Evaluatorii de manuale care vor evalua propunerile pentru manualele de clasa a VIII-a scoase acum la licitație de Ministerul Educației vor fi formați înainte de reprezentanți CNEE, a anunțat ministrul Monica Anisie la Radio România Actualități. Aceasa a explicat că principala cauza a întârzierii manualelor a fost în trecut contestarea procedurii de evaluare, iar printre profesorii evaluatori au existat persoane care nu cunoșteau programa după care erau realizate manualele.
Redăm răspunsul ministrului Educației Monica Anisie:
Moderator: „Pentru anul şcolar următor. În ce situaţie sunteţi acum? În ce fel vor arăta manualele celor care vor începe clasa a opta în anul şcolar 2020 – 2021, pentru că aceea este generaţia ce a prins de la de la clasa pregătitoare şi până acum toate schimbările, a prins fiecare început de an şcolar fără manuale pe masă?
Monica Anisie: Prioritatea mea a fost ca imediat ce am venit la Ministerul Educaţiei, din primele zile de fapt, am avut întâlnirea cu reprezentanţii CNE, cei care se ocupă de manuale. Am deblocat imediat situaţia referitoare la manualele de clasa a şaptea, deci era deja noiembrie şi copiii nu aveau manuale…
Moderator: Nu aveau toate manualele.
Monica Anisie: Nu le aveau pe toate. Am oferit imediat sprijinul pentru a putea avea manualele copiii şi deja am demarat toate procedurile pentru a se realiza licitaţiile. Am avut chiar şi o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor – au fost invitaţi – şi ai părinţilor la întâlnirea cu reprezentanţii editurilor, tocmai pentru a micşora un pic calendarul şi a oferi posibilitatea realizării licitaţiilor şi evaluării manualelor în cât mai scurt timp, în aşa fel încât în septembrie să avem manuale pentru elevii de clasa a opta.
Moderator: Vă temeţi, vă aşteptaţi la vreo sincopă, la vreun motiv care să întârzie acest calendar pe care vi l-aţi propus, al realizării manualelor pentru clasa a opta în anul şcolar viitor?
Monica Anisie: Sincopa ar putea apărea la momentul în care apar contestaţiile de fapt. Se evaluează manualul respectiv şi după aceea se contestă evaluarea. Acolo este de fapt, să zicem, momentul de…
Moderator: Riscul de înârziere.
Monica Anisie: Da, şi întârzierea. Da, vorba de acest risc că se poate întârzia, dacă se contestă evaluarea manualelor. Dar şi pentru acest risc m-am pregătit, ca să spun aşa, tocmai pentru că îmi doresc să fie o evaluare corectă a manualelor, să realizăm şi o formare a acelor evaluatori, pentru că în anii trecuţi contestaţiile, am observat că aceste contestaţii s-au… de fapt, au fost tocmai din cauza evaluatorilor, pentru că au fost evaluatori care, vă spun sincer, am constatat că nici nu cunoşteau programa după care ei trebuiau să evalueze acele manuale şi atunci este strigător la cer, adică cum, tu, evaluator de manual, ai venit şi ai evaluat ceva de care de fapt nici nu aveai cunoştinţă. Prin urmare, am solicitat CNE-ului ca în momentul în care ajungem la etapa aceasta a evaluării să facem o formare cu acei evaluatori şi să le prezentăm structura programei şi ce anume trebuie să evalueze, care sunt grilele, care sunt…”
Context: Procedurile de licitație în vederea asigurării manualelor școlare pentru elevii claselor a VIII-a în anul școlar 2020-2021 a fost lansată pe 5 decembrie de Ministerul Educației și Cercetării. Procedura este derulată prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), în calitate de autoritate contractantă. Este cea mai rapidă lansare de licitație din ultimii ani pentru aceste manuale noi, după ce în repetate rânduri ministerul a lansat cu întârziere aceste proceduri, manualele pentru elevii care sunt acum clasa a VII-a ajungând mereu cu întârziere foarte mare în școli.
De asemenea, a fost anunțată și licitația al cărei obiectiv îl constituie asigurarea manualelor școlare pentru o serie de discipline (clasele I-VII), care nu au avut oferte eligibile în cadrul procedurii derulate în acest an, mai precizează instituția.
În total, este vizată achiziția de manuale pentru 66 de titluri/discipline, inclusiv pentru elevii minorităților naționale (58 de titluri pentru clasa a VIII-a și 8 titluri pentru clasele I-VII). Numărul total de exemplare pentru aceste discipline este de 3.739.522 (3.697.917 exemplare – clasa a VIII-a, respectiv 41.605 exemplare – clasele I-VII).
Calendarul licitației destinate achiziției de manuale pentru disciplinele prevăzute în planul-cadru aferent clasei a VIII-a are ca termen de încărcare a ofertelor în SEAP data de 3.02.2020, în timp ce pentru a doua licitație, termenul-limită a fost fixat inițial pentru data de 6.01.2020. Organizatorul licitației a prelungit apoi data de depunere a proiectelor până pe 14.02.2020.
FOTO: captura RRA