Vă mulțumesc anticipat pentru atenția acordată acestei probleme și pentru măsurile pe care le veți lua în sprijinul nostru”.

Foto: © Akarawut Lohacharoenvanich | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version