Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, spune pentru Edupedu.ro că angajații din inspectoratele școlare ar putea să primească salariul cu întârzieri, dar nu a putut preciza mai multe informații: “Au rămas semne de întrebare la angajații din inspectoratele școlare, Ministerul a dispus să nu se plătească salariile până vor fi achitate salariile din unitățile de învățământ, iarăși o formă de presiune”, spune Marius Nistor. El declară că majoritatea angajaților din sistemul de învățământ vor primi la timp salariul, adică astăzi, 14 februarie. Amintim că sindicatele au tras un semnal de alarmă că exista riscul ca banii să nu ajungă la timp din cauza faptului că ministerul Educației a semnat târziu contractul de prelungire cu SIMAVI, firmă care livrează aplicația EduSal prin care salariile din învățământ sunt calculate.
- Edupedu.ro a scris că versiunea actualizată a aplicației, livrată de SIMAVI, avea erori și exista riscul ca cei 300.000 de angajați din Educație să nu primească la timp banii. – detalii aici
Liderul sindicatului Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a declarat într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro că “majoritatea angajaților din sistemul de învățământ vor primi la timp salariile, adică astăzi, 14 februarie“, în pofida întârzierii cauzate de aplicația salarială EduSal care a fost livrată școlilor destul de târziu și cu erori de calcul. Marius Nistor a subliniat că salariile ajung la timp doar prin efortul major depus de contabili, secretare de școli și inspectorate școlare.
“Salariile vor fi la timp pentru majoritatea colegilor noștri și acest lucru, grație efortului formidabil pe care l-au depus secretarele și contabile unităților de învățământ preuniversitar din România, cât și serviciul de contabilitate la nivelul inspectoratelor școlare, ei merită toate aprecierile noastre. Zilele de vineri sâmbătă și duminică au fost zile de foc pentru ei, lucrând cu o aplicație care a conținut suficiente mici erori, așa cum comentau într-un comunicat cei de la Simavi, care le-au complicat extraordinar de mult întreaga lor activitate. Nu este normal ca lună de lună să avem astfel de probleme. Nu este normal ca acești colegi ai noștri, fără să primească niciun fel de recompensă din punct de vedere salarial, fără niciun fel de spor, să fie obligați să lucreze sâmbăta și duminica sub presiune, cu aplicații care nu sunt funcționale”, spune Marius Nistor.
Întrebat cine ar putea să nu primească astăzi salariul, Marius Nistor a explicat: “Cel puțin până duminică dimineața, peste 98% din state de plată erau înaintate către inspectoratele școlare și banii erau puși la dispoziția unităților de învățământ. Deci, cu alte cuvinte, astăzi (marți – 14 februarie) banii vor intra în conturile colegilor noștri. Au rămas semne de întrebare vizavi de salariații inspectoratelor școlare, acolo unde Ministerul a dispus să nu se plătească salariile până vor fi achitate salariile din unitățile de învățământ, iarăși o formă de presiune, care nu rezolvă fondul problemei.
Liderul de sindicat mai spune că firma SIMAVI nu ar trebui să primească bani până când toți angajații din sistemul de învățământ nu își primesc banii.
“De asemenea, vor mai fi suficient de multe erori de corectat. Sunt greșeli care vor fi reglate prin rectificative. Asta înseamnă muncă suplimentară pentru secretare și contabile în perioada imediat următoare și atragem atenția Ministerul Educației și Guvernului României că amânarea rezolvării unor probleme care vizează aceste categorii de personal – secretar, contabil și directorii unităților de învățământ și nu numai -, va crea mari probleme vizavi de funcționalitatea învățământului preuniversitar.
Am primit comunicatul celor de la SIMAVI (…) micile erori pe care ei le-au recunoscut, repet, au creat probleme extraordinar de mari colegilor noastre din școli. Din punctul meu de vedere, cei de la firma în cauză n-ar trebui să primească niciun ban, atâta vreme cât salariile nu sunt plătite integral, corect și la timp“, a mai spus Nistor.
Informații de context
La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a răspuns marți seara (7 februarie – n. red.) că “se lucrează la implementarea creșterilor salariale în sistemul informatic Edusal, conform obligațiilor legale, de aceea s-a decalat livrarea kit-ului actualizat. Ministerul Educației face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ într-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”.
Amintim că cea mai recentă versiune a aplicației de salarizare EduSal, folosită de Ministerul Educației în toate școlile și grădinițele, inspectoratele și cluburile școlare sau casele corpului didactic și palatele copiilor, a fost primită joi dimineața către unitățile de învățământ, adică pe 8 februarie, conform surselor Edupedu.ro.
În mod firesc, data de 7 a lunii este ultima zi în care trebuie transmisă aplicația actualizată lunar către școli pentru ca salariile să poată fi calculate la timp. Luna aceasta însă, ministerul Educației a încheiat contractul cu SIMAVI, firma care livrează aplicația EduSal prin care se plătesc salariile, cu doar o zi înainte, adică pe 6 februarie, potrivit unui comunicat al firmei.
Compania sublinia faptul că deși contractul s-a încheiat târziu, a livrat kitul de aplicație cu 4 zile mai devreme decât se angajase să o facă, pe 8 februarie. Însă aplicația conținea mici erori, anunța chiar compania SIMAVI.
EduSal este funcțional, anunță compania contractoare a Ministerului Educației, companie care reclamă „apariția în ultimele zile a unor informații incomplete, denaturate, legate de livrarea kitului EDUSAL de către Software Imagination & Vision (SIMAVI), pentru plata salariilor aferente lunii ianuarie 2023”.
Varianta 2.38 a EduSal, trimisă în școli, conține actualizările pentru majorarea prevăzută de lege pentru salariile din Învățământ, majorare care are loc pentru luna ianuarie 2023, cu plata pe 14 februarie. Totusi este menționat și faptul că „este posibilă apariția unor disfuncționalități minore în utilizarea kitului pe care le vom remedia în cel mai scurt timp posibil”. Reprezentanții companiei susțin că „aplicația EDUSAL este un program informatic pentru calculul si plata salariilor aflat în proprietatea Ministerului Educației”.
Sindicatele din Educației au anunțat printr-un comunicat comun, miercuri, 8 februarie, că salariile din învățământ sunt „în pericol să nu ajungă la timp la angajați”. FSLI și FSE Spiru Haret au cerut Ministerului Educației să publice contractul cu firma care asigură aplicația de salarizare și sumele plătite acesteia în ultimii 10 ani.
- EduSal este aplicația de salarizare din sistemul de învățământ, creată de SIVECO și actualizată de SIMAVI, companie rezultată din SIVECO. Aceasta din urmă a realizat SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, în anii 2013-2015, în perioada Guvernelor Ponta, fiind un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013. A costat circa 18 milioane de lei.
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.