Așa cum a făcut și în 2015 cu cea mai de succes carte a sa Soumission – Supunere, Houellebecq și-a lansat al optulea roman al său pe data de 7 ianuarie. Atunci coincidența a făcut ca lansarea să se facă în chiar ziua atentatelor islamiste de la Charlie Hebdo și Hyper Cachère, ceea ce, dat fiind subiectul acelei cărți – câștigarea alegerilor prezidențiale din Franța din 2022 de un candidat islamist – a dat apă la moară conspiraționiștilor, potrivit G4Media.ro.
De data aceasta singurul lucru în comun al romanului Anéantir cu Soumission este faptul că acțiunea se petrece în an de alegeri prezidențiale – 2027 – dar altfel cele două romane au puțin în comun.
Anéantir este extrem de lung – 730 de pagini – și începe înșelător, pe lângă campania electorală – cu un președinte în exercițiu la capătul a două mandate care nu mai poate candida (modelat foarte străveziu după Emmanuel Macron) și care-și pregătește un succesor paiață în ideea de a candida din nou peste cinci ani (potrivit unei constituții inventate de autor).
Personajul principal se dovedește până la urmă a fi un înalt funcționar public, Paul Raison, pe lângă ministrul economiei și finanțelor – Brune Juge (și el modelat după actualul ministru al economiei, Bruno Le Maire, prieten cu Houellebecq), un bărbat de aproape 50 de ani pe tipicul (anti) eroilor săi – toți albi, din clasa de mijloc cu existențe confortabile din punct de vedere material și inconfortabile din punct de vedere sentimental, depresivi și fără încredere de sine.