Angajații din sistemul de învățământ au protestat joi, 15 decembrie, în 7 județe din țară, pentru aplicarea în integralitate a legii salarizării 153 din 2017, pentru plata orelor suplimentare pentru personalul auxiliar și nedidactic și acordarea decontului de navetă pentru personalul nedidactic. Este vorba despre următoarele județe: Iași, Galați, Vaslui, Călărași, Timiș, Vrancea și Sălaj. Protestatarii au pichetat sediile prefecturilor din aceste județe, în intervalul orar 12:00 – 14:00.
UPDATE Ora 15:22 – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a publicat mai multe imagini de la protestele organizate astăzi. Federația anunță că mâine vor continua protestele în mai multe județe.
UPDATE Ora 15:00 – La protestul din Iași au participat 300 de persoane.
Memoriul adresat de către reprezentanții USLIP IAȘI prefectului județului a vizat următoarele revendicări:
- „Aplicarea în integralitate a legii salarizării unice.
- Aprobarea regulamentului de sporuri prevăzut de către actele normativ în vigoare și care vizează personalul nedidactic și auxiliar.
- Acordarea deconturilor de navetă pentru personalul nedidactic.
- Elaborarea normativelor pentru personalul nedidactic și auxiliar.
- Plata orelor suplimentare pentru cele doua categorii.
- Indexarea tuturor salariilor din învățământ cu cel puțin 15% – rata inflației.”
Potrivit unui comunicat de presă al USLIP Iași, aceștia au cerut prefectului să-i transmită premierului Ciucă să pună în aplicare, în regim de urgență, angajamentele asumate în discuțiile cu reprezentații federațiilor din învățământ. “În caz contrar, ne angajăm că cel puțin 200 salariați din învățământul preuniversitar ieșean, se vor deplasa după 15 ianuarie la sediul Guvernului României”, mai spun sindicaliștii USLIP Iași.
UPDATE Ora 12:10 – USLIP Iași a publicat o filmare de la protest.
Principalele declarații ale liderului sindical Laviniu Lăcustă:
- „Solicităm Guvernului Ciucă, Ministerului Educației, Ministerului finanțelor și Parlamentului României să respecte legile în vigoare. Solicităm Guvernului Ciucă să pună în aplicare, în regim de urgență, legea 153.”
- „Solicităm Guvernului Ciucă să acorde tuturor salariaților din învățământ indexarea cu 15% a salariilor.”
- „Domnule prim-ministru, cum poate trăi un debutant din învățământ cu 2.500 de lei?”
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat de ieri că vor fi joi proteste în 7 județe: „Protestele vor continua și joi, 15.12.2022, în mai multe județe ale țării, respectiv: Iași-U.S.L.I.P., Galați, Vaslui, Călărași, Timiș- Sindicatul “P.P. Neveanu” și S.O.L.E., Vrancea și Sălaj!”.
Amintim că amintim că sute de angajați din sistemul de educație au protestat miercuri, 14 decembrie, în fața Parlamentului, în intervalul orelor 12 – 13. O delegație a protestatarilor FSLI a fost primită la discuții în Parlament.
La discuțiile din Parlament au participat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, ministrul Muncii și Ministrul Finanțelor. Sindicaliștii au primit promisiunea că urmează să fie făcută o analiză. „Am ridicat problema sporurilor, a decontării navetei și a orelor suplimentare. Au conștientizat că se impune a se lua niște măsuri urgente, asta din discuțiile pe care le-am avut și ieri, și astăzi”, a declarat miercuri pentru Edupedu.ro George Purcaru, vicepreședintele FSLI. – detalii aici
Marți, după întâlnirea premierului cu sindicatele, Nicolae Ciucă a transmis că Guvernul “analizează o formulă de abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”.
În informarea USLIP IAȘI se arată că, în urma negocierilor cu premierul Ciucă, există un angajament al acestuia „în sensul elaborării până la 15 ianuarie a unei grile de salarizare distincte pentru salariații din Educație”.
„Solicităm o majorarea a salariilor pentru toți angajații de cel puțin 15% pentru acoperirea parțială a ratei inflației. Alte solicitări importante adresate Guvernului României sunt: plata orelor suplimentare pentru personalul auxiliar și nedidactic, acordarea decontului de navetă pentru personalul nedidactic, aplicarea Regulamentului de Sporuri și în educație, elaborarea normativelor”, potrivit USLIP Iași.
Redăm mesajul USLIP Iași:
„Mâine (joi, 15 decembrie – n. red.) vom protesta la Prefectura Iași (între orele 12-13) în principal pentru personalul #nedidactic și #auxiliar!! Revendicările vizează aplicarea în integralitate a legii 153. De asemenea, solicităm o majorarea a salariilor pentru toți angajații de cel puțin 15% pentru acoperirea parțială a ratei inflației. Alte solicitări importante adresate Guvernului României sunt: plata orelor suplimentare pentru personalul auxiliar și nedidactic, acordarea decontului de navetă pentru personalul nedidactic, aplicarea Regulamentului de Sporuri și în educație, elaborarea normativelor.
Protestele noastre au deja ecouri la nivelul Guvernului. În urma negocierilor de marți există un angajament al Primului Ministru în sensul elaborării până la 15 ianuarie a unei grile de salarizare distincte pentru salariații din Educație. Discuțiile sindicatelor cu șeful executivului au mai vizat starea materială deplorabilă în care se regăsesc segmente largi de personal din școlile României. Apreciem că protestul nostru de mâine, alături de colegii din alte județe, va avea rezultatul pe care ni-l dorim. Vom transmite domnului Nicolae Ciucă un nou semnal de #revoltă. Vă așteptăm în număr cât mai mare.”
4 comments
Dată fiind legea ,nu se poate acționa în instanță statul român pt.că nu respectă această lege?Ce fac sindicatele?NIMIC!
Creșterea salariala va duce la creșterea concurentei pe posturile de învățământ și la creșterea interesului profesorului fata de pregătirea elevilor. Sa nu va așteptați la performante fără bani sau la munca in folosul comunitatii in conditiile in care in sanatate sunt salarii de 3-4 ori mai mari! Cat investești atâta primești! Noile generații care vin presteza serviciile în funcție da banii primiți, dacă e plătit la jumătate, calitate și timp alocat la jumătate.
De ce am pornit asa greu la drum, protestele trebuiau sa inceapa din septembrie. Acum ca vine concediul vom face la fel ca in anii precedenti?
Mai zicem cate ceva prin ianuarie si ne trezim in luna mai ca nu am mai facut nimic. Speram ca de data asta va fi diferit!
De parcă decontul navetei pentru cadrele didactice s-ar efectua. In Neamț nu am primit nimic de la începutul anului școlar iar primăria se plânge și afirma că această cheltuială nu este o prioritate pentru ea. oare e nevoie sa chemăm presa și televiziunea și aici? sa vedem ce se întâmplă cu banii in primărie? o facem