“Am făcut un subiect de examen de matematică în condiţiile anunţate: cu masca pe faţă, trei ore. N-am rezistat, mi s-a părut infernal”, a declarat Andy Varga, elevă în clasa a XII-a, într-un interviu pentru Adevărul.ro.
“Am făcut un subiect de examen de matematică în condiţiile anunţate: cu masca pe faţă, trei ore. Nu mi-au trebuit trei ore ca să rezolv subiectul, dar nici n-am rezistat trei ore cu masca pe faţă, mi s-a părut infernal. Eram atât de iritată la sfârşit, că am zis: gata! M-am gândit că, dacă mă vor scoate din examen pentru că mi-am dat jos masca de pe faţă, va fi ok, pentru că am rezistat o oră şi jumătate şi am reuşit să rezolv aproape tot subiectul. Dar dacă ne-ar lăsa fără mască, ar fi extraordinar”, a spus eleva.
Aceasta a subliniat faptul că vrea să susţină examenul de Bacalaureat şi crede că “subiectul nu conţine lucruri pe care să le foloseşti în viaţă“.
Întrebată cum a decurs pregătirea pentru Bacalaureat, Andy Varga a spus că “n-am avut cursuri online cu toţi profesorii. Eu susţin examenul de BAC la matematică, română şi informatică şi am făcut cursuri online la informatică. Dar n-au fost cursuri predate neapărat, pentru că materia fusese predată până la începerea pandemiei. Am primit subiecte de BAC pe care le rezolvam şi apoi discutam cine-ce metodă a folosit, cine nu s-a descurcat, să i se explice. Eu fac parte din categoria elevilor care au internet, am putut să accesez subiectele de BAC ale Ministerului Educaţiei şi am lucrat pe acestea”.
Întrebare: Iei şi meditaţii?
Andy Varga: Da. La limba română, pentru că am avut nevoie de puţin ajutor la dezvoltarea limbajului. Nici n-am ştiut că zace în mine aşa un talent, pentru că acum am descoperit că îmi şi place să scriu. Nu regulat, iau şi meditaţii la matematică, unde mai sunt lucruri la care nu mă descurc.
Întrebare: Te simţi ca făcând parte dintr-o generaţie de sacrificiu?
Andy Varga: “Mi se pare că s-au făcut foarte multe modificări în Educaţie, chiar şi anul acesta. Iniţial era că dăm BAC-ul mai târziu, apoi că îl dăm începând cu 22 iunie, apoi ni s-a spus că se scot competenţele, apoi că nu mai ştiu ce greşeală a fost şi ar fi reieşit că rămâne oralul la română. Eu sunt o fire bătăioasă, dar, dacă eşti un elev mai sensibil, mai emotiv, ţi-ai ros unghiile până nu ai mai avut ce şi nu e-n regulă.
Întrebare: Presupunând că mâine ai deveni ministrul Educaţiei, de unde ai începe să schimbi lucrurile şi cu ce?
Andy Varga: Aş căuta să modific programa şi felul în care este structurată. Una dintre cele mai mari aberaţii mi se pare ideea de opţional obligatoriu. Adică, planurile-cadru prevăd că tu, la clasă, trebuie să ai un anumit număr de ore şi, dacă nu le ai, se adaugă acele opţionale obligatorii. Pe care nici nu le alegi tu, pentru că poate nu ştii că ai acest drept şi atunci îţi bagă pe gât matamatică şi română. Dar nimeni nu-ţi spune că poţi alege un opţional de photoshop, cum am avut noi posibilitatea. În principiu, opţionalul este ceva pe care vrei tu să-l faci şi ţi se spune: nu, matematică şi română.”
Andy (Andreea) Varga are 18 ani, este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare.
Citeste interviul integral pe Adevărul.ro.
13 comments
Ia nu va mai plangeti atat ,ca stati cu masca pe fata 3 ore in fund pe scaun.
Sunt persoane care muncesc peste 8 ore pe zi,chiar si 10 ore cu masca pe fata si tot nu se mai plang.
Nu contest ,este foarte suparatoare senzatia ,mai ales ca respiratia nu este una normala ,apar usoare senzatii de usturime a gatului,dureri in jurul urechilor dar asta este situatia si trebuie sa ne adaptam momentan.
Ne-am invatat sa ne plangem tot timpul si sa pozam in victime.
Draga Andy Varga, bine de tine ca poti face inca meditatii si te simti bine si sigura pe tine ca le faci in continuare. Norocul tau ca ai avut profesori meditatori care au continuat meditatiile, dar sunt multi altii cate nu au mai avut parte de meditatii si nici macar de pregatire online cum trebuie. Unde v-a fi echitabilitatea pentru care te bati in piept ca o vrei prin acest examen? Si vorba cuiva de mai sus: hotaraste-te o data, ba vrei bac, ba nu vrei? Te-ai molipsit de la politicienii nostrii de Dambovita care nu au doua vorbe asezate si trec de la un partid la altul dupa cum bate vantul. Cam asta faci si dumneata cu afirmatiile pe care ti le tot publica cineva care te are la suflet. Ca tine sunt sigura ca mai sunt si alti elevi care vor sa isi spuna pasul aici sau in alta parte, in presa, dar pentru ca nu au vreo cunostiinta sau pila la butoane, nu sunt bagati in seama. Sincer, apari cam des in articole. Fiti mai echitabili d-lor redactori. Andy Varga nu e singura eleva ale carui opinii sunt importante. Si pe cine mai exact reprezinta?
Meditatii se fac pentru ca asa vrea parintele si eu am facut ca elev la o materie pe care profesorul o preda cu tact pedagogic si o explica perfect, dar mintea mea nu o intelegea.Excesele insa din ziua de azi cu pregatiri la 70 de mii de materii sunt doar exagerari parintesti, la fel ca alea in care parintele isi da copilul si la dans, inot, karate sau mai stiu eu ce.Daca intr-o localitate rurala am avut elevi cu 10 la examene, eu zic ca problema e la elevi, nu mai pasati in carca profesorului lenea, tupeul, dezinteresul total si luarea in deradere a generatiei actuale de elevi.Ca elev, trebuie doar sa vrei.Abia dupa ce ai vrut, ai incercat, te-ai chinuit de unul singur si cu profesorii, ai dreptul sa spui ca ai nevoie de ceva meditatii. EU NU VAD LA ELEVUL DIN ZIUA DE AZI NICIO SFORTARE DE VREUN FEL PENTRU EDUCATIE.Sunt exceptii, in rest, o generatie cu mult tupeu, dat in principal de legile permisive din ultimii 20 de anj, o generatie care habar nu are ce e invatatura, munca si la ce ajuta ele.Si cum ar sti, cand peste tot in jur se promoveaza ca se poate si fara ele, cand multi dintre elevi isi vad de o viata parintii analfabeti cum primesc bani de la stat ca sa faca NIMIC? Societatea nu se constituie din parintii ideali pe care voi ii credeti: o parte sunt cum am spus, o parte prea exagerati-parinti elicopter, mereu dezamagiti de copiii lor de la care cer mult si o parte mica sunt parintii echilibrati, care isi fac si meseria si isi indruma si copiii intr-ale scolii.Cea mai mica proportie e reprezentata de parintii care nu mai manifesta niciun control parental in educatia copilului la un punct, deoarece acesta este independent educational, isi stie telurile si nu e nevoie sa fie impins de la spate. Meditatiile amintite de dumneavoastra nu sunt o cutuma izvorata din neimplicarea cadrului didactic sau dezinteresul sau.Sunt doar o consecinta a totalului dezinteres al elevului pentru scoala.Elevul azi vine la scoala, dar nu este prezent acolo decat cu trupul.El are alte ganduri, teluri: sa socializeze, sa stea pe telefon, sa- si etaleze basketii noi.Nu pentru educatie.Hai sa fim realisti.IAR DOMNISOARA MEREU REVOLTATA ANDY VARGA SA IA O HOTARARE: E BUN BACALAUREATUL ACUM SAU NU? Pare usor confuza de la o saptamana la alta si la fiecare constatare isi sustine ideea cu vehementa, nelasand loc de cercetare pentru monent, dar pe care, totusi, o face mai tarziu.Sa ne auzim sanatosi!
Am observat ca in ultimii ani foarte multi elevi aleg sa plece la facultate in Anglia sub mirajul unui viitor mai bun decat in tara pe tot felul de domenii care nu au relevanta pe piata muncii (ecologie, astronomie, arte, teatru, dans, management, comunicare, ingineria sistemelor, etc) si care ajung implicit in somaj sau in cazul cel mai bun activeaza intr-un domeniu total diferit fata de ceea ce au studiat. In acest sens cunosc mai multe persoane care au terminat licenta sau masteratul in cadrul unora dintre domeniile mai sus amintite la universitati de top (University College London, Univ. Cambridge, Imperial College) sau la universitati mediocre (Coventry University) si care au aproximativ aceleasi cunostinte cu un absolvent foarte bun al universitatii din Bucuresti. Dragi elevi si viitori studenti, nu va amanetati viitorul in schimbul unei diplome, incercati sa va alegeti o disciplina care are relevanta pe piata muncii si care va poate asigura un salariu dupa absolvire. Incercati pe cat posibil sa terminati facultatea intr-un loc unde nu trebuie sa va faceti datorii pe care le veti plati in timp. De exemplu puteti alege si universitati din strainatate care nu sunt in top 50-100 si pentru care taxele de studiu sunt acceptabile. Sau puteti sa terminati facultatea in Romania si sa plecati la masterat/doctorat in strainatate intr-o tara unde educatia nu costa foarte mult sau este gratuita, de exemplu: Austria, Germania, Danemarca, Suedia, Canada, etc.
Fără masca te îmbolnăvești!! Dacă am sta toți fără masca virusul s ar transmite imediat! Anularea ca toate celelalte tari ( spun asta pt ca Romania este o țara incapabila in a organiza aceste examene) ar fi cea mai buna soluție .. și ca sa nu zicem ca sunt notele umflate sa se calculeze 80% media romana-mate + profilul clasei de ex mate INFO sa se ia in considerare și media la informatica 20% mediile rămase ( ca la examen) Nu cred ca ar vrea și aceasta eleva sa dea examenul vieții și sa se îmbolnăvească sau dacă va avea 37,5 și va fi Dusa la spital de unde ia virusul? Nu ați văzut ca doamna ministru nu ne poate susține sănătatea in scoli? Intr-o săptămâna jumătate a scos din ordin nr maxim de elevi=10, igienizarea școlii, dotarea bailor, purtarea măștii!! Vrea sa ne trimită sa ne îmbolnăvim in timp ce ea sta frumos acasa? Sunt extrem de curioasa când vor apărea cazurile ce au fost in 15-16-17 mai când a fost Nebunie peste tot ( am vzt la televizor)
BINE PUNCTAT TOTUL!
Mai ales imposibilitatea de a sustine cu masca, pe caldurile din iunie.Este extrem de incomod si nu numai ca nu poti respira corect, dar pe fondul emotiilor inerente unor examene, se dezvolta si senzatiii de anxietate.
Oare D na ministru a facut macar o data o proba de stat cu masca 3 ore ?
Fara sa faca vreun examen de maturitate in aceste conditii..doar sa incerce sa respire 3 ore cu masca pe fata…..mai mult ca sigur ca nu…
Dar ii obliga pe acesti copii sa o faca si sa suporte acest supliciu, sau sa se expuna virusului..in caz ca isi vor indeparta masca.
Oricum , pt cei care poarta ochelari, este imposibil de a dreptul sa scrie cu masca 3 ore…li se aburesc ochelarii si senzatia este ingrozitoare..stimata d na ministru..
Nu inteleg de ce o promovati pe aceasta domnisoara… Tupeu cat cuprinde, superficialitate cat cuprinde… Ce sa mai spun, acum cateva saptamani era foarte categorica ca vrea sa dea BAC-ul, acum parca n-ar mai vrea, ca ii e greu cu masca pe fata. O exista virusul, n-o exista, n-o vad foarte hotarata. Eu zic sa se duca la Suceava, si sa dea examenul la o scoala de acolo, sa vada cum e sa dai toate probele intr-un potential focar epidemiologic in care sa fii efectiv obligat sa te protejezi si sa-i protejezi si pe altii.
Andy e fata??Eu am crezut ca e baiat.
Daca sunt asa buni, de ce fug la facultatile din afara, unde se intra pe baza de medie la bac , si nu au curaj sa mearga la o universitate de top din tara?
Sa fie din cauza ca aici se sustine examen de admitere?
Si mai am o intrebare: se mai corecteaza lucrarile de la ev nat si bac incrucisat, intre judete?
Altfel nu inteleg ce rost mai are sa aduci copiii la scoala.
Poate ca ar fi bine sa luam interviuri elevilor seriosi care nu au nevoie de meditatie pentru examenul de bacalaureat. Aceasta tanara ne confirma suspiciunea legata de marimea industriei meditatiilor in Romania care a acaparat toate liceele si toate clasele de liceu. In prezent nu ne este clar ce competente relevante pentru piata muncii dobandesc elevii in urma examenului de bacalaureat. Daca in comunism fiecare elev avea o specializare tehnica la examenul de bacalaureat (strungar, lacatus, etc) dincolo de profilul liceului (matematica fizica de exemplu) care ii asigura o relevanta pe piata muncii, in prezent doar clasele de informatica intensiv au o programa care poate fi usor adaptata pentru industria IT.
Meditatii se fac pentru ca doar scoala singura nu te ajuta cu nimic, in foarte multe cazuri nu este destul nici cat sa poti lua examenul cu o nota minima. Este un cerc vicios scapat de sub control, care a ajuns mult prea mare pentru a putea schimba ceva acum.
NU! Meditații se fac pentru a compensa comoditatea și dezinteresul unor părinți care preferă să-și mediteze copilul din clasa I, decât să stea câteva ore cu el și să-i citească o poveste, să-i explice un fenomen… Meditații se fac pentru că unii părinți cred că pot cumpăra învățătura ca marfa din mall.
Aveti perfecta dreptate!