Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Camerei Deputaților, print-un comunicat emis luni, să adopte cât mai curând legea care ar putea contribui la prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale. De asemenea, ANOSR face apel la Ministerul Educației ca, după adoptarea legii, să modifice ordinul nr. 6869/2024, astfel încât sesizările anonime să fie acceptate de comisiile de etică din universități.
ANOSR susține că procesul de modificare legislativă, inițiat în Senat la data de 21 august 2024, nu a fost tratat ca o prioritate de către parlamentari și atrage atenția că sesizările anonime nu sunt admisibile de către către comisiile de etică până când Ministerul Educației nu va modifica din nou legislația în acest sens.
- Problema modului cum se fac sesizările referitoare la abuzuri și hărțuire sexuală în universități a fost adusă din nou în discuție după dezvăluirile cu privire la profesorul Alfred Bulai de la SNSPA.
„Atragem atenția asupra faptului că, deși procesul de modificare a început în Senat încă din data de 21.08.2024, prin L429/2024, acesta nu a constituit o prioritate pentru reprezentanții cetățenilor din Parlamentul României. Din lipsa de interes în ceea ce privește urgentarea demersurilor, ANOSR, în calitate de reprezentant al tuturor studenților din România, solicită membrilor Camerei Deputaților, proiectul fiind în competența sa pentru adoptarea finală în Parlament, să prioritizeze inițiativa și să o adopte cu celeritate.
Facem apel și la asumarea Ministerului Educației ca după finalizarea procesului de adoptare și publicare în Monitorul Oficial a proiectului de lege să modifice ordinul nr. 6869/2024, astfel încât sesizările realizate în mod anonim să poată fi declarate admisibile de către comisiile de etică” transmite ANOSR, printr-un comunicat.
ANOSR amintește în comunicat propunerile federației înaintate Ministerului Educației, încă din perioada de transparență decizională a actului normativ, ce ar contribui la îmbunătățirea siguranței studenților din instituțiile de învățământ superior, precum:
- Reglementarea obligației comisiilor de etică universitară de a informa studenții cu privire la rolul şi prevederile legale incidente eticii şi deontologiei universitare;
- Introducerea necesității instituțiilor de învățământ superior de a publica pe site-ul instituției componenţa comisiei de etică, precum şi toate informaţiile necesare cu privire la modalitatea de sesizare a acesteia;
- Introducerea necesității instituțiilor de învățământ superior de a organiza prezentări pentru membrii comunității universitare cu privire la etica și deontologia universitară;
- Clarificarea dreptului comisiilor de etică de a se autosesiza pentru analizarea şi soluţionarea abaterilor de la normele de etică şi deontologie universitară;
- Reglementarea faptului că victimele care au făcut obiectul formelor de abuz sau hărţuire pot beneficia de sprijin specializat din partea instituției de învățământ superior.
Informații de context
Edupedu.ro a dezvăluit în luna august că un instrument-cheie pentru raportarea abuzurilor, sesizările anonime, sunt interzis a fi folosite în prezent în soluționarea cazurilor de hărțuire sexuală, printr-o Hotărâre a Guvernului Ciolacu, elaborată de ministerul Ligiei Deca, și anume cea referitoare la Codul-cadru de etică și deontologie universitară.
Acesta a scos efectiv în afara legii, din primăvară, analiza sesizărilor anonime la comisiile de etică ale instituțiilor de învățământ superior.