Anul școlar viitor va avea 33 de săptămâni de cursuri, nu 36 cum scrie în ordinul de ministru – analiză

26.398 de vizualizări
Calendarul anului școlar 2025-2026
Calendarul anului școlar 2025-2026 avizat de CDS / Foto: Edupedu.ro
Ministerul Educației și Cercetării a publicat recent structura și calendarul anului școlar 2025-2025, an care începe la 1 septembrie 2025 și se încheie la 31 august 2026. În ordinul de ministru care aprobă acest calendar și care este un act normativ terțiar este precizat faptul că viitorul an școlar are 36 de săptămâni de cursuri. Edupedu.ro a analizat structura aprobată și aceasta arată că elevii vor avea de fapt 33 de săptămâni de cursuri, nu 36.

Ordinul de ministru 3.463 din 4 martie 2025 privind structura anului școlar 2025-2026 prevede, la articolul 1, alineatul 1 că „anul școlar 2025-2026 începe la data de 1 septembrie 2025, se încheie la data de 31 august 2026 și are o durată de 36 de săptămâni de cursuri”.

Nu este o noutate acest lucru, această prevedere cu numărul săptămânilor de cursuri este o constantă în aceste ordine de ministru. Cu toate acestea, analiza Edupedu.ro arată că într-un act normativ Ministerul Educației persistă într-o eroare, fiind în contradicție cu propriile metodologii și acte normative și chiar cu calendarul anului școlar.

Am numărat săptămânile de școală pe baza calendarului publicat și a ordinului de ministru în cauză, iar rezultatul a fost că vor fi 33 de săptămâni de cursuri. Asta pentru că în săptămâna 15, prima săptămână din ianuarie, sunt doar 2 zile de cursuri, iar în săptămâna 27 sunt doar trei zile de cursuri – așa că săptămâna 15 și săptămâna 27 fac împreună 5 zile de cursuri, deci o singură săptămână, nu două.

Calendarul oficial prevede la Articolul 4, alineatul 1 că școlile organizează obligatoriu „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, iar acestea nu pot avea mai puțin de 5 zile consecutive și nu se pot suprapune, ba chiar trebuie organizate în module diferite: „Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 8 septembrie 2025-3 aprilie 2026, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite”, prevede actul normativ.

Școala altfel nu este o perioadă de cursuri, ci de activități, după cum scrie foarte în metodologia din 2023, aprobată tot prin ordin de ministru: „Articolul 7 (1) În perioada alocată Programului „Școala altfel“ activitățile se desfășoară în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele 5 zile”.

În Săptămâna verde nu se organizează cursuri, potrivit articolului 8, alin 1 din metodologia aprobată prin ordin de ministru: „În perioada alocată Programului „Săptămâna verde“ nu se organizează cursuri”.

Așa că din cele 36 de săptămâni de cursuri prevăzute pentru toți elevii în ordinul de ministru cu structura anului școlar 2025-2026, de fapt rămân 33 de săptămâni reale de cursuri (adică cele în care profesorii și elevii pot face predare-învățare-evaluare).

Acest lucru are un impact major în planificările profesorilor și în numărul total de ore pe care fiecare elev le are pentru fiecare disciplină. De exemplu, la disciplinele cu o oră pe săptămână, la gimnaziu și la liceu mai ales, pierderea a 3 ore din cele 36, înseamnă aproape 10% din numărul de ore proiectat și anunțat de minister. În plus, de-a lungul anului următor sunt alte 3 zile libere drept sărbători legale (1 decembrie 2025, 1 mai 2025 și 1 iunie 2026), iar acestea pot și vor scădea și ele din numărul de ore al unor discipline.

În plus, vacanțele dese înseamnă perioade de relaxare și deconectare pentru elevi atât înaintea vacanței cât mai ales după. Profesoara de Limba și literatura română Florina Rogalski semnala faptul că unii părinți își prelungesc uneori vacanța peste termenul de începere a cursurilor, iar elevii nu mai vin la școală înainte de astfel de perioade. Profesorul de Matematică Marius Lobază vorbea recent despre faptul că fragmentarea aceasta nu este benefică pentru elevi: „cu Săptămâna verde, Școala altfel, săptămâna de competențe, simulări peste simulări, practic, anul acesta este distrus total”.

Peste 900 de profesori și directori de școală propuneau renunțarea la unul dintre programele Școala Altfel și Săptămâna Verde sau chiar la ambele, potrivit unui raport al Ministerului Educației publicat în acest an școlar. Programele respective vin cu o încărcătură birocratică foarte mare, iar cercetătoarea Thea Ionescu de la UBB declara într-un interviu pentru Edupedu.ro că „Nu poate același om să se pregătească și pentru clasă, să organizeze și Săptămâna Verde, și Școala Altfel, să fie și diriginte, să gestioneze și integrarea copiilor cu nevoi speciale în clasă, să facă întruna tabele și să predea pasionat”

Toate acestea pot însemna provocări pentru profesori și pot avea efecte negative asupra elevilor, care nu au suficient timp pentru a dezvolta și fixa competențele prevăzute în profilul absolventului pentru fiecare ciclu de învățământ. Lucru care se poate vedea atât la testările interne cât mai ales la cele internaționale.

Publicăm aici calendarul cu numărul de săptămâni făcut de Ministerul Educației și Cercetării, care arată clar situația descrisă în articol:


14 comments
  1. de ce nu se spune adevărul? săptămâna verde și săptămână altfel complet inutile și cheltuiala in bugetele părinților. copii nu învață și nu fac nimic în aceste perioade, doar se organizează excursii in care merg copii ai căror părinți își permit. cerem să fie scoase din programa, să înceapă școală din nou la 15 septembrie.

  2. De ani de zile se incearca cu succes distrugerea sistemului de invatamant. A ajuns o bataie de joc atat pentru cadrele didactice cat si pentru elevi si parinti. Ne vor copiii prosti si profesorii surmenati. sa nu mai vorbim de faptul ca ora de teme in clasele 0-4 sau cele doua ore in gimnaziu si liceu sunt doar pe hartie. Sunt copii care au teme cate 4 ore/zi in clasele primare inclusiv sambata si duminica. La clasa se preda, dar nu e timp de aprofundare si atunci se lasa tot pe seama parintilor, care nu au pregatire pedagocica, nici timp. Se distrug in acest fel relatiile parinte – copil. Totul este voit, nu e vorba de incompetenta legislatorului, ci asta se urmareste. Sunt state care au pus frana acestor practici si le e mai bine, dar noi ne-am vandut ca tara si implementam toate aberatiile. In Italia inscrierile in scolile de stat au scazut cu 20-25%, parintii prefera sa-si dea demisia si sa se opcupe de copii decat sa-i lase pe seama sistemului spalator de creiere; sau ii dau la scoli care abordeaza sisteme diferite unde se pune accent pe joaca si stat in natura, pe activitati practice nu doar teoretice. In SUA se recurge tot mai mult la homeschooling, in UK la fel.

  3. și totuși 36 de săptămâni vor fi,dacă ne gândim la învățământul tehnic și profesional care întotdeauna a prestat degeaba cu 3 săptămâni în plus față de ceilalți.Problema este că toți sunt copiii și toți ar trebui sa aibă aceeași perioadă de vacanța de care sa se bucure împreună.

  4. Aceasta este o structura total ineficienta si prost gandita. E foarte clar ca cine a facut-o nu e nici profesor la catedra si nici parinte. O adunatura de incompetenti care habar nu au realitatea din teren. Vacante aiurea puse( ce inseamna vacanta de Paste inainte de Paste? …o mare prostie), fragmentarea aia a saptamanilor cand mergi la scoala joi si vineri?…ce fel de continuitate e asta. Totul facut pe genunchi. Trist mai e invatamantul asta romanesc.

  5. S-a trezit Edupedu, sa constate, ceea ce toate cadrele didactice stiu, ca in cele doua saptamani ,,altfel” nu se trec in planificari cursuri. Eu cred ca prin ,,cursuri” se doreste a se intelege participarea la activitati a elevilor si evident a profesorilor, indiferent daca, ,,cursul” e unul de predare-invatare, sau e un alt tip de curs, in care tot asa, se ,,preda” ,,altfel” si poate, poate se si invata ceva.

  6. Nu toate categoriile de elevi se incadreaza la ce spuneți dumneavoastră!
    La Tehnologic practic nu există scoala altfel si scoala verde !
    In schimb la săptămânile incomplete este mult de discutat ….. Nu poti face completarea unei săptămâni care a avut cursuri doar luni si marti cu o alta care a avut cursuri luni marti si miercuri ! Orarul ,materia si numarul de ore sunt structurate pe săptămâni complete , cand au fost oameni competenți la conducere s-a tinut cont de aceste lucruri !

  7. Începerea anului școlar pe 8 septembrie este o prostie, vacanta de primăvară înainte de Paște apoi zile libere de Paște 🤔, școala verde /altfel. O mare harababură care fragmentează cursurile in loc să mobilizeze elevii.

  8. Aritmetica e grea,, ce vreți?! Oricum, e greu să citești un calendar atunci când te uiți ca „mâța-n” el… Nu o lectură ușoară ori plăcută, să recunoaștem!

  9. Nu stiu cand vor recunoaste ca cele 2 saptamani de activitati sunt ineficiente, mai ales in maniera in care sunt descrise in metodologii. Activitatile recomandate pot fi integrate in orele de scoala, uneori chiar sunt. Ce e mai greu de integrat sunt excursiile pe distante mai lungi care ajuta la alcatuirea unui colectiv, dar, conform metodologiei, acestea nu ar trebui organizate in cele 2 saptamani, pentru ca sunt mereu cu fonduri de la parinti (3 copii in familie, anul acesta scolar ajung lejer spre 2000lei pentru aceste 2 saptamani, pentru ca trebuie sa existe activitati si ii inteleg perfect pe profesori ca raman fara idei).

    1. Saptamana e saptamana indiferent cate zile are. Dpdv al planificarii sunt 36. Daca Vinerea Mare e libera sa nu o mai punem acolo, o legam de alta saptamana sau cum? Aici chiar sunteti absurzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum presează fondatorii unei universități private, fără studenți noi și monitorizată special, pentru introducerea în legea educației Deca a unei metode neconstituționale de a căpăta mai ușor întreg patrimoniul instituției

Proiectul legii învățământului superior propus de ministrul Ligia Deca și adoptat deja de Camera Deputaților preia din actuala lege a educației prevederile referitoare la patrimoniul universităților particulare. Dar, după amendamente,…
Vezi articolul

Școli cu datorii la stat. Până pe 30 octombrie, directorii trebuie să trimită la inspectorate fișele de evidență fiscală care trebuie să coincidă cu evidențele contabile. Dacă nu, atunci sunt puși să explice diferențele – adresă a Ministerului Educației

Sunt școli care nu au achitat la timp datoriile la stat, după cum se arată într-o adresă trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare, document consultat de Edupedu.ro. Până pe…
Vezi articolul

DOCUMENT Elevii din școlile speciale, trimiși în online la fel ca cei din școlile de masă. Mama unui copil cu autism: „Este absurd să ceri abilități digitale de la un copil cu handicap grav”

Ministerul Sănătății a respins solicitarea Ministerului Educației de a deschide școlile speciale și de a le permite copiilor de aici să vină fizic la ore, indiferent de scenariu. „Este absurd…
Vezi articolul

Daniel David, apel către elevi, profesori, părinți: M-aș bucura ca dezbaterea pe noile planuri-cadru să se realizeze cu responsabilitatea analizei și eleganța exprimării punctelor de vedere, pentru că este vorba de educație. Vocea vă va fi ascultată / Calendarul dezbaterilor naționale

Procesul de consultare pentru noile planuri-cadru să fie marcat de „responsabilitatea analizei și eleganța exprimării punctelor de vedere”, transmite într-un mesaj ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. Acesta îi încurajează…
Vezi articolul