Creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă și nu pot fi negociate cu Ministerul Educației, potrivit unui comunicat comun al Ministerului Educației și al reprezentanților federațiilor sindicale. Reprezentanții Ministerului Educației și cei ai sindicatelor s-au întâlnit miercuri, 17 mai. Discuțiile au avut loc în contextul în care profesorii fac o grevă de avertisment miercuri, după cum au anunțat sindicatele din Educație.
- Comunicatul este semnat de ministrul Educației, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și de președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
„În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, joi, 18 mai, va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă.
Amintim că profesorii vor intra din 22 mai în grevă generală, conform sindicatelor din Învățământ.
Comunicatul integral remis de Ministerul Educației, FSE Spiru Haret și FSLI:
„Astăzi, 17.05.2023, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Educației și cei ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
În contextul grevei de avertisment de astăzi, 17.05.2023, Ministerul Educației și federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar fac următoarele precizări:
- Creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educației.
- În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Adresa este semnată și asumată de reprezentanții tuturor federațiilor sindicale în domeniul învățământului, inclusiv învățământul superior. Ministerul Educației susține principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu.
- Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educației a emis ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia în data de 16.05.2023.
Mâine, 18.05.2023, va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă.
Între Ministerul Educației și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar există o relație de parteneriat, bazată pe principiile dialogului social.
Avem încredere că, prin toate opțiunile disponibile în ceea ce privește dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluții, atât pentru personalul din învățământ, cât și pentru elevii și părinții din România.
Semnat,
Ligia DECA – Ministrul Educației
Marius Ovidiu NISTOR – Președinte, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”
Simion HĂNCESCU – Președinte, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ”