Ministrul Monica Anisie a declarat joi că vrea aproximativ 1% din PIB pentru Ministerul Educaţiei la rectificarea bugetară, relatează Agerpres. Întrebată la Realitatea TV dacă solicită 1% din PIB, adică 10 miliarde de lei, la rectificarea bugetară, ea a răspuns: “Am făcut solicitarea pentru această rectificare. (…) E (suma – n.r.) aproximativă, pentru că îmi doresc să mişc lucrurile”.
Anisie a menţionat că este nevoie de bani şi la cercetare şi la educaţie. “Am mai multe capitole şi pentru salarii şi pentru investiţii. Suntem pe final de an, finalizăm anumite obiective de investiţii şi trebuie să primim aceşti bani”, a spus ministrul.
Ea a afirmat că s-au pornit nişte investiţii, de tipul toaletelor care ar trebui să nu mai fie în curtea şcolii. “Din 1.080 de unităţi de învăţământ care au în curte toaletele 857 au fost introduse în programul acesta care să fie finanţat de la buget pentru a fi finalizate lucrările, dar în realitate nu au fost realizate decât 154”, a afirmat Anisie.
Întrebată dacă nu mai sunt bani, ea a răspuns că a cerut Direcţiei Economice din minister să-i prezinte la zi o situaţie cu toate investiţiile.
“Probabil că mâine, când e termenul limită, o să aducă şi cei de la Economic şi cei de la Infrastructură documentele, să vedem de ce (…) numai 154 sunt în curs de realizare”, a precizat ministrul.
Anisie a menţionat că i s-a spus că aceşti bani au fost alocaţi “mai mult pe hârtie”, adică încă nu au fost transferaţi către obiectivele respective.
Reamintim că în sistemul de învățământ din România erau la începutul anului școlar 1.176 de școli cu toalete în curte, potrivit răspunsului Ministerului Afacerilor Interne la solicitarea Edupedu.ro. Majoritatea acestor școli sunt în mediul rural. În plus, un sfert din grădinițele din mediul rural au grupul sanitar în exteriorul clădirii, potrivit unei analize recente.
Ministerul Educației ar fi trebuit să trimită 64,9 milioane de lei către 858 de școli care au toaletă în curte, fără apă și canalizare, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptată în ședința Executivului de joi, 30 mai. Asta înseamnă cu 631 de școli mai puține față de promisiunea făcută de fostul ministrul Educației Ecaterina Andronescu, cea care vorbea despre 1.489 de școli. Aceasta a explicat în repetate rânduri că anul acesta ”avem bani” să „rezolvăm problema școlilor fără toaletă” sau cu toaletă în curte. De asemenea fostul ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că vor fi alocați bani pentru toate cele „peste 1.460 de școli”.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat în urm cu o săptămână că pe actuala „construcție” în materie de investiții și priorități de la ministerul Educației, dacă s-ar aloca 6% din PIB acestui domeniu, „nu are ce să facă cu banii”. Oficialul a spus că trebuie mai întâi create sau dezvoltate mai multe programe, cum ar fi „masa caldă” sau „școala după școală”, programe care momentan sunt în stadiu de pilotare.
FOTO: pixabay.com