Anunț important de la Ministerul Educației: Structura anului școlar 2019-2020 nu a fost modificată / Precizarea vine după apariția unor ordine false pe rețelele de socializare

25.483 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Adriana Neagoe
Anunțuri false de reîncepere a școlii sunt distribuite online, pe fondul amânării unui anunț oficial final din partea Ministerului Educației cu privire la structura anului în curs și la destinul examenelor. “Anunț important: structura anului școlar 2019-2020 nu a fost modificată!”, a comunicat oficial, în urmă cu puțin timp, Ministerul Educației, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Reacția oficială a Ministerului vine după ce pe rețelele de socializare a apărut un ordin fals privind reluarea în școli a cursurilor suspendate din cauza pandemiei COVID 19. Documentul – catalogat oficial drept un fals de către Ministerul Educației – simula inclusiv semnătura ministrului și antetele guvernului și al ministerului. Amintim că este pentru a doua oară în aceeași săptămână când structuri false ale anului școlar sunt distribuite pe rețelele de socializare.

Anunțul oficial remis de Ministerul Educației și Cercetării:

Vă informăm că informațiile și documentul puse în circulație astăzi, 1 aprilie, în mediul online, potrivit cărora structura anului școlar 2019-2020 a fost modificată, sunt false!

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale și vă asigurăm că Ministerul Educației și Cercetării va informa în mod oficial în legătură cu deciziile ce urmează a fi luate.

Așa cum se cunoaște, aceste decizii depind de evoluția pandemiei generate de coronavirus/COVID-19.

Vă mulțumim!

Anuntul oficial al Ministerului Educatiei / Foto: Edu.ro
Informații de background

În weekend a apărut pe rețelele de socializare primul anunț fals cu privire la o nouă structură a semestrului al II-lea școlar, în plină epidemie de coronavirus.

Contactată de Edupedu.ro, Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat pe 28 martie că “ceea ce a tot circulat în această perioadă referitor la structura anului școlar și la modificări care ar fi fost decise deja reprezintă un fals“.

Specialiștii din cadrul Ministerul Educației și Cercetării analizează mai multe variante și foarte curând, în funcție de evoluția situației la nivel național privind pandemia COVID-19, vom transmite oficial datele referitoare la reluarea cursurilor și la situația examenelor naționale“, a declarat atunci Monica Anisie pentru Edupedu.ro.

Amintim că toate școlile și grădinițele sunt închise de pe data de 11 martie 2020 până cel puțin după Paște – potrivit anunțurilor oficiale – pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Edupedu.ro prezintă succint structura oficială a anului școlar 2019-2020 – neschimbată până acum
Semestrul al II-lea (20 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                           Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

Ordinul încă aflat în vigoare prevede următoarele excepții la structura anului școlar 2019-2020:

  • pentru clasele a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 29 mai 2020
  • pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 34 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 5 iunie 2020
  • pentru clasele liceale – filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri

Programul Școala altfel ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii. Recuperarea cursurilor nu se poate realiza în perioada vacanțelor, prevede ordinul, pentru cazurile în care cursurile sunt suspendate din cauza unor calamități naturale, intemperii, epidemii sau alte situații excepționale.

Citește și:

 

 


4 comments
  1. Legat de Legea 19/14.03.2020 in care un parinte poate sta acasa cu copilul cat scoala este inchisa in aceasta per.de criza…eu am intrat de azi 1.04.2020 in acel concediu solicitat cu 75% plafonat! Seful ma anunta ca pe perioada vacantei 6-21.04.2020 nu se aplica Legea 19! intrebarea mea: care vacanta? este adevarat ca ma forteaza sa vin la munca in perioada asta? copilul cu cine ramane acasa?

    1. Va luati concediu de odihna sau concediu fara plata pentru perioada vacantei. Teoretic, este vacanta de pe 4 pana pe 21 aprilie. Faptul ca practica nu se pupa cu teoria, nu inseamna ca vacanta nu exista in structura anului scolar.

      1. inseamna ca nici teoria din Legea 19 nu se pupa cu practica….adica cu plata de 75% din salariu…din moment ce imi sugerati sa iau concediu fara plata! plus ca o cerere de concediu fara plata sau concediu de odihna se poate efectua doar cu acordul sefilor…ceea ce iar nu este admis deoarece ei vor sa vin la munca…deci copilul este oricum descoperit…iar Legea 19 nu ne ajuta fix in situatia in care a fost lansata legea (aceasta de exceptie la orice alte practici).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Matematica pe TikTok, reinventată în clipuri de 1 minut de Florentina Pavăl sau “Profa de mate cool”: Am pornit cu ideea de a prezenta o altă față a matematicii, altceva decât prevăd programele școlare – legătura cu viața de zi cu zi

Are 124.000 de „followers” pe TikTok, una dintre cele mai populare rețele de socializare printre copii și adolescenți, asta deși are contul doar de un an. Florentina Pavăl predă matematica…
Vezi articolul
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a

Elevii care intră în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a în septembrie nu vor avea manuale noi, ci vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut / Profesorii lor vor avea „repere”, făcute de alți profesori în 10 zile, drept ghiduri de predare

În noul an școlar 2023-2024, în care cursurile încep pe 11 septembrie, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a nu vor…
Vezi articolul

Ministerul Educației: 1.236 de elevi ucraineni sunt înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar în calitate de audienți si studiază după curriculum românesc / Cei mai mulți elevi ucraineni au solicitat să învețe în şcoli româneşti după curriculum ucrainean

Vineri, ministrul Educației s-a întâlnit cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Capitală, unde învață 227 de elevi refugiați,…
Vezi articolul

FOTO Clubul Copiilor Cireșarii din București, îngropat în bălării. Ministerul Educației declară că spațiul “va rămâne al copiilor”, după ce va îl va reabilita / Primarul Sectorului 1 dorea să preia administrarea bazei, acuzând că PSD că vrea să pună mâna pe ea

Clubul Copiilor Cireșarii din Sectorul 1 apare acoperit de bălării și în mare măsură abandonat, într-o serie de fotografii puse la dispoziția Edupedu.ro de Ministerul Educației, care administrează această bază…
Vezi articolul