Ansamblul de sculpturi din Târgu Jiu ale lui Constantin Brâncuși și urmele graniței imperiului roman, incluse de UNESCO în Patrimoniul Mondial

221 de vizualizări
Noi înscrieri în Patrimoniul Mondial – Brâncuși și Frontierele romane / Foto: via UNESCO
Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și „Frontierele Imperiului Roman – Dacia” au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, potrivit G4Media.ro, care citează Agerpres.

Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu cuprinde patru lucrări: ”Masa Tăcerii“, ”Aleea Scaunelor“, ”Poarta Sărutului“ şi ”Coloana fără Sfârşit“ și a fost conceput şi construit de către Constantin Brâncuşi în perioada 1937-1938. Al doilea dosar validat de UNESCO este cel al liniei de fortificații romane ridicate de-a lungul frontierei nordice a provinciei Dacia.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a încheiat sâmbătă, 27 iulie, înscrierile din acest an pe Lista Patrimoniului Mondial cu 26 de noi situri adăugate.

Printre noutățile din lista patrimoniului se numără Via Appia din Italia și câteva situri asociate cu fostul președinte Nelson Mandela, în Africa de Sud.

„Înscrierea ‘Ansamblului monumental «Calea Eroilor» realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu’ în Lista patrimoniului mondial UNESCO înseamnă recunoaștere internațională de cel mai înalt nivel pentru un mare artist român și o capodoperă a artei monumentale”, a comentat ministra Culturii, Raluca Turcan, pe Facebook.

„Tezaurul pe care Constantin Brâncuși l-a lăsat românilor la Târgu Jiu devine oficial bun cultural al umanității. Se confirmă astfel valoarea universala excepțională a acestui sit cultural, demn de admirație și protecție internațională”, a continuat aceasta. Turcan spune că România a depus proiectul pentru includerea ansamblului în Patrimoniu încă din 2018. Evaluarea sitului s-a făcut pe 19-23 iulie anul trecut.

Cât despre siturile de-a lungul graniței Imperiului Roman, ale cărui rămășițe se întind pe 1.000 de kilometri la noi în țară, ministra a scris pe rețeaua socială că „România marchează astăzi (n. red. sâmbătă, 27 iulie) o reușită cu semnificații profunde! Teritoriul vechii Dacii a fost parte a lumii romane, geneza națiunii noastre fiind strâns legată de Roma și de Imperiul Roman”.

„Prin urmare, suntem în fața unui act cultural și identitar, care ne face mai conștienți de trecutul nostru și, în același timp, reamintește tuturor influența majoră a Romei asupra lumii în perioada antică”, a continuat Turcan în postare. Potrivit acesteia, proiectul de nominalizare a fost depus de statul român la UNESCO în ianuarie 2023, iar în luna august a aceluiași an a avut loc misiunea tehnică de evaluare a sitului.

  • De remarcat că nu este vorba doar despre Limes Alutanus care se află pe teritoriul județului Vâlcea, după cum a anunțat președintele de Consiliu Județean, conform Agerpres, ci despre întregul sistem de fortificații care au format cândva granița imperiului pe teritoriul României din zilele noastre, potrivit prezentării UNESCO.

Potrivit HotNews.ro, care citează agenția de presă News.ro, noile înscrieri completează prezenţa românească pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) şi continuată cu: Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mânăstirea Hurezi (1993), Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (1999), Centrul Istoric Sighişoara (1999), Biserici de lemn din Maramureş (1999), Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei (2017) şi Peisajul cultural minier Roşia Montană (2021).

Alte situri noi, din toate părțile globului. Câte sunt în total

Alte ţări care şi-au văzut aprobată cererea de înscriere a unor noi situri au fost Malaezia, cu sistemul de peşteri din Parcul Naţional Niah, Germania – complexul rezidenţial Schwering, şi Arabia Saudită, cu situl arheologic Al-Faw.

Japonia, Thailanda, Rusia, Kenya şi Iran au primit, de asemenea, confirmarea includerii unor noi situri recunoscute pe Lista UNESCO.

Cele 13 înscrieri de sâmbătă aprobate la new Delhi se alătură altor 13 aprobate în ziua precedentă de Comitet, printre care Mănăstirea Sfântul Ilarion din Fâşia Gaza, în pericol din cauza războiului dintre Israel şi organizaţia teroristă Hamas, sau Parcul Naţional Lencois Maranhenses Brazilia, mai notează Agerpres.

Până în prezent, Comitetul Patrimoniului Mondial a înscris 1.222 de situri din 168 de ţări pe Lista Patrimoniului Mondial, printre care Taj Mahal din India, monumentele din Piazza del Duomo din Pisa, Italia, sau grupul de proprietăţi eclectice construite de arhitectul Antoni Gaudi în Barcelona, Spania.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like