Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater”, despre înghețarea salariilor profesorilor în 2025: De ce mai facem legea salarizării dacă nu o aplicăm?

1.887 de vizualizări
Anton Hadar / Foto: Captura Youtube.com
Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater” a sindicatelor de profesori din universități, a criticat politica guvernamentală privind salariile din educație, într-o intervenție la TVR Info, luni. El a avertizat că profesorii sunt din nou puși în situația de a protesta pentru a obține drepturi promise dar nerealizate, comentând prevederile din OUG „trenuleț” adoptată de Guvern în aceeași zi la prânz. Actul normativ prevede înghețarea salariilor bugetarilor în 2025.

„Datoria noastră este să ne luptăm pentru că ați văzut că, dacă ne-am luptat – din păcate, numai pe această cale să obțin drepturi -, deci, dacă ne-am luptat acum un an și jumătate la grevele din vara anului trecut, s-a obținut ceva. Frumos ar fi, fericiți am fi dacă ni s-ar da aceste drepturi fără să ieșim în stradă, fără să deteriorăm activitatea din acele zile. Pentru că știți bine că se creează probleme dacă sunt protestele făcute în timpul anului școlar sau universitar. O luăm de la capăt, adică s-a promis ceva și nu s-a finalizat și trebuie să conștientizăm încă o dată că trebuie să i se acorde educației un rol prioritar”, a spus Hadăr în intervenție la TVR Info.

Hadăr a explicat că, deși au fost obținute creșteri salariale în ultimii doi ani, acestea nu au fost suficiente, iar implementarea noii legi a salarizării rămâne incertă:

„Am primit într-adevăr anul acesta și anul trecut, doi ani la rând, creșteri despre care am vorbit și pentru care ne-am înțeles, dar uitați-vă că nu s-a finalizat acest proces și mâine-poimâine se spune că se va face noua lege a salarizării, pe care de ce o mai facem, dacă nu o aplicăm. Probabil și aceea va începe cu «se prorogă pentru anul următor» și iarăși vine trenulețul din 2027 se prorogă pentru două, 2028 ș.a.m.d. Nu-i corect să ne manifestăm așa. Când dăm o lege, haideți să o aplicăm. Mai bine nu o mai facem. De ce să întreținem speranța oamenilor că ne se mărește salariul și după aia, când vine ordonanța trenuleț, să se anulează totul, să prorogă până la calendele grecești. Trebuie să facem aceste acțiuni pentru a-i determina pe politicieni să găsească și alte soluții”.

Liderul sindical a adus în discuție și situația salarială a tinerilor asistenți universitari, care nu a fost atractivă pentru absolvenții de top până la mărirea salariilor de circa 3.000 de lei net obținută la greva din mai-iunie 2023:

„Am apreciat discuțiile de acum un an și ceva realizate cu domnul prim-ministru Ciucă și imediat cu domnul prim-ministru Ciolacu, pentru că atunci s-a schimbat prim-ministrul în România, în vara anului trecut. A fost foarte, să zic, doritor să rezolve problema și pe pentru o perioadă, precum știm, s-a venit cu un plus, pentru că altfel astăzi în România un asistent universitar ar fi avut 2.800 – 3.000 de lei, vă vorbim. Vorbim de sume nete. Deci vă dați seama cum să vină un absolvent pe care îl dorești într-o universitate, șef de promoție, liderul promoției lui? Cum să vină să ia 3000 și ceva de lei”.

Citește și:
VIDEO Guvernul adoptă ordonanța „trenuleț” 2025. Marcel Ciolacu: Salariile bugetarilor nu cresc, înghețăm angajările la stat. Fiecare leu plătit la salariu va trebui justificat prin criterii de performanță și evaluări
Liderul sindical Anton Hadăr: Cred că în perioada 13-15 ianuarie vom avea primele proteste deja materializate. Erau promise 5-6 miliarde de lei pentru a se finaliza creșterea salariilor din Învățământ
Nu-i vorba de a înlocui salarizarea profesorilor cu o salarizare pe bază de indicatori de performanță, ci de a veni cu anumite bonusuri, spune ministrul Daniel David
Liderul sindical Anton Hadăr, despre tăierea voucherelor de vacanță: Măcar să dea Guvernul cei 800 fără să mai ceară salariatului 800 lei. Este o pierderea a salariatului din Educație
BREAKING Sindicatele din educație amenință cu proteste de stradă, în Piața Victoriei din București, dacă Guvernul Ciolacu blochează creșterile salariale ale profesorilor și drepturile obținute prin lege

12 comments
  1. Anton Hadar, nu ai rusine, azi iar vorbesti de pensii. Tu esti reprezentantul pensionarilor sau a universitarilor? Pleaca la pensionari din moment ce de ani de zile nu scoti un cuvant despre universitari. iti faci „partie” spre pensie si de aceea te intereseaza si sustii subiectul pensii de ani de zile??

  2. Domnule Hadar, lasati vorbele goale! Nu faceti nimic pentru universitari! De exemplu: 1) conferentiarii ci peste 25 de ani vechime in aceeasi universitate abia mai traiesc cu salariile „marite” (despre care va laudati) pentru abia acopera multiplele mariri de preturi! Aceasta functie academica este supra solicitata. Prof.univ. iau un salariu dublu fata de conf. univ si au norme de predare foarte mici si traiesc pe baza „faimei”. Un conf.univ. a ajuns sa aiba ore de predare cat un S.L./Lector univ.! 2) Ati „muncit” mult ca Presedinte de sindicat ca sa ne furati concediul de odihna: vezi legea 198/2023 comparativ cu legea 199/2023. Anton Hadar, tu crezi ca munca universitarilor se compara cu munca preuniversitarilor si universitarii merita taieri masive de zile de concediu? Vai de capul nostru!! Te fatai toata ziua pe la televiziuni si nu faci nimic pentru sindicatul Alma Mater pe care il reprezinti si il conduci (din pacate). Esti nu numai incompetent ci si rauvoitor fata de colegii tai universitari. 3) Ce cauti, de ani de zile, pe la televiziuni ca sa vorbesti DOAR de pensii?! Noi, universitarii, nu te-am investit sa faci asta ci sa ne reprezinti si sa ne sustii/mentini/castigi drepturile. Ne-ai batjocorit tot timpul. Pleaca, esti incompetent!

  3. Salariile profesorilor, mai ales celor cu vechime, sunt exagerat de mari raportat la interesul lor pentru învățământ si numarul de ore lucrate. De aceea aceștia nu se pensionează ca să lase loc colegilor tineri.
    Ar trebui sa lase amenințările cu greva și sa mai facă și treabă că de aceea sunt plătiți.

    1. Știați că înainte de ’89 treceam la altă categorie de salarizare numai o dată la 5 ani și atunci cu condiția de a promova cursurile de perfecționare ( reciclare) de 1 an?
      Și munceam nu glumă!
      Și aveam uneori și 45 de elevi într-o clasă!
      Vor în stradă? Asta nu e oare indolență? Știm cu toții cam ce se face pe la ore! Iar rezultatele muncii lor se văd cu ochiul liber!
      Ar trebui plătiți în funcție de numărul analfabeților funcționali pe care îi produc!

      1. Minți de stingi. Și dacă tu făceai ce li se cere profesorilor să facă acum, te duceai pe câmpii în două săptămâni. Ca să nu mai vorbim de tacticile pe care le foloseați pe vremea aia fără stres – câți copii ai bătut că nu scriau drept? Hai sic*ir, comunisto.

  4. Poate faceți și voi grevă in universitar totuși, Hadar!

    Măcar de avertisment!
    Și poate lași locul in sindicat la unul mai tânăr!

    1. Ai dreptate. La cat de dezinteresat este Hadar de universitari. El vorbeste de ani de zile doar de pensii sau alte subiecte „mondene”.

  5. Dl Anton Hadăr alaturi de Consiliul National al Rectorilor sunt principalii vinovati! Invatamantul universitar n-a sprijinit greva din preuniversitar iar Dl mentionat a cedat cu buna stiinta la greva in favorea unor promisiuni a unuia dintre cei mai mincionosi politicieni. Cat timp liderii din invatamantul universitar sunt in Parlament si n-au nici un interes sa cheltuie banii pe salarii, invatamantul se va zbate in mocirla. Daca universitarii mai rezista, cei din preuniversitar vor resimti adanc devalorizarea leului si scumpirile. Invatamantul dual e ultima lor gaselnita prin care vor sa sifoneze miliarde prin proiecte asa zis europene… Acum nea Anton se va pensiona (demn, crede dumnealui) si fraierii vor ramane flamanzi. Rectorii vor depasi in curand nr de mandate a tov Ceausescu.

    1. Anton Hadar nu da doi bani pe universitari care au ajuns bataia de joc a tuturor. Putini (adica cei care sunt prof.univ.) mai respira, in rest e nemultumire totala si injosire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prima casă de creație din inima Bucureștiului pregătită de Institutul Francez își deschide poarta către artiștii români. Cristian Mungiu, primul găzduit în „la résidence de poche”

Institutul Francez din București a inaugurat vineri o locuință–rezidență aflată chiar în curtea institutului, pe Bulevardul Dacia din Capitală. Inițiativa poarta numele “La résidence de poche/ Rezidenţa de buzunar” și…
Vezi articolul

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: Susțin ideea sindicală de acum a creșterii salariale în preuniversitar și în universitar. Trebuie discutat apoi și despre diferențieri salariale pe bază de merit / performanță

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca anunță că susține revendicarea sindicatelor din educație referitoare la majorarea salariilor profesorilor din preuniversitar și universitar, cu o zi înainte de greva generală pe…
Vezi articolul

Mătușile nu vor putea să-și promoveze rudele pe posturi universitare, cum propunea fostul ministru Cîmpeanu, însă verii da: cine nu poate fi membru în comisiile pentru examenul de promovare în cariera didactică, în învățământul superior, potrivit proiectului de lege Deca

Mătușile și unchii nu vor mai putea să-și ajute rudele pentru promovarea în cariera universitară, așa cum propunea proiectul de lege a învățământului superior propus de fostul ministru Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul