Apel al candidaților și profesorilor care susțin concursul de Titularizare miercuri, 17 iulie, în contextul caniculei: Ministerul Educației să modifice data probei scrise

12.772 de vizualizări
Foto: © Akarawut Lohacharoenvanich | Dreamstime.com
Apel al candidaților și profesorilor care susțin miercuri, 17 iulie, proba scrisă de la concursul național de titularizare, pentru angajarea în învățământ. Aceștia transmit, într-un mesaj primit pe adresa redacției, adresat ministrei Ligia Deca, faptul că solicită schimbarea zilei alocate probei. Solicitarea – în contextul în care este cod roșu de caniculă până marți inclusiv.

În mesajul care însoțește textul adresat ministrei Ligia Deca, profesorii scriu că „solicităm amânarea concursului de titularizare, după zilele de foc, de 42 de grade la umbră. Trenurile au întârzieri de 2 ore, nu știm dacă ajungem în sala de examen”.

  • Amintim că trenurile vor circula cu viteză redusă din cauza codului roșu de caniculă, a anunțat CFR SA într-un comunicat vineri, potrivit G4Media.ro.
  • Codul roșu de caniculă s-a prelungit până luni și marți, 15 și 16 iulie, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), scrie G4Media.ro. Valul de căldură extremă va cuprinde aproape toată țara, după cum arată o avertizare lansată sâmbătă de ANM.

Ministra Educației a anunțat duminică după-amiază, 14 iulie, că, din cauza caniculei, unele școli în care se va da Titularizarea 2024 se pot schimba cu altele în care există climatizare. Proba începe miercuri la ora 9 și durează 4 ore.

Deca a mai scris într-o postare pe Facebook că „avem confirmarea de la președinții comisiilor de organizare din județe că vor fi asigurate apă și asistență medicală pentru candidați în fiecare centru de examen”.

Titularizarea este concursul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – candidații trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Redăm apelul profesorilor integral mai jos:

Stimată Doamnă Ministru,

As vrea să vă adresez acest mesaj pentru a vă aduce în atenție o problemă stringentă legată de condițiile de desfășurare a acestor examene, în contextul valului de căldură extremă prognozat pentru miercuri, 17 iulie.

Conform previziunilor meteorologice, în ziua respectivă se vor înregistra temperaturi de până la 42 de grade Celsius. În aceste condiții, desfășurarea examenelor de titularizare în spații care nu beneficiază de sisteme adecvate de climatizare va pune la grea încercare rezistența fizică și psihică a candidaților, afectând inevitabil performanța acestora.

Timpul alocat examenului, de patru ore, într-un mediu cu o temperatură atât de ridicată, reprezintă un risc major pentru sănătatea participanților. Stările de disconfort termic pot duce la scăderea capacității de concentrare, la deshidratare și la alte probleme de sănătate, ceea ce nu doar că va afecta rezultatele examenului, dar va pune în pericol siguranța candidaților.

În lumina celor menționate, vă solicit respectuos să luați în considerare următoarele măsuri:

Dotarea sălilor de examen cu aparate de aer condiționat sau ventilatoare și asigurarea unor rezerve suficiente de apă potabilă. 

Dacă nu este posibilă îmbunătățirea condițiilor de examen, vă rugăm să analizați posibilitatea reprogramării examenului pentru o dată ulterioară, când condițiile meteorologice vor fi mai favorabile.

Consider că implementarea acestor măsuri va demonstra preocuparea Ministerului Educației pentru bunăstarea și siguranța candidaților și va contribui la desfășurarea examenelor în condiții optime, asigurând astfel un mediu de concurs echitabil și sigur.

Vă mulțumesc anticipat pentru atenția acordată acestei probleme și pentru măsurile pe care le veți lua în sprijinul nostru”.

Foto: © Akarawut Lohacharoenvanich | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


18 comments
  1. Pentru a deveni titular nu sunt de ajuns nota minim 7 și proba practică. Mai trebuie să și existe postul respectiv. Din păcate, examenul de titularizare devine examen. (punct) În ceea ce privește suplinitorii, nu mai sunt de mult profesori cu nota 5. Suplinitor ești și cu nota 10 pe un post valabil doar un an.

  2. Elevii au putut sustine pe canicula Evaluarea Nationala si Bacalaureatul, fara aer conditionat.
    Cadrele didactice nu pot….
    Acum 25 de ani cadrele didactice nu mai faceau atatea mofturi. Sustineau si Definitivatul si Titularizarea indiferent de conditiile meteo.
    Pretentii au, dar la clasa nu sunt in stare sa predea o lectie astfel incat sa inteleaga toti elevii din clasa respectiva, sa vina acasa cu lectia invatata, asa cum se intampla pe vremuri. Putini sunt cei care isi dau interesul. Profesorii de matematica isi fac lectia cu 2-3 elevi care stiu.
    Iar notele pe care le obtin unii profesori la concursul de titularizare sunt jalnice. Asa ca, ce sa mai vorbim…..

    1. Elevii au dat pe 33 de grade examenul, profesorii pe 47.
      Pentru ore în care să se poată face treabă e nevoie să fie copiii educați acasă să nu mai facă în ore ca toate alea și să nu mai vină atotștiutorii ca tine să facă scandal când e profesorul exigent.

      1. Domnule, profesorii exigenti sunt mult mai apreciati de elevi.
        Eu m-am referit doar la profesorii care nu isi fac treaba de dascal.
        Intra-adevar, este o problema cu elevii needucati. Dar profesorul trebuie sa aiba o tactica pentru a apropia elevii de materie. Credeti-ma ca sunt multe cadre didcatice care stiu cum sa tina in frau o clasa si nu misca niciun copil la ora. Din contra, toti sunt atenti.
        Dar, ce sa mai vorbesc…nici la facultate nu se mai face pedagogie ca pe vremuri. Pe vremea mea se dadea examen de admitere de la Universitatea Bucuresti, nu se intra cu media de la bac. Si era concurenta, nu gluma. Intra doar cine invata cu adevarat.

      2. Mai bine învață să te exprimi în limba română!
        Apropo, cum naibii ai reușit sa termini facultatea? Sau ai facut-o la privat?

    2. La EN și bac, maximele (pe la ora 15) au fost de 30-31.

      Pe 17 iulie maxima va fi 43. Azi dimineață (maxima ar trebui să fie pe la 40, oficial), erau 28 de grade la 9 iar la 10 erau deja 31.

      Taci din gură când habar n-ai despre ce vorbești.

        1. Învață nene să citești un termometru și nu mai vorbi prostii. Fă un efort să înțelegi, dacă nu poți, o să-ți desenăm…

  3. Amanati examenul ,unii nu pot ajunge cu trenul din cauza caldurii,unii nu dorm noaptea de caldura…ziua ,iar caldura ,43 g .daca ni se face rau cine plateste ?

  4. Demisia

    E bine ca avem medici, rezistam eroic, dacă ni se face rău 🙂
    Amânați frate examenul!!!
    Cu să ieși de la aer condiționat în 43 de grade.
    plus ca nu Exista școală cu 100 la 100 clase cu aer condiționat

    1. Sigur dai Titularizarea?
      Nici nu știi sa te exprimi corect în limba română.
      Du-te să înveți limba romana și pe urmă să apari în fața copiilor, la catedră!

  5. Sa îl amâne încă o săptămână când vor fi 34 de grade.Pe căldurile astea unii nici nu vor ajunge pentru ca li se va face rău pe drum.Mi s-a întâmplat și când am ajuns în sala am zăcut și apoi am.iesit pentru ca îmi era prea rău.Nu te ajuta cu nimic asistenta lor când te ia cu amețeli și leșin de la căldură.

  6. Nu va impacientati. A aranjat doamna doctor niste subiecte ca sa termine toata lumea intr-o ora. Doar trebuie sa ajunga in parlament nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În niciun caz nu este finalul valului patru, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Activitățile care au legătură cu mersul la școală „vor conduce la creşterea riscului de infectare”

Reînceperea şcolii ar putea genera creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2, este de părere Valeriu Gheorghiță, Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, informează…
Vezi articolul

Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu: programe educaționale comune, aplicații comune pentru granturi mari, consultări în zonele de “suprapunere”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) au încheiat un parteneriat strategic la nivel academic, potrivit unui anunț al celor două instituții de învățământ superior.…
Vezi articolul

VIDEO Celebrarea Zilei Educației la Realitatea TV. Cadrele didactice care nu vor să predea online sunt “reticiente”, spune Ministrul Educației, Monica Anisie, profesoară de Limba română / Moderatoarea îl prezintă pe Anton Hadăr ca președintele “Alma Metăr”

“Sunt cadre didactice care sunt “reticiente” și trebuie să spunem lucrul acesta”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la Realitatea TV, întrebată ce se întâmplă cu profesorii care nu vor…
Vezi articolul

Activitate de gramatică, de 5 minute, la începutul fiecărei ore de Limba română, exerciții de redactare a unui text și ateliere de lucru pentru profesorii evaluatori, printre măsurile propuse de ISMB după rezultatele de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024

Desfășurarea unei activități de gramatică, de minim 5 minute, la începutul fiecărei ore de Limba română, se află printre măsurile de remediere, potrivit raportului privind organizarea și desfășurarea simulării Evaluării…
Vezi articolul