Anularea examenului naţional de Titularizare şi ocuparea posturilor pentru anul şcolar următor prin suplinire, solicitate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ ministrului Educaţiei, Monica Anisie, potrivit documentelor obţinute de Edupedu.ro. Cererea sindicatului condus de Simion Hăncescu a fost trimisă sub forma unei modificări la proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ, act normativ aprobat de Guvern în şedinţa de joi, dar încă nepublicat în Monitorul Oficial.
Adresa FSLI, datată 23 aprilie 2020, a fost trimisă ministrului Educaţiei, Monica Anisie, împreună cu modificările propuse de sindicate la proiectul de OUG care modifica definitivatul, obţinerea gradelor didactice şi titularizarea.
Cea mai importantă observaţie “cu culoarea albastră”, făcută de FSLI este cea care prevede anularea pentru acest an a concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor din învățământul preuniversitar de stat, cunoscut drept Titularizare.
Concret, sindicatele FSLI propun anularea sesiunii din acest an a examenului naţional de Titularizare. Posturile sau catedrele rămase în continuare vacante sau rezervate se ocupă prin repartizare coordonată de inspectoratul şcolar pe baza notelor obținute la examenele de Titularizare din ultimii cinci ani, se arată în documentul obţinut de Edupedu.ro.
Contractele de muncă pe perioadă determinată de cel mult un an se prelungesc cu încă un an, pentru anul 2020-2021, se mai arată în textul trimis ministrului.
Propunerea FSLI mai are o variantă de înlocuire a concursului naţional de Titularizare din acest an cu un concurs de ocupare organizat la nivelul judeţului după data de 1 septembrie 2020.
Cum motivează FSLI această solicitare de anulare a Titularizării 2020:
“Având în vedere starea de urgență, considerăm inoportun derularea concursului național unic de ocupare a posturilor/catedrelor didactice –imposibilitatea de a desfășura acest concurs în condiții de maximă siguranță pentru candidați. De aceea, concursul unic trebuie suspendat, iar toate posturile pot fi ocupate- pentru un an școlar – prin suplinire”, se arată în documentul citat.
Ce prevede Articolul 254 din Legea 1/2011 la articolele indicate de FSLI:
“Art 254, alin (3) Concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor din învățământul preuniversitar de stat cu personal didactic de predare încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau perioadă determinată se organizează conform art. 89 alin. (1). Concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor din învățământul preuniversitar de stat cu personal încadrat în regim de plata cu ora, cu personal didactic de predare asociat sau pensionat se organizează la nivelul unităților de învățământ.
Art 254, alin (8) Concursul prevăzut la alin. (3) constă în:
a) probă practică sau inspecție specială la clasă și probă scrisă în cadrul concursului prevăzut la art. 89, la angajarea personalului didactic de predare cu contract individual de muncă, pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educației și Cercetării;
b) prezentarea unui curriculum vitae și susținerea unui interviu la angajarea prin plata cu ora a personalului didactic asociat și a personalului didactic pensionat.”
Ce este Titularizarea
Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.
Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
Reamintim că Guvernul a aprobat în ședința de joi, 23 aprilie, Ordonanța de Urgență privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ. Este vorba despre actul normativ care produce mai multe modificări la examenul național de definitivare în învățământ, pentru obținerea gradelor didactice și pentru procedura de titularizare, și despre care Edupedu.ro a scris mai multe aici.
Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial și nu se ştie deocamdată dacă modifricările propuse de sindicate sau de alţi parteneri ai ministerului au fost incluse în forma finală.
FOTO: FSLI