Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater”: Nu exista un draft cumulat al legii salarizării. Riscăm să începem anul școlar și universitar cu proteste / Nu ne-am întâlnit niciodată pe salarizare cu noua ministră a Muncii / Nouă cum ne dau mărirea de salariu la 1 ianuarie?

2.585 de vizualizări
Anton Hadăr / Foto: George Călin / Inquam Photos
Nu există nici măcar un „draft cumulat” al viitoarei legi a salarizării la 17 august 2023, deși promisiunea guvernanților către profesori a fost că la 15 iulie proiectul legii va fi gata, a declarat liderul sindical Anton Hadăr la Digi24. Președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, federație reprezentativă pentru învățământul universitar, a vorbit în acest context de eventualitatea începerii anului școlar și anului universitar cu proteste, dacă lucrurile nu avansează în privința legislației salarizării. Deși toate termenele au fost încălcate până acum, de către Guvern, niciun lider sindical din preuniversitar nu a semnalat public asta, nu a ieșit să spună ce se întâmplă sau să anunțe angajații pe care-i reprezintă care este stadiul discuțiilor.

Edupedu.ro a semnalat de mai multe ori că Legea salarizării nu este gata, deși Guvernul le promisese profesorilor că pe 15 iulie actul normativ va fi finalizat. Pe 12 iulie, Marius Budăi, ministru al Muncii la acea vreme, spunea pentru Edupedu.ro că variantele de grile cu salariile profesorilor din noua lege a salarizării vor fi gata până pe 15 iulie. Pe 24 iulie, Edupedu.ro a contactat-o pe noua ministră a Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru a afla în ce stadiu se află proiectul de lege. Aceasta a transmis că va da mai multe detalii în săptămâna 31 iulie-4 august, ceea ce nu s-a mai întâmplat, iar oficialul nu a mai răspuns apelurilor sau mesajelor Edupedu.ro de la acel moment. Pe 4 august, din partea Ministerului Muncii a revenit pentru precizări Cristian Vasilcoiu, secretar de stat. Acesta nu a precizat ce presupune proiectul pentru profesori: „Nu vă pot spune acest lucru, pentru că nu vrem că creăm așteptări, nu vrem să bulversăm oamenii, să-i inducem în eroare. Atunci când vom avea o decizie politică pe o variantă finală, o vom face public”.

Întrebat când va fi public proiectul, acesta a spus că „nu vă pot spune un termen, că nu depinde de noi.”

Acesta a menționat că cifrele exacte vor fi date publicului „când va exista o decizie luată în acord cu Comisia Europeană, Ministerul de Finanțe și coaliția de guvernare.”

Revenind la declarațiile făcute la Digi24 de liderul FNS „Alma Mater”, Anton Hadăr, acesta a vorbit despre faptul că au mai existat discuții, iar în urmă cu 3 săptămâni sindicatele din Educație ar fi trimit varianta lor de proiect pe salarizarea din învățământ.

Hadăr a mai spus că pentru personalul nedidactic din școli și universități nici măcar nu există o schiță de salarizare pentru că „încă nu au găsit soluții în ceea ce privește anexa acestora”. În prezent, în Legea actuală a salarizării, personalul nedidactic este încadrat în Anexa 8, împreună cu personalul tehnic-administrativ din mai multe domenii bugetare.

Liderul sindical a mai precizat că negocierile s-au blocat și pentru că, de la începutul mandatului de ministru, noua ocupantă a portofoliului Muncii nu a participat la nicio întâlnire cu sindicatele din Educație pe salarizare – deși ar exista trei variante de lucru, nici acestea nu au fost prezentate partenerilor sociali, a mai precizat Hadăr. „Eu n-am văzut forma finală, nu știm care va fi varianta aleasă, n-am mai avut negocieri, a căzut ministrul Budăi, a plecat din guvern dându-și demisia și a venit dna. Bucura Oprescu, cu care nu ne-am văzut niciodată pe domeniul salarizării. Cred că și acesta a reprezentat un element de batere a pasului pe loc,” a mai spus liderul sindical.

Redăm intervenția integrală a lui Anton Hadăr:

Moderatoare: Știm promisiunile, știm discuțiile pe care le-ați tot avut cu reprezentanții Guvernului în ultima perioadă și știm, pe de altă parte, că dincolo de acest termen de 15 iulie ați avut încredere în faptul că pe 1 septembrie legea ajunge în Parlament, nu-i așa?

Anton Hadăr: Da, noi am trimis acum 3 săptămâni varianta noastră de propunere de lege în ceea ce privește, evident, doar sectorul de activitate învățământ preuniversitar și, evident, învățământ superior, pentru două categorii de salariați, pentru personalul didactic de predare și pentru personalul didactic auxiliar. Noi mai avem o categorie de salariați numită „personal tehnico-administrativ”, a cărei grilă nu s-a conceput la niciun nivel pentru că încă nu au găsit soluții în ceea ce privește anexa acestora, știut fiind faptul că în Anexa nr. 8 de astăzi, din legea actuală a legii salarizării, intră și alte categorii de salariați din alte sectoare bugetare. Cu alte cuvinte, personalul tehnico-administrativ de la noi, din învățământul preuniversitar și din cel superior trebuie să fie dus în aceeași anexă cu alte categorii, cu alte posturi similare din sănătate, din cultură ș.a.m.d.

Moderatoare: Exact, intercalarea asta între sectoare, care trebuie să regăsească toată în grilă, până la urmă. 

Anton Hadăr: Exact așa este, foarte bine spuneți, însă știți bine că se lucrează cu trei variante. Nu întâmplător, dna. ministru Bucura-Oprescu spunea și la legea pensiilor că vor fi trei variante. Trei scenarii le numesc și la noi, am avut trei scenarii. Varianta noastă a respectat litera a ceea ce am discutat la negocieri și anume raportarea la salariul mediu brut pe economie al anului în curs 6.789 lei ca salariu de bază, de referință, pentru debutant. De acolo am plecat cu grilele mai departe. Bănuiesc că și variantele celelalte, ale lor, ale Guvernului sau, de ce nu, și ale Băncii Mondiale, pentru că am stat și cu Banca Mondială de câteva ori respectă acest start, acest element de raportare în ceea ce privește legea noastră, dar mai departe cred că lucrurile pot fi diferențiate.

Eu n-am văzut forma finală, nu știm care va fi varianta aleasă, n-am mai avut negocieri, a căzut ministrul Budăi, a plecat din guvern dându-și demisia și a venit dna. Bucura Oprescu, cu care nu ne-am văzut niciodată pe domeniul salarizării. Cred că și acesta a reprezentat un element de batere a pasului pe loc. Vă asigur, din acest punct de vedere, că nu greșesc, pentru că până se obișnuiește dna. ministru, mai prelungim cum bine spuneați o lună, două lucrurile mai departe. Dar să nu uităm, iarăși, ceea ce spuneați voi, că sunt niște promisiuni ca la 1 ianuarie să avem o mărire cu 50% față de salariul de astăzi, adică diferența dintre salariul din viitoarea lege a salarizării și salariul de astăzi. Ori noi nu avem legea. Nouă cum ne dau mărirea de salariu la 1 ianuarie?

Moderatoare: Domnule Hadăr, nici draftul nu-l avem. Eu îmi aduc aminte, așa au spus și colegii dvs…

Anton Hadăr: Da, nu avem un draft cumulat, adică pe toată grila.

Moderatoare: Eu asta aș vrea să-l văd, pentru că ăla ajunge până la urmă în Parlament și ăla este dezbătut cifră cu cifră din ce ne amintim, că și acolo e o lungă luptă cu cifrele și cu salariile.

Anton Hadăr: Ne-am chinuit foarte mult, să știți, la stabilirea unei variante de încorporare, de inserare a sporurilor în salariul de bază, pentru că sunt și locuri în care n-avem cum să avem doar 20% sporuri, mai ales pentru că sunt în preuniversitar (angajați) care lucrează, știți bine, și în medii defavorizate în care nimeni nu vine, dacă nu-i dai un spor în plus pentru că practică meseria la 30-40 de kilometri de oraș, nu se mai duce. N-avem ce face (…) bugetare multiplă sau altceva, e foarte greu să te limitezi la 20%. 

Moderatoare: Domnule Hadăr, vreau să vă întreb așa: ați spus atunci când s-a terminat greva că se suspendă până în momentul în care se încalcă angajamentele, se încalcă angajamentul la 1 septembrie, dacă nu ajunge legea în Parlament?

Anton Hadăr: Din punctul meu de vedere, da. Iar cele 2 săptămâni care mai sunt acum, din luna august, nu sunt dătătoare de speranțe în sensul finalizării acestei părți a legii salarizării. Desigur, vor invoca faptul că mai sunt și celelalte sectoare bugetare, celelalte familii ocupaționale. Noi nu vrem să depindem de nimeni, vrem să se mențină acele promisiuni. Chiar președintele țării, mie, la semnarea legii educației la Cotroceni, legilor educației, mi-a spus așa „vă rog să vă luptați pentru ceea ce vi s-a promis, că și eu voi fi alături de dvs”. Doamne ajută!, am zis că de știți bine că dl. președinte vreo 8 ani jumate s-a luptat la România educată, dar n-a luptat alături de sindicaliști ca să creeze, să zicem, acele elemente care să ne permită să creștem atractivitatea sectorului.

Moderatoare: Ce se poate întâmpla cu începutul anului școlar? Riscăm să nu înceapă anul școlar când trebuie din cauza acestor lucruri, pentru că ar putea să înceapă greva?

Anton Hadăr: Riscăm să ajungem din nou la conflict. De aceea e foarte bine că ridicați această problemă. Suntem singura televiziune care a ridicat acest aspect. Noi ne-am gândit cu teamă la începutul anului școlar și la cel universitar, pentru că dacă nu se ajunge la o înțelegere, dacă lucrurile nu vor fi luate în seamă, așa cum s-a discutat, sunt convins că ostilitățile vor continua. Și nu e deloc frumos să începem școala cu proteste. (…) Dar poate că doamna ministru ne oferă vreo surpriză, are echipa care lucrează. Noi am adus foarte multe argumente… Și Banca Mondială să știți că spre surprinderea mea chiar au înțeles lucrurile foarte bine și au fost în linii mari în ceea ce privește grila noastră la învățământ superior, pentru că am intrat separat cei de la învățământ superior, discuția cu Banca Mondială față de cei de la preuniversitar. Deci au înțeles doleanțele pe care le-am exprimat personal, le-am spus mai ales în ceea ce privește unele sporuri, mai ales la în legătură cu sporul de doctorat pe care din păcate, mulți l-au adus într-o zonă a neîncrederii, dar astăzi vă asigur că lucrurile sunt sub control și că oamenii care obțin doctorat lor România îl obțin pe bune. Sunt doctorate serioase, muncite și răsmuncite, cum fac eu acuma cu doctorant care e lângă mine și toată vara ne-am petrecut-o aici finalizând o teză de doctorat. Deci au înțeles, că trebuie să se dea acest spor, pentru că altfel, dispare interesul pentru a se mai face doctorate și suntem pe ultimul loc în Europa la numărul de doctorate raportate la populație.”

Context. Guvernul Ciucă și Guvernul Ciolacu le-au promis profesorilor public, în mai multe rânduri, că la data de 15 iulie grilele de salarizare vor fi gata, la fel și legea salarizării.

Pe 22 iunie, Ligia Deca declara că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale, la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an.”

Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Marius Budăi spunea pe 1 iunie că „așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”. 

Budăi a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au fost acceptate cererile sindicatelor.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

În contextul în care luna aceasta are loc prima rectificare bugetară din acest an, Ligia Deca a declarat că va lupta atât pentru „o finanțare corespunzătoare”, „cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”.

„Vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor, așa cum a fost ea agreată după perioada grevei, prin ordonanțele de urgență. De asemenea, vom cere toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie, în așa fel încât tot ceea ce înseamnă funcționare a sistemului de învățământ să se desfășoare în bune condiții. Am avut repetate discuții la Ministerul Finanțelor și vom face toate demersurile necesare.

M-am angajat și mă angajez în continuare să lupt atât pentru o finanțare corespunzătoare, cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, a spus ministrul Educației.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.


13 comments
  1. Hâdăr este păpușarul celor mai multe combinații din ultimii 30 de ani.

    Pe spinarea grevelor din preuniversitar si-a securizat mereu postul obținând beneficii pentru mediul universitar care nu a făcut o zi de grevă.

    Hâdăr dacă mai are vreo umbră de demnitate să ne arate cum profesorii din mediul universitar încep o grevă generală de minim 3 săptămâni, din 1 octombrie. Fără plată.

    Apoi mai discutăm!

  2. Reforma lui ciolacu in sectorul bugetar o sa fie doar in scoli,Acolo vor da 15% din personal, afara,de acolo vor face economie.Nu pensii speciale nu sefi bine platiti.Vor da afara amarati care si muncesc.Ei au angajat in ultimii ani ca nebuni lipitorii de afise si acum cica fac reforma

  3. Ceea ce s-a întâmplat a fost consecința trădării liderilor de sindicat. Nu va rămâne decât să vă descurcați să rezolvați problemele noastre fara a mai recurge la grevă. In vară nu v-a interesat ca profesorii să-și poată recupera salariile.Ati vrut să acoperiți gaura bugetară cu salariile profesorilor. Pe scurt…Nu facem grevă în toamnă…

  4. ce proteste,stimate domn lider de sindicat? e o gluma? cine va mai crede?! vremea protestelor a trecut…cartea trebuia jucata corect atunci…acum,vorbe…

  5. Tradatorilor. Acum aveti limbarita? Cine va mai face voua greva? Cand v-ati batut joc de profesori si presa la fel? Aveti nevoie sa facețI economie la buget, nu? Acum ne bagati cu forta in greva? O sa masluiti cifre de la voi cum ati facut in iunie? V-ati dat examenele pentru plozi, acum ne puneti mai abitir parintii in cap. Rusine, tradatori. Am iesit din sindicat, si cu mine alti 30 de colegi. Nu le mai plătițI tradatorilor. De banii respectivi, cumparati mancare la copiii vostri!

  6. Numai nu am jurat ca nu mai fac in viata mea greva. Am crezut in toti si ne-au tradat. Erau judete cu 89 la suta in greva si ei vehiculau ca sunt sub 50. Niste javre ordinare.

    1. Solutia este sa nu mai cotizam la sindicat, putem face proteste spontane si fara tradatori. Cei de la metrou, justitie, sanatate, finante, politie au facut proteste spontane.

  7. …pt ce există sindicate in invatamant?

    Acei lideri sindicali din invatamant nu au prezentat niciodată nici a zecea parte din solicitarile pe care profesorii le faceau in strada – se puteau citi pe pancarte!!
    “Liderii sindicali” din invatamant nu au prezentat in mass media mai nimic din ce se cerea in strada si se putea auzi de la grevisti si se putea citi pe pancartele lor.

    Cei trei “lideri” au spus de cateva ori pe la tv ca numai grevistii puteau sa inceteze greva, dar ei, “liderii” au suspendat greva din propria lor vointa (!!), desi initial afirmasera ca greva nu se putea suspenda.

  8. Sindicatele, la cum se comporta conducătorii lor , ar trebui sa se înregistreze că partide politice. Prost e cine va plătește cotizația.

  9. NOI am vrut continuarea grevei, VOI ați decis să o suspendați.

    La început de an școlar NU va face nimeni grevă. Poate ați uitat că regulile au fost schimbate și acum suntem și mai vulnerabili ca în mai?

    Și pe de altă parte… Voi trebuia să prezentați guvernului voința NOASTRĂ, nu a VOASTRĂ. Nu am vrut suspendarea grevei. Asumați-vă consecințele, Hadăr, Hăncescu și Nistor, trădătorilor!

    Cine mai are încredere în voi că sunteți de bună credință, când v-ați dat arama pe față exact când conta cel mai mult să fim uniți? Să nu mai aud de voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Doi candidați de la Rezidențiat au avut febră/Locurile pentru rezidenți la ATI, suplimentate. Horațiu Moldovan, secretar de stat: Record istoric al numărului de candidați/Toți cei admiși își vor găsi loc să se poată forma/ Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț este o tragedie, o catastrofă care să sperăm că nu se va repeta niciodată

Peste 11.000 de absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie au susținut astăzi examenul de rezidențiat, acesta fiind “cel mai mare număr de candidați” din ultimii ani, a declarat Horațiu…
Vezi articolul

Noi discipline anunțate de Ligia Deca: “Istoria, robia și deportarea romilor”, opțională pentru elevii de gimnaziu și liceu, iar “Istoria Comunismului din România” se va studia obligatoriu la liceu

Elevii de gimnaziu și liceu vor putea alege ca disciplină opțională “Istoria, robia și deportarea romilor”, iar liceenii vor mai studia o nouă disciplină obligatorie: “Istoria Comunismului”, a spus Ligia…
Vezi articolul

BREAKING Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare / Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, față de nivelul din OUG 53/2023

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus…
Vezi articolul