Sunt prea mulți părinți care îi agresează pe profesori, spune Andreea Esca. Aceasta a vorbit într-o emisiune la PROTV despre rolul limitelor impuse de părinți copiilor. Vedeta TV a precizat că nu i se pare în regulă ca părinții să meargă peste profesori și să le spună cum să-și facă meseria.
„Nu mi se pare în regulă să să ducă părinții peste profesori să le spună cum să facă, știi? Adică sunt prea mulți părinți care mi se pare că îi agresează pe profesori”, a declarat Esca.
Contează omul, ce mai. Poate să fie școala școlii sau poate să fie o școală, să zici că nu e de niciun fel. Dacă nimerești să ai niște profesori buni… Asta e o treabă de har. Adică e o profesie de har, nu e ceva care poate să facă oricine așa ceva. Și sunt sigură că dacă ești bun găsești o cale către ce fel de copil poate să fie el fierul naibii, cred că găsești o cale”, a mai spus aceasta.
Discuția cu realizatorul Cătălin Măruță a pornit de la limitele pe care le au unii copii pe rețelele de socializare, sau lipsa acestora, după caz. Esca a povestit că a stat de vorbă cu medic pediatru american, un autor renumit de cărți pentru părinți, la nașterea primului său copil. Atunci i-a spus despre temerile pe care le are în privința perioadei de adolescență a copilului, dacă se va descurca și cum. Expertul i-ar fi spus să impună limite, a povestit Esca.
„Cred că, pe vechi, asta cu „milităria jos din pod” funcționează în continuare. Așa cred eu. Și cred că a fi prea relaxat, nu-i în regulă.
Să știi că am vorbit cu un un medic pediatru american care scrisese o carte foarte bună, pe care toate mamele o citeau înainte sau când rămâneau însărcinate. Și omul acela mi-a explicat. I-am zis, domnule, dar ce o să fac? Deja aveam foarte mari griji – nici nu știu dacă se născuse Alexia sau avea vreo două-trei luni – și ce o să fac că mie mi-e frică în adolescență, cum să facem? Și el mi-a spus inclusiv treaba asta – trebuie să le puneți limite, pentru că din sondajele pe care noi le-am făcut cu copiii, care erau adolescenți, pe care-i întream, care erau liberi să facă tot ce voiau și în momentul în care noi întrebam cum sunt părinții voștri? niciunul nu a răspuns foarte mișto, sunt cool… Toți, la sondaj, ziceau „e ok, nu-i pasă”. Cum e mama ta? Nu-i pasă, pot să fac ce vreau.
Deci nu era cu o notă pozitivă, era nu-i pasă și îmi spunea trebuie să le puneți limite și să vă țineți de limite. De exemplu, dacă îi spuneți să vină acasă de la petrecere la ora 12, întotdeauna la 12 să fiți la ușă, să-i deschideți ușa, să fiți prezent, nu-i dați oră și după aia plecați și vă culcați, pentru că atunci el știe că oricum vine tu dormi… În momentul în care deschide ușa, știi cum e, oricât ar fi omul ăla de golan, de derbedeu și tot are un bun-simț și-o ceva când mă vede – mi-a deschis mama ușa și eram vai de mine…”
Andreea Esca a avut și în trecut mesaje pentru profesori și părinți. Cel mai recent, anul trecut la gala MERITO, când le-a adresat profesorilor un mesaj emoționant.
„Ce înseamnă un profesor pentru mine și atunci imediat m-am dus cu gândul la învățătoarea mea căreia îi datorez extrem de multe lucruri. Și m-a mai dus cu gândul la profesoara mea de engleză, care a dus cumva mai departe dragostea mea pentru un dascăl pe care mi-o sădise deja învățătoarea mea în clasele primare.
A fost omul care mi-a demonstrat că dragostea față de orice vine atunci când te îndrăgostești de omul care te duce într-acolo. Și am rămas cu un respect extraordinar și cu, cum să zic, o recunoștință extraordinar de mare față de profesori.
Foarte multe lucruri în viața mea le datorez profesorilor mei și de aceea vreau să-i felicit pe toți aceia care fac cu har ceea ce fac, pe acei dascăli care își iubesc profesia și care își iubesc elevii, pentru că eu cred că atunci când îți iubești elevii și îți place ceea ce faci e imposibil să nu fii iubit înapoi și nu cred că există bucurie mai mare decât un elev care ajunge un om mare care te poartă cu el în suflet toată viața lui. Vă mulțumim, profesori!”.
23 comments
Stimați părinți, situația copiilor noștri ar trebui sa ne trezească la realitate. De fiecare data profesorii sunt vinovați!!!! Oare noi ca părinți cunoastem conduita copilului nostru fata de colegi, fata de profesori ? Va plângeți tot timpul , dar niciodată nu încercați sa aflați care este adevăratul motiv și sa vedeți ca propriul dumneavoastră copil deranjează orele, jignește colegii, ii agresează, etc. Libertatea și democrația este prost înțeleasă și de aceea copii noștri sunt consumatori de tutun și droguri și ulterior sunt acuzați de infracțiuni. Noi nu mai facem nimic pentru copiii noștri și avem pretenție la profesori care depun suficiente eforturi. De ce nu protestanți la ministere pentru manualele care sunt o dificultate si pentru copii nostri dar si pentru cadrele didactice. În urma cu 50 de ani când învățăm o poezie, de autori romani, o țineai minte toată viata. A-ti răsfoit vreodată manualele copiilor dumneavoastră? Încercați sa faceți ce trebuie înainte de a acuza profesori. Haideți sa ajutam copii noștri deși este târziu, dar cum am reținut ,, Mai bine mai târziu, decât niciodată!! ,,
Aveți perfectă dreptate! Majoritatea părinților nici nu știu ce fel de copii au! Nu știu cum vorbesc copiii lor la școală, ce comportament au! Apoi ii acuza pe profesori că le spun părinților doar faptele rele ale copiilor! Păi dacă asta fac copiii lor! Intr-o clasă sunt multi elevi! Profesorul trebuie să i țină în frâu pe toți! E normal sa semnaleze părintelui comportamentul prost al copilului! Și când încerci să i spui unui părinte ce apucături are copilul lui zice: nu , al meu nu face, al meu nu înjură, al meu nu vorbește urât!
Părinți delăsători!
Bună ziua. Sunt mama unui copil de nici 7 ani care va termina în curând clasa pregătitoare. Situația mea este delicată spre disperată. În clasa copilului este un “nucleu dur” de 4-5 specimene – copii extrem de violenți, prost crescuți, cu un comportament și un limbaj pe alocuri șocant. Copilul meu are cel puțin o lună de când zilnic îmi povestește că este lovit și jignit de aceeași copii. Orice discuție cu copiii și părinții acestora au fost în zadar. Dnele învățătoare confirmă comportamentul acestor copii, dar ne-au spus (nouă și altor copii agresați de-a lungul timpului) că nu au multe soluții și metode de aplicat. Copilul meu nu prea își mai dorește să meargă la școală, este trist și uneori plânge, dezamăgit fiind de colegii care îl necăjesc și neintelegand de ce zilnic sunt răi cu el… Ce aș putea să fac? Sistemul mă obligă să îmi duc zilnic copilul într-un mediu din ce în ce mai nociv. Nimeni nu face nimic. Sunt îngrozită că e abia școala pregătitoare și mă gândesc cu spaimă la cum va fi în următorii ani. Menționez că nu am să reproșez nimic în ceea ce privește actul didactic în sine. Dnele învățătoare sunt foarte competente, evoluția copilului meu la școală este una care ne mulțumește… Însă violențele care se petrec acolo ne dezarmează, ne descurajează, ne îngrijorează… Am nevoie de orice sfat. Vă mulțumesc!
D – na Esca nu știe ce este în scolii și ce fac profesorii Eu va spun din propria experienta cu fiica mea A avut un prof de mate care le dădea doua formule și pe urma d – l stătea în spatele clasei pe tel personal pe Facebook asta fiind din cls 5- 8 .Acum la liceu are tot o pacoste de profa de mate care nu explica ea personal ci un alt copil.Oare va întreb pentru ce este pusa la catedra ? Sa ne dea rasp D- na Esca pentru ce este plătită profa sa tipe și sa urle la copii ? Sa făcut plângere la inspect din București de generații întregi și nu s- a făcut nimic personal ca are relații fiind de 40 de ani în învățământ.
Ați vrut metode interactive, ca-n vest, iar când se aplică metode interactive vă plângeți că profesorul nu aplică metode clasice, ca să le recunoașteți și voi.
Vă hotărâți o dată ce vreți?!
Iar dacă copilul d-tale are constant probleme cu profesorii de matematică… poate nu-s probleme cu profesorii, ci cu matematica.
Părintele este responsabil în primul rând de cei 7 ani de acasă, care sunt esențiali în relațiile elevului în școală și mai târziu în viață.
În momentul în care copilul intra în școală, responsabilitatea părintelui este preluată de profesori. Profesorii trebuie să aibă la dispoziție metode prin care să poată pedepsi un elev nedisciplinat: atenționare verbală , discuții cu părinții, note scăzute la purtare și chiar exmatriculare din școală.Este inadmisibilă amestecarea părinților în activitatea de învățământ.Profesorii, la rândul lor, trebuie sa fie obiectivi în relația cu elevii.
Daca depășesc anumite limite, prevăzute de regulamentul școlar și lege, sa fie sancționați.
Repet un lucru extrem de important : în momentul în care un părinte trimite un copil la școală ,își transferă responsabilitatea învățătorului sau profesorului.
Exmatricularea este extraordinar de dificil de aplicat, practic trebuie să încerce să omoare pe cineva (coleg sau profesor) ca școala să aibă șanse să-l exmatriculeze.
Restul sancțiunilor sunt nimicuri, niște prostii trecute de minister acolo ca să existe ceva cu care să ne închidă gura când protestăm.
Iar cei 7 ani de acasă (mai nou doar 6) NU există la mult prea mulți copii. Unii părinți trimit în școală sălbatici cărora nu le-a fost interzis nimic niciodată, și așteaptă ca școala să facă minuni cu ei.
În ce mă privește, lucrez in sistem de 30 de ani.Relatiile cu elevii si părinții de până în ultimii 10 ani erau bazate pe respect,nu mi deranja nimeni zona de confort la ore. Eu ca profesor am rămas același ca atitudine față de meserie si mod de implicare, schimbarea s a produs în curtea elevilor si a părinților, iar acest altfel nici pe departe nu e mai bun,e dezgustător…te întreabă si socoate.
Da,acum fiecare părinte se pricepe la educație…Dar cand vine vorba de cei șapte ani de-acasă…..nu toți sunt la înălțime.De aici pleacă totul.
Dna Esca nu are dreptate. De cele mai multe ori profesorii ii jignesc pe elevi si fac abuz de putere si daca is provocati si daca nu. Asta fac profesorii, simplu. Nimeni nu isi face treaba si doar atat, fiecare profesor mai spune o multime de lucruri care nu ar trebui sa fie spuse la clasa. Simplu
Luli, sunt perfect de acord cu tine
Cum își permit profesorii ăștia să le dea elevilor temă sau să ii noteze? Bieții elevi vin la școală să socializeze și să își mănânce sandvișurile nu să fie ascultați și notați. Fiecare elev ar merita o diploma de BAC doar pentru simplu fapt că există.
Luli este certata cu școala și nu ii suporta pe dascăli…. elevul trebuie sa fie fericit și sa facă ce vrea el la școală . Sa le dea sfaturi profesorilor deși de multe ori nu este în stare sa își ia măcar un pix cu el, coli împrumută de la colegi și batiste nazale ori de la profesor ori de la colegi. Ar trebui sa se pună accentul pe calitate …Cine vrea sa învețe trebuie sa fie disciplinat, respectuos și dacă ar fi un număr redus de elevi în clasa 15-20 s-ar lucra mult mai bine …
Stiti cum e..adevarul cam pe la mijloc…
Toți sunt beți, doar tu ești trează. Am priceput.
Doamnă, vă rog să mă scuzați pe mine că încerc să fac educație acolo unde ea nu există. Că dincolo de a preda o materie, de a mă ține de o programă, de a-mi nota elevii în mod corect, după gradul de interes al fiecăruia, mai încerc să lucrez și la cei șapte ani de acasă. Care observ că de la an la an nu prea mai există. Da, încerc ca dincolo de a preda istorie, să îi dau la final societății și niște oameni demni, cu principii. Probabil acestea sunt acele “lucruri care nu ar trebui să fie spuse la clasă?” Să știți că și noi, profesorii, tot oameni suntem. Și în multe cazuri nu este datoria noastră să sădim bunul simț în elevii noștri. Acesta ar trebui să existe deja, iar noi doar să îl cultivăm. Dar vă mulțumesc pentru sinceritate. O seară bună!
haaaaaiiiii, tuuuuuu… chiar asaaaaa!? care “profesorii”, mme, parca prea le știi pe toate!?
Vin părinți în luna mai și mă întreabă ce se poate face? Eu le spun că nu se mai poate face nimic. De aici încolo incepe “scandalul”: intervenții, telefoane, amenințări de toate tipurile, discuții cu unii colegi implicați etc. De aceea unii dintre colegii mei renunță, cedează…
Pe vremea “Odiosului” era de neconceput ca vre-un elev sau parinte sa agreseze, verbal sau fizic, vre-un profesor.
Elevi fiind, cred ca am fost noi insine socati daca s-ar fi intamplat asa ceva.
Dar acum e democratie, vechile valori sunt bune de aruncat la gunoi, nu-i asa?
Doamna Esca vorbește , poate pe persoană fizică. De-a lungul timpului , toate televiziunile au promovat falsele modele: șmecherii, tupeiștii, analfabeții. Mârlănia și manelismele de tot felul au umplut ecranele fără nicio opreliște. După zeci de ani de destrăbălare au realizat eșecul educațional? Cineva, persoană importantă, constata aproape cu seninătate, chiar eșuarea Statului . Nimeni însă nu recunoaște implicarea personală în acest eșec general, ei devin deodată doar constatatori obiectivi. Și Media și Instituțiile Statului au avut fiecare , pe felia lor , roluri determinante, ca să fie clar…Ne sperie generația Z ?Avem exact ce-am semănat !
Aveti dreptate! si din cate imi aduc aminte chiar PROtv ul a inceput cu astea.
Fără implicarea părinților ,cu limite impuse așa cum spunea și Doamna Andreea Esca nu se poate face educatie.Am crescut 4 copii si acum 2 sunt în învățământ 1 contabil si unul Farmacist Diriginta.A fost greu dar si frumos .Noi trebuie să dam societății oameni civilizați ca altfel suntem
terminați ,Totul se va răsfrânge asupra noastră !
Nu îmi vine să cred: cum, tu părinte să nu te duci peste “sărăcanul” care îți “agresează” plodul cel obraznic? Să nu te duci tu sa ameninți dascălul cu relațiile și banii tai pentru simplul motiv că mitocanul ce îți poartă numele fumează în clasa,deranjează ora sau îți ignoră cuvintele? Este inadmisibil să nu poți tu, un părinte (i)responsabil să aplici o corecție corespunzătoare unui profesor ce îți chinuie viitorul căpșunar punându-l sa iînvete!
Foarte bine punctat !