Angajații școlii pot lua telefoanele elevilor care folosesc dispozitivele în timpul orei și trebuie să le restituie obligatoriu unui părinte la finalul cursurilor – proiect Statutul Elevului / Dispare obligația ca în timpul orei telefoanele să fie ținute într-un loc special din clasă

8.954 de vizualizări
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com
Angajații școlii pot lua telefonul unui elev dacă acesta îl folosește în timpul orei, fără permisiune și sunt obligați să îl restituie unui părinte sau elevului major, la finalul orelor de curs, prevede proiectul Statutului Elevului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. În același context, dispare obligația ca în timpul orei telefoanele să fie ținute într-un loc special din clasă, prevedere ce în prezent este menționată în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP). Un nou proiect de modificare a ROFUIP a fost pus în dezbatere publică tot miercuri, de Minister.
  • Propunerile și sugestiile cu privire la proiectele supuse consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice (de la data publicării) pe adresa de e-mail consultari.publice@edu.gov.ro

Angajații școlii pot lua telefonul unui elev dacă îl folosește în timpul orelor de curs, inclusiv în timpul activități educaționale care se desfășoară în afara școlilor, potrivit proiectului Statutului Elevului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

La finalul cursurilor, cel care a preluat telefonul elevului este obligat să îl returneze “în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”.

În plus, dispare din proiectul de modificare a ROFUIP obligația ca în timpul orei telefoanele să fie ținute într-un loc special din clasă, prevedere ce în prezent este menționată în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP).

La articolul 15 din Statului Elevului se adaugă:

“h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor, sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”.

În prezent, potrivit articolului 15, litera g) din Statutul Elevului, “elevilor le este interzis să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență”.

Ce prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ în prezent și ce modificare se propune

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) stabilește că este interzisă utilizarea telefonului mobil în timpul orelor și e prevăzut un spațiu în care se țin telefoanele.

Articolul 186 – „(2) În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. În situații de urgență, utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.

În proiectul ce modifică ROFUIP, pus în dezbatere publică tot miercuri, 12 iunie, de Ministerul Educației, dispare prevederea care spune că “pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.

Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că este interzisă utilizarea telefonului pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

Articolul 106 – „(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

(5) În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate la alin. (3) în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia.

(6) Prevederile alin. (4) și (5) nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.

(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) și (5) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unității de învățământ.”

Statutul elevului – proiect pus in dezbatere publică de Ministerul Educației

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


10 comments
  1. V-ați dat foc la valiză, dacă veți face așa ceva! Telefonul trebuie să fie la copil, nu la profesor. Dacă profesorul ia mai multe telefoane și nu găsește un telefon să îl dea înapoi elevului, vor curge procese de furt grupa mare și atunci să vă văd “stimați” și “respectați” profesori, de unde veți plăti daune morale și cheltuieli de judecată, plus plata onorariilor ambilor avocați. O să rămâneți sub cerul liber 🤣🤣🤣🤣

  2. Atat mi-ar mai trebui sa umblu dupa mine cu 2-3 telefoane de la fiecare clasa ! La sfarsitul zilei adun vre-o 15 si nu mai stiu nici eu ale cui or fi ! Urmatoarea zi , de la capat ca oricum nu există sanctiune serioasa …

  3. Atâta timp cât la începutul anului școlar nu se spune în Clar, când se face careul de început de an școlar,de către toți directorii de școli, Că Este Interzisă Folosirea Telefoanelor mobile SI Tablete in incinta scolii,decât dacă profesorul, a cerut special că în ziua X ,să se facă o lucrare sau o prezentare specială cu ajutorul tabletelor,doar in asemenea caz! Atât!!! Cine încalcă această regulă,va fi trimis acasă SI cu absența in aceea zi ,iar la următoarea abatere 2 zile,SI așa pina scade nota la purtare sub 6 ,SI Repetent! Cunosc școlii SI directorii care au implementat asta de vreo 2-3 ani in urma SI credeți mă e perfect! Nu comentează nimeni! A dat 2-3 exemple SI acum toți vin fara telefonul mobil! Cei drept sunt scoli generale,nu liceu,dar e un prim pas! Așa trebuie făcut! Punct SI fără comentarii! Când ți ai înscris plodul la unitatea X ai semnat să respecți Regulamentul de Ordine interioara,deci NI se discută,Se Execută!!!

  4. Dacă ești obligat să returnezi telefonul la finalul orelor de curs, părinților, tutorelui sau elevului major, în nici un caz elevului minor, atunci cum Doamne să faci să chemi părinții de la serviciu, din străinătate, să-i aștepți să vină la școală, în loc să-i dai celui în cauză respectiv elevul minor de la care l-ai luat. Dacă refuză să -ți predea telefonul, te lupți cu el sau cum procedezi?

  5. Astia care gandesc, pardon, dau astfel de legi e limpede ca nu au avut nici macar o ora la catedra !
    Adica, una, ca se contrazic si e redundanta noua prevedere si, a doua, ce vor ei acum ?! Ca profesorul sa devina politai in clasa si sa se roage de elevul respectiv sa-i predea telefonul ?! Cum isi imagineaza dansii ca acel elev caruia trebuia sa-i ia telefonul pt ca a deranjat ora, cum isi imagineaza ei ca acel elev il va preda de buna voie ?!
    In nicio tara, de la Viena spre vest, nu se admit telefoane in clasa ! Punct !
    Si apoi tot parintii tipa ca din gura de sarpe ca loaza lor cu ultimul model de aifon in buzunar nu stie nimic si ca profesorii sunt singurii vinovati…!

  6. BĂ IDIOȚILOR voi v-ați citit propria lege?!! Telefonul mobil în școală e INTERZIS de la CP la a VIII-a, iar la liceu poate fi folosit doar în scop educațional și la cererea profesorului. Ce confiscat și returnat, dacă n-are voie cu el în incinta școlii???

    Care e mai tare, legea sau regulamentul lui pește prăjit?! Ce naiba fumați acolo în minister?

  7. ,,Poate duce la confiscarea…
    Aici vor să ajungă de la actualul
    ,,este interzisă utilizarea…”

    Hai ca e tot mai bine!

  8. Cred ca glumiti. Vom face sportul asta zi de zi si vom mai si parlamenta pe timpul nostru cu parintii recalcitranti. Cred ca ati vrut sa spuneti la FINALUL MODULULUI, nu zilei de curs. Sper.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, ministrul Educației: Scopul profesorului nu poate fi doar să termine programa. Scopul ar trebui să fie ca fiecare copil să aibă competențele pe care le presupune parcurgerea disciplinei respective în fiecare an

Ligia Deca critică profesorii care se concentrează doar pe terminarea programei și susține că aceștia trebuie să se concentreze pe competențele copiilor din parcurgerea programei respective – „acolo trebuie să…
Vezi articolul
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

Remus Pricopie, SNSPA: Sper ca noua lege a educației să clarifice două probleme majore – politizarea spațiului academic și situația rectorilor fără doctorat și fără legitimitate profesională

“Trebuie clarificate două probleme majore” în învățământul superior românesc: cea a “politizării spațiului academic”, prin relația rector-politician, respectiv cea a “rectorilor care nu au doctorat și nici legitimitate profesională”, comentează,…
Vezi articolul