Unele universități din cele mai mari orașe din Afganistan şi-au reluat cursurile, pentru prima dată de când talibanii au preluat puterea. Ocazie cu care, în sălile de curs, au apărut corturi care le împart în două, separându-i pe studenţi de studente. Cu toate acestea, prezența la universități a fost foarte scăzută, studenții și profesorii luptându-se cu noile restricții impuse de talibani, scrie Rainews, preluată de Rador.
Noul regim le permite femeilor să participe la cursuri, însă impune restricții drastice în ce privește îmbrăcămintea și libertatea de mișcare. Draperiile din sălile de clasă nu numai că le separă de colegii lor bărbați, însă fetele pot participa la cursuri doar dacă poartă abaya – o tunică lungă – și niqab, un voal care acoperă cea mai mare parte a feței.
- “Studenții noștri nu acceptă aceste restricţii și va trebui să închidem universitatea”, spune Noor Ali Rahmani, directorul Universității Gharjistan din Kabul, dintr-un campus aproape gol. “Studentele noastre poartă hijabul, nu niqabul”, a adăugat el, referindu-se la vălul care lasă fața descoperită, relatează Rainews.it.
Duminică, autoritatea educațională a talibanilor a emis un document lung care descrie măsurile de participare la cursuri. De-acum înainte, în colegiile și universitățile private, care s-au înmulțit de la sfârșitul primului regim taliban, profesorii femeilor pot fi doar persoane de același sex sau „bătrâni”, iar accesul fetelor în incinta universității se va face printr-o intrare rezervată.
De asemenea, studentele trebuie să termine orele cu cinci minute mai devreme decât colegii lor de sex masculin, pentru a evita orice formă de socializare.
Până în prezent, talibanii nu au vorbit ce se va întâmpla cu şi în universitățile publice. Jalil Tadjlil, purtător de cuvânt al Universității Ibn-e Sina din Kabul, a declarat că au fost create deja intrări separate pentru fete şi băieţi. “Nu am avut autoritatea de a accepta sau respinge deciziile care au fost impuse”, a declarat el pentru AFP, lamentându-se de lipsa studenților.
Traducere Rador: Cătălina Păunel / Sursa: Rainews.it