Anul școlar viitor să fie mai lung – o nouă dorință a ministrului Educației: Să înceapă școala „mai aproape de 1 septembrie” și „nu este obligatoriu să terminăm pe 3 iunie sau pe 10 iunie cursurile”

26.542 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației anunță din nou că își dorește un an școlar cu mai multe zile de școală. Sorin Cîmpeanu a declarat marți seara la Digi24 că va propune în discuțiile cu profesorii, părinții și elevii ca anul școlar să înceapă mai repede, dar nu înainte de 1 septembrie și să se termine mai târziu, dar nu mai devreme de 10 iunie. Acest an școlar este unul dintre cei mai scurți, are 34 de săptămâni, cursurile au început pe 13 septembrie și se încheie pe 11 iunie.

Ministrul a precizat că modificările vizează structura anului școlar viitor, 2022-2023, nu a acestui an școlar, care rămâne cum este.

Sorin Cîmpeanu: „Am precizat deja că îmi doresc o perioadă de cursuri mai lungă. Vom avea discuții cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților și propunerea mea va fi o perioadă de cursuri mai lungă.

Moderator: Mai devreme de 1 septembrie?

Sorin Cîmpeanu: Nu, mai devreme de 1 septembrie nu. 

Moderator: Dar mai devreme de 11 cum a fost anul acesta?

Sorin Cîmpeanu: Da, și nu este obligatoriu să terminăm pe 3 iunie sau pe 10 iunie cursurile. 

Moderator: (…) Deci pentru anul viitor este posibil să începeți între întâi și 11 septembrie și să se termine după 15 iunie?

Sorin Cîmpeanu: O perioadă mai lungă de cursuri, da.

Moderator: Cu cât mai lungă?

Sorin Cîmpeanu: Nu știu să vă răspund.

Moderator: O lună?

Sorin Cîmpeanu: O să vedem cât rezultă din discuții. Eu o să prezint argumente, o să prezint perioada de cursuri din alte state care au rezultate remarcabile în sistemele de educație, o să prezint toate aceste argumente pentru a se constitui într-o pledoarie pentru o perioadă de cursuri mai lungă.

Moderator: Și ne apropiem de 1 septembrie…

Sorin Cîmpeanu: Ne apropiem de 1 septembrie. Chiar dacă, în interiorul sistemului de educație este o rezistență pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut înainte de venirea copiilor în școli. Dar am avut deja o prima serie pentru concursurile ocuparea posturilor de director, pe 17 ianuarie vom avea a doua serie, imediat numirile sunt făcute cu 17 ianuarie; pe 17 ianuarie declanșăm a doua serie, numirile vor fi făcute cu 18 aprilie, prima zi de luni din vacanța de primăvară, care va începe pe 15 aprilie. Datele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat: am făcut foarte multe eforturi pentru a nu schimba această dată, pentru ca elevii să știe exact când au examen. Ceea ce au aflat în urmă cu câteva luni va fi respectat”. 

Cîmpeanu a anunțat încă din martie 2021 că își dorește ca și România să aibă mai multe zile de școală, lucru reiterat în vară. „Voi susține cu toate argumentele posibile nevoia de extindere a perioadei de cursuri începând cu septembrie 2022, deci cu anul următor. Cu speranța că aceste argumente vor fi înțelese, se va înțelege că sunt în favoarea elevilor, chiar dacă nu sunt în favoarea tuturor, și nu vreau să dau exemple sub sintagma tuturor – la Ministerul Educației ne interesează educația, ne interesează elevii. Și, în speranța că vor fi acceptate, ele vor fi anunțate din timp și vor presupune și o schimbare, mai mică sau mai mare, în structura anului școlar – repet, nu 2021-2022, dar foarte posibil 2022-2023”, declara ministrul pe 5 august 2021.

Legat de dorințe, ministrul Educației a mai avut două astfel de dorințe săptămâna aceasta – „Eu, ca ministru al Educației, nu doresc să mai modificăm structura anului școlar” și „Nu îmi doresc să mai trecem școala în online”.

Articolul este în curs de actualizare


26 comments
  1. Idei peste idei,planuri peste planuri,voi nu sunteți I stare sa veniți cu ceva concret,cu ceva în ajutorul elevilor,voi veniți numai cu cu idei proaste și minciuni,a-ți tăiat bursele le elevi dar pensiile speciale au rămas în continuare,un guvern de tot râsul…nu v-ați saturat de cât a-ți furat..??..sa va fie RUȘINE

  2. Idei peste idei,planuri peste planuri,voi nu sunteți I stare sa veniți cu ceva concret,cu ceva în ajutorul elevilor,voi veniți numai cu cu idei proaste și tampenii,a-ți tăiat bursele le elevi dar pensiile speciale au rămas în continuare,un guvern de tot râsul…nu v-ați saturat de cât a-ți furat..??..sa va fie RUȘINE

  3. Oare ce inepții mai poate scoate acest ministru pe gură? De cand ma stiu scoala începea la 15 sept si se termina pe 15 iunie, chiar nu mai avem vacanta de vara? Se tot uita la sistemele de educație din alte țări, dar și a pus întrebarea dacă ne și asemănăm cu acele sisteme, dotări, programe școlare, clase cu elevi putini. Daca parteneri sociali nu vor avea un punct de vedere forte atunci când se va dezbate propunerea noii structuri a anului scolar, înseamnă că nu mai avem demnitate. Majoritatea își fac concediile vara, și elevii, parintii acestora si profesori au nevoie de o vacanta de vara de 2 luni , sa mai luam din ea, asta ar fi culmea. Destul ca a luat din vac de iarna. Daca parteneri sociali nu vor fi pe poziții forte, vom.ajunge precum sclavii pe plantație. Hello, dl prim ministru, remaniati acest ministru cat mai repede.

  4. Ca si parinte mi-am facut planningul de concedii, deci inexplicabil cum tot incercati diverse strategii…
    Nu observati ca va persiflam in majoritatea cazurilor?
    Sanatate sa fie….

  5. Acest elena Ceaușescu al ministerului…
    Se vrea reforma în învățământ. Reforma sa înceapă de la vârf. Tot ministerul sa fie concediat, ministerul desființat, sa se termine cu numirile politice, sa se termine cu încălcarea regulilor legate de numărul de ore, greutatea ghiozdanului, temele cu nemiluita și proiectele făcute de părinți ptr ca nu mai e timp și ptr asta, sa se termine cu atâtea materii gen educație pentru…. (se pot aloca câteva ore, nu un an întreg) sa se înființeze un departament pentru învățământ care sa adopte un sistem de invatamant occidental, noi oricum nu suntem in stare sa facem unul….
    Pina nu terminam cj afirmațiile de gen Dacă nu se poate înțelege funcția de gradul al II-lea la clasa a IX-a, atunci nu o facem. Pe bune?!
    Pana atunci vom avea mereu un câmpeanu, un funeriu, etc

    Ce pare la fel de grav este ca un prim-ministru nu ia atitudine. Ce pare grav este ca presa, singura care poate sta în coasta guvernanților nu ia nicio măsură în afara de a da niște citate. Trist. Suntem o tara de triști!

  6. Du te domne si lasa ne in pace cu ideile tale…
    Deja ati luat 3 săptămâni,acum faceti misto de copii,luand mai multe săptămâni.Deciziile in Ro se schimba peste noapte.Si nici macar nu stiti cat luati,deci nimic concret.Vai de capul meu,O TARA 🥬.Oameni buni,plecati din Romania cat mai puteti si sa va duceti copiii la loc sigur.Ca aici, se distruge viitorul multor copii.Si asta se vrea.Nu vine unu’ drept la putere sa va bage la puscarie pe toti pentru toate magariile voastre pe care le faceti zilnic.

  7. Domnule Ministru al educației naționale și cercetării, vreau sa va spun foarte frumos ca dvs când erați copil ați avut dreptul la vacanță de vară mai lungă încă, în niciun caz mai scurtă. Dacă dvs ați avut în acest fel mi se pare normal ca și elevii din ziua de astăzi sa aibă la fel ca dvs, dar dvs doriți să o scurtati. Gândiți-vă mai întâi ca nici un ministru înaintea dvs nu a avut această ideea foarte proasta. Elevi mai au nevoie și de vacanță și odihnă căci oricum le-ți mai scurtat din vacanța de iarnă la o parte dintre elevi ceea ce a făcut o discriminare totală între ei, copii și cu toate acestea dvs ce faceți? Le scurtati mai tare vacanța. Repet! ELEVII AU NEVOIE DE ODIHNĂ!

  8. Atunci sa nu mai plătim fondul clasei, fondul scolii și alte investiții făcute de noi părinții în clasele în care învață. Și pt ce atâtea materii.? Atâtea ore în plus.? Educație tehnologica, educație muzicala si alte prostii de materii care nu îți folosesc la nimic. Doar sa stea copii pana la ora 15 la scoala și sa se prelungească scoala, sa nu mai zic cit este de grea geanta. Unde sunt cele 10 % greutate admisa din greutatea copilului? .

    1. Ideea e să dea un os de ros la toate pilele și neaveniții din sistem. Dacă nu mai sunt copii în țară pentru că mai mulți se nasc în străinătate… Le mărim programul la cei pe care îi avem în mână. Logic.
      În felul ăsta putem spune că facem ceva, deși rezultate… Ioc! Joc de glezne.

  9. Nimic din ce spune sau face acest individ nu are sens. Absolut nimic. Încerc sa găsesc o noima a discursurilor pline de fanfaronada purtate de acest individ pe la diferite emisiuni TV și pur și simplu nu reușesc. Singurele acțiuni întreprinse de acest individ sunt diferite forme de bullying. Forțează părinții sa-și expună copiii în fata unui virus care le poate pune sănătatea în pericol, forțează părinții sa scoată bani din buzunar pentru lucruri care ar fi trebuit sa fie puse dispoziție de către ministerul educației, impune vacante forțate datorita incapabilității de a gestiona infrastructura școlilor din zonele defavorizate, ataca profesorii și ii amenința cu pierderea locului de munca, în ciuda faptului ca le încalcă grav drepturile garantate de constituție. Mai nou, are acest “vis măreț” despre un an școlar prelungit, care urmează sa rezolve ca prin minune problemele educației copiilor din Romania. Daca timpul de studiu prelungit este tot ce avem nevoie, am putea începe demonstrația acestei teorii cu o altă categorie. Cu politicienii. Insa nu as vrea sa ne limitam la atât. Mi-ar plăcea sa includem toate metodele Câmpenești care au contribuit la bunăstarea școlilor și a educației. Mi-ar plăcea ca toate cheltuielile aleșilor noștri sa fie făcute din buzunarele dumnealor, nu din banii statului, apoi mi-ar plăcea ca politicienii care nu sunt vaccinați, nu poarta masca sau zădărnicesc intr-un fel sau altul combaterea acestui virus sa fie dați afara din parlament, din camera deputaților, sau de la conducerea tarii. Nu în ultimul rând, cei ramași în urma acestei trieri mi-ar plăcea sa stea la serviciu peste program, sa renunțe la vacante, sa studieze mai mult legile și specialitatea ministerului de care se ocupa și sa devina cei mai buni dintre cei mai buni, aducând țara noastră în top 10 cele mai bune locuri de locuit din lume. Conform teoriei lui Câmpeanu, totul ar trebui sa meargă ca uns. Sa comunice teoria colegilor și sa o pună în aplicare.

  10. Cum abati atentia de la lucrurile importante si de la faptul ca nu ai idee despre ce trebuie sa faci? Facand totul mai aglomerat, punand o presiune care sa nu mai dea timp de respiro, venind cu idei care sa ocoleasca problema-radacina. Parerea mea este ca invatamantul romanesc ar putea sa faca ceva chiar si in vreme de pandemie, chiar si on-line, dar fara astfel de idei dubioase si respectand cateva lucruri simple: 1) nu lua cu copy-paste (vezi continua incercare de copiere fara adaptare la realitatea locala); 2) concentrarea pe esenta, pe ceea ce este important in conditiile de criza date; 3) calitate si nu cantitate. Nu am auzit de un plan pe cativa ani inainte, cu pasi si termene detaliate, ci doar despre cate o idee dubioasa care nu arata nici un beneficiu concret (doar vorbe si iarasi vorbe, ca sunt beneficii, ca o sa fie mai bine, ca asa trebuie…), ci doar mai umple cate un gol, sa para ca se face ceva….

  11. Copiii noștri vor fi instituționalizați câteva săptămâni în plus pe an, în aceleași școli insalubre și inadecvate scopului lor, lipsite de instalații de climatizare civilizate, în cea mai caldă perioadă a anului, după ce abia vor fi ajuns în pragul verii, epuizati de cerințele școlare aberante.
    Iar beneficiul? Evident, vor bate apa în piuă pe teme inutile , stupide sau false , pe aceeasi programa școlară etern imbacsita și niciodată pieptănata de subiectele redundante , vor veni acasă și mai intoxicati cu puținele și fixele idei livrate de scoala “moderna”: reciclarea obsesiv-compulsiva a gunoaielor , deprinderea de autoinvinovatire a lui Gigel de 5 ani pentru albirea coralilor și insulele plutitoare de plastic de prin ocean și, desigur, eliminarea unei culori inutile din curcubeu si adoptarea celui nou și corect politic.
    La toată urma, aceasta masura stahanovista pune din nou accentul pe cantitate , în dauna grava a calitatii.
    Mi-aș dori ca aceasta initiativa să nu mai revină niciodată pe agenda ministeriabililor de educație, oricare vor fi fiind ei !

  12. Ba, esti idiot. Ideea era sa mai aerisim materia. Aseara ma uitam la fi-miu de clasa V. Avea de invatat la modul indicativ 5 timpuri de viitor… Nu erau suficiente alea 2 de le invatam noi acum 30 de ani? Fi-mea in gimnaziu avea 5 tipuri de numerale, prea multe tipuri de complemente circumstantiale… Majoritatea copiilor nu stiu sa scrie ortogramele… dar se insista pe lucruri mult prea profunde… A, daca te duci la liceu pe un anume profil… mai baga 2-3 ore de materie in plus si compensezi gimnaziul… Regandeste altfel materia asta prafuita… fa-o mai atractiva… baga ore de laborator, doteaza scolile… cum vrei sa iubeasca copiii fizica si chimia fara experimente?

    1. Asta e parfum…la a 9-a sau a 10-a al meu a facut 2-3 saptamani calcule cu cromozomi la biologie. De ce, nu stiu. De ce se insista pe o gramada de informatii pe care ar trebui sa le invete/aprofundeze de fapt in facultate, care e mult mai specializata pe un domeniu decat liceul, iar nu stiu. Poate stie domnul ministru. Putem sa facem scoala non-stop, domnule ministru, daca o vom face la aceeasi calitate ca si astazi e tot degeaba. Cantitatea nu inseamna si calitate, daca dl. Campeanu nu a inteles asta pana acum, a imbatranit degeaba.

  13. Domnule ministru, poate plecați pana la 1 septembrie 2022. Deja ne-ați zapacit cu atâtea idei “inovatoare ” si cu “mariri” de salariu! Ori fumați ceva, ori în minister aerul e atat de rarefiat ca nu mai conștientizați ce spuneți.

  14. Eu propun ca actualul an sa se termine pe 10 iunie 2022, iar urmatorul s inceapa pe 13 iunie 2022. N-ar fi mai bine asa?! Ca oricum, ce le e asa de greu profesorilor, daca ministrul “rezista” sa plimbe mapa de pe un birou pe altul si sa apara la tv, cu siguranta rezista si profesorii si elevii la temperaturi sufocante, cu un program zilnic pana la 15:00 si fara nicio vacanta. Stiu si o alta varianta: hai sa mergem si sambata si duminica la scoala! Sau cursurile sa fie 24/24, sa nu mai mearga copiii acasa, sa ramana la scoala tot timpul.
    Sau parintii sa-i dea la gradintita la 3 ani, si sa-i ia inapoi acasa la 40 de ani, cand vor fi si scoliti, si angajati, si insurati, si vor avea nevoie de ei numai ca sa le dea pastilele, ca in rest se ocupa profesorii (care oricum au salarii muuult prea “mari” pentru efortul depus”.
    Sper ca realizati ca tot ce-am spus a fost o ironie…

  15. Și salariile sa fie mai lungi….Apoi să vedem dacă va rămâne dl ministru în funcție că să își vadă visul împlinit…

  16. Mai bine se axeaza pe calitatea scolii, nu pe durata anului scolar. Sa scoate niste materii, profesori….. pentru a scuti parintii de meditatii!

  17. Si sa nu uite Tampeanu ca elevii au 6-7 ore de cursuri zilnic ( cel putin clasele VII-VIII) lucru care nu se intimpla in tarile de care vorbeste el …

  18. Cat de superficial sa fii sa observi doar ca in strainatate au mai multe zile de scoala. Da, au, dar intregul sistem de functionare este bine gandit in asa fel incat elevii sa nu fie coplesiti. In primul rand, nu au teme, se dau doar in weekend si sa nu le ia mai mult de o ora din timpul liber. Au diverse activitati care sa-i relaxeze intre ore, sunt implicati in metodele de predare, starnindu-le astfel curiozitatea si interesul s.a.m.d. Cum sa vezi doar ca au zile de scoala mai multe si sa vrei sa aplici aici unde sunt, efectiv, turmentati. Nici macar nu stiu ce exact ii asteapta la examenele finale ca se mai razgandeste dl ministru cu o luna inainte. Noaptea mintii!

  19. Dar nu el striga ca ne-a luat si Scoala altfel ca sa nu afecteze structura lui 2021-2022? Si cum adica sa inceapa scoala pe 1 sept? Si profesorul ar trebui la jumatea lui august sa inceapa activitatea de toamna dupa ce a facut activitatea de vara dupa ce concediu nexam si dupa 17 saptamani de scoala cu o vacanta? Cred ca e dus cu pluta. Atunci sa vezi lovitura cu greva. Nu s-a concretizat acum? Sa vezi cum e daca se concretizeaza in perioada examenelor. Sa-i sara din cap lui Campeanu impresiile de imbunatatitor funciar. Eu mi-am rezervat vacanta cu tichete in august. Imi dai banii inapoi? E adoua oara cand incerc. In ianuarie am anulat rezervarea si am platit penalizare. Si mai vreti turism?? Cum?? Chemand la jumatea lui august profii la scoala??? De Santa Marie??? Cand e plin litoralul si e perioada estivala??? Bah, dar nu da un cutremur, o ceva sa pice fix pe Campeanu? Mah, cum te simti sa stii ca tara asta se roaga sa dea un cataclism peste tine numai sa scape odata de tine, vazand ca singur nu pleci?? Nu te simti un nimic? Poti trai stiind ca nu te place nimeni, nu te inghite, nu te suporta?? Poti sa te tarasti asa prin viata ca un vierme parazit stiind ca provoci greata, sila oricarui roman care iti pronunta numele, nu sa te mai si asculte sau vada? Daca tu te simti asa bine cu tine, Campeanule, inseamna ca esti mai vandut ca toti vandutii…

  20. Voi ați luat banii la copii și la profesori și vreți ca în străinătate. Acolo sunt investiți bani cu chinuita, nu cum faceți voi de cumpărăm măști, dezinfectant,manuale și coli din banii noștri. Dar în universitar nu lungiti nimic ca acolo anul școlar e și mai scurt?

  21. De acord ca anul școlar sa fie ca în străinătate și salariile și condițiile în scoli, săli de clase, dotări sa fie la fel. Nu luam doar ce ne convine nouă.Vrem ca în Occident? Pai ca acolo sa fie nu ca în India.

  22. Pai atunci schimbam și examenul de titularizare! Asta înseamnă că ședințele de repartizare nu mai sunt în 24-28 august și or sa fie imediat după examen. Eu zic sa fie repartizare electronica. Toate posturile contorizate electronic, candidatul face lista ca la admitere liceu și repartizare în sistem sa meargă treaba repede. Examene, tot la vedere, înregistrările examenului sa poată fi vizionate pe internet de tot românul, repartizarea sa poată fi verificata de oricine și gata. Și atunci poate o sa credem ca vrei binele nostru și o sa începem cursurile la 1.Daca nu oricum o sa va dam în judecata sa mai schimbam lucrurile pentru ca în alte ramuri, la stat deja este totul la vedere. Nu e posibil sa dam posturile pe sub mana ca în secolul18. E nevoie de schimbare. În bine.

    1. Inca o ineptie a lui Tampeanu, atât poate … a se vedea ce a facut Iohannis la ultima idee despre invatamant ( nu stie dreapta ce face stanga in guvernul ala ). Duminica seara anunta ca nu se intra on on line si luni la pranz declara ca unele scoli o sa intre in on line. Din pacate un alt clovn la curtile educatiei. El cere mai multe saptamani de scoala dar uita de salariile profesorilor care sunt jalnice, uita ca minte cu nerusinare ca a trimis masti de protectie in toate scolile, uita ca … costul per elev este cel mai mic din UE, uita ca in alte tari materia e structurata altfel, mai simpla si mai degajata, uita ca profesorul isi plateste intetnetul pentru a preda elevilor, uita ca isi foloseste device-ul personal pentru a preda elevilor el doar cere, vrea, fara sa ofere ceva, ofera … minciuni si ineptii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii au dat peste 120 de alerte din școlile lor, în doar 24 de ore, pe HartaEdu, platforma care, în premieră în România, oferă profesorilor și membrilor societății civile posibilitatea să semnaleze urgențele din Educație. Cum funcționează (P)

Probleme de conectivitate sau lipsa tehnologiei necesare educației digitale, instituții fără sursă de apă autorizată, fără grupuri sanitare sau săli de sport, ori nevoi punctuale ale sălilor de clasă, ale…
Vezi articolul
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Titularizare 2021. Au început înscrierile, iar lista posturilor titularizabile a fost publicată de Ministerul Educației noaptea trecută. Sunt aproape 4.700 de locuri pe perioadă nedeterminată în învățământ

Lista posturilor titularizabile a fost publicată de Ministerul Educației pe site-ul dedicat titularizare.edu.ro luni seara, la ora 22:00, cu doar câteva ore înainte de startul înscrierilor, dat în această dimineață.…
Vezi articolul

Șefii Centrului Național de Evaluare și ai Comisiei Naționale de Bacalaureat invitați să dea explicații la comisia de învățământ din Senat, marțea viitoare, în cazurile de suspiciune a scurgerilor de subiecte de examen, anunță senatorul USR Ștefan Pălărie

Șefii Centrului Național de Evaluare și ai Comisiei Naționale de Bacalaureat invitați să dea explicații la comisia de învățământ din Senat, marțea viitoare, în cazurile de suspiciune a scurgerilor de…
Vezi articolul