Decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați „ar putea transforma grădinițele, școlile și liceele în adevărate focare de infecție”, susțin într-un comunicat comun Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar.
Organizațiile solicită Guvernului României să reevalueze decizia.
Redăm poziția sindicatelor:
“Putem să înțelegem importanța predării față în față și chiar am susținut-o de fiecare dată. Totuși, în situația actuală, în condițiile în care 70% dintre elevi și 34% dintre angajați nu sunt vaccinați, în condițiile în care nu avem teste pentru depistarea COVID 19 în unitățile de învățământ, considerăm că soluția prezentată de către Ministerul Educației este una greșită. Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor.
De asemenea, nici până la ora actuală, nu avem reglementată testarea gratuită, la nivelul cabinetelor școlare (sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB), a salariaților din unitățile de învățământ (ne referim la întregul personal). Totodată, testarea gratuită, atât a angajaților unităților de învățământ, cât și a preșcolarilor/elevilor trebuie să se realizeze nu doar atunci când aceștia prezintă simptome, ci să aibă loc periodic (de două ori pe săptămână).
În plus, apare o discriminare majoră între angajații din învățământ și restul societății. Unitățile de învățământ sunt singurele care au obligația să prezinte săptămânal numărul de vaccinați, în condițiile în care nicio altă instituție nu are afișată pe site-ul propriu rata de vaccinare. Asemenea măsură – de afișare pe site-ul unităților de învățământ- a ratei de vaccinare a salariaților, este abuzivă, în condițiile în care se cer salariaților date cu caracter medical, fără a exista temeiul legal al solicitării acestor date, un consimțământ informat și valabil exprimat al salariaților și nici informarea acestora conform regulilor GDPR.
Mai mult, așa cum a arătat Ministerul Sănătății, prin adresa S.G. 416/2021: „potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-COV- 2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și tratament ….niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze, vaccinarea este un act medical preventiv bazat de consimțământ, iar impunerea vaccinării împotriva COVID- 19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal…”
Mai mult, nu trebuie uitat că un procent semnificativ de salariați din învățământ, au trecut prin boală, astfel încât, această categorie trebuie avută în vedere la luarea oricărei decizii, ca și numărul de salariați care, din considerente medicale, nu se pot vaccina, din cauza unor afecțiuni preexistente sau unor contraindicații medicale.
Considerăm că, de fapt, orice decizie care ține cont exclusiv de rata de vaccinare a salariaților unităților de învățământ, va duce la redeschiderea acestora doar pentru o săptămână, maximum două, după care, în urma noilor infectări, se va ajunge la soluția trecerii la predarea online.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET consideră că deciziile luate în ultima perioadă vor duce la o prăpastie între vaccinați și nevaccinați și între părinți, elevi, pe de o parte, și angajații din învățământ, pe de altă parte. În plus, mai mult ca sigur vor începe presiuni asupra unităților de învățământ unde rata de vaccinare este sub 60%, lucru de neacceptat, cu atât mai mult cu cât, la nivel de societate, rata de vaccinare este sub 35%.
În calitate de reprezentanți ai salariaților din sistemul educațional, considerăm că, în acest moment decizia privind modul de reluare a cursurilor școlare începând din data de 08.11.2021, trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul localității.”
12 comments
Este discriminare – de ce să inchizi o scoala unde in sat sunt ZERO cazuri, si rata profesorilor e sub 60%.
Evident pierd cei de la tara….
Dar parintii elevilor sunt vaccinati macar 60% la fiecare clasa? In ce țară trăim?
Deschiderea scolilor in functie de rata de vaccinare a angajatilor este o masura cu un pronuntat caracter discriminatoriu, care trebuie atacata in instanta! Nu are nicio justificare, doar creeaza tensiuni si pune presiune asupra persoanelor nevaccinate! Profesorii sunt astfel umiliti si transformati in inamici publici! E imperativa o reactie rapida si hotarata a sindicatelor, pentru apararea acestei categorii profesionale!
Hai că asta este bună. Ăștia au făcut pact cu diavolul și la spartul târgului, ies și ei să bată câmpii că să nu zică că iau banii la fraieri degeaba. Nu interesează pe nimeni de siguranță, banii contează. Sunt mână în mână, fură toți.
Fapte, nu vorbe. Actionati urgent in instanta. Noi ne dam acordul, va sprijinim, semnam. Nu intram la ore. Dar trebuie sa ne pastoreasca cineva. Daca tot va turnam in traista atatia bani.
E foarte interesanta aceasta referință de 60% vaccinați din, atenție, totalul personalului unei unități de învățământ. Cât reprezintă personalul unei unități de învățământ din totalul persoanelor prezente într-o școală într-o zi? 5%, 10%, 15%, 20%, nu prea cred că mai mult. Dau ca exemplu școala în care lucrez: aproximativ 1000 de persoane prezente zilnic, din care în jur de 100 de persoane reprezintă personalul (didactic, didactic auxiliar, nedidactic), din cadrul căruia 65% este vaccinat. Logica celor care au emis ordinul comun îmi scapă…
Faceti liste, noi le semnam si nu intram de luni la ore. Dar nu aveti suficient tupeu. Colegii mei s-ar baga, eu m-as baga. Dar initiati ceva care sa ne vina in ajutor. Avem nevoie de lideri, nu putem initia nimic daca liderii dorm. De unii singuri nu putem. Doar uniti.
De ce reacționați după ce se decide, nu ați avut un cuvânt de spus. Da suntem cobai și noi și elevii noștri și familiile noaste. 😠
Ne-am săturat de declarațiile sindicatelor.
Atacați în instanță decizia CNSU.
Vorbele sunt doar joc de glezne.
Profesorii nu sunt bătaia de joc a nimănui.
Mereu sub presiune, mereu primind sarcini noi, mereu vinovații de serviciu.
Ajunge!
Ce “meserias” din sanatate sustine o astfel de aberatie, “in functie de rata de vaccinare a angajatilor” ?
Dar merg singuri in clase profesorii ?
Dau un exemplu – scoala in care functionez are sub 100 de angajati (80 sau pe aproape) , vaccinati peste 60% iar in octombrie am avut cel putin 8 profesori cu covid, 6 erau vaccinati!
E o decizie luată în vederea creșterii numărului celor vaccinați, nicidecum pentru siguranța cuiva. Închipuiți-vă ce presiuni vor fi asupra celor nevaccinati din partea conducerii școlii și a părinților pentru atingerea pragului de 60%.
Uite ca acum am realizat, daca luam separat profesorii- cei care intra in clase 1-6 clase/zi, atunci pot sa va spun ca la noi au fost 8 confirmati din 55 inseamna rata de infectare de 145 la mie !!!!
Suna bine la minister? La educatie ? La sanatate ?
Nu va pasa, stim.