Pasiunea profesorilor este esențială pentru o educație de calitate, este de părere jurnalista Andreea Esca, care crede că „educația trebuie predată de oameni care la rândul lor sunt îndrăgostiți de ceea ce fac, sunt îndrăgostiți de elevi, vor să dea mai departe”. Declarația a fost făcută într-un podcast organizat de Academia de Studii Economice (ASE) din București.
Întrebată de importanța educației formale, în contextul în care în era digitală oricine se poate informa urmând diverse cursuri online, Andreea Esca a spus că ea crede în educația făcută de profesori bine pregătiți. Un profesor slab sau care nu reușește să se apropie de copii nu îi va putea atrage spre disciplina pe care o predă, spune prezentatoarea știrilor Pro Tv:
„Eu cred foarte mult în educație. Dar cred foarte mult în profesori. Cred că nu poți beneficia de o educație cumsecade dacă nu ai profesori cu har. Cred că poți să mergi la o materie care poate fi extrem de interesantă, dar să nu-ți placă fiindcă ai un profesor slab. Și să nu înveți pentru că profesorul nu are har, nu are chef, vine pentru că nu lucrează altundeva”.
Pe de altă parte, jurnalista a arătat cum un profesor implicat poate face chiar și o materie mai puțin atrăgătoare să devină captivantă pentru elevi: „Dar poți să ai o materie care nu e cea mai fascinantă, dar care e predată de un profesor la care se vede că îi place ce face și crede în ce spune. Și atunci poate să te facă să îți placă și ție. Cred că asta se întâmplă în toate universitățile din lumea asta, în toate școlile și liceele”.
Andreea Esca a povestit despre experiențele personale care i-au marcat parcursul educațional, punând accent pe rolul învățătorilor și profesorilor săi din copilărie, care i-au transmis pasiunea pentru învățare și creativitate.
„Eu am făcut multe lucruri în viața mea datorită învățătoarei mele pentru că era un om cu har, credea în mine, spunea că pot face orice, mă ducea la teatru, la film. Am avut apoi o profesoară de engleză care iubea copiii și, pe timpul comunismului, avea în școală un laborator fonic, ne aducea casete. Ne punea să facem diferența între cum vorbesc americanii, cum vorbesc britanicii. Făceam scenete, iar pentru noi copiii era ca și cum nu făceam școală. Toată lumea a vorbit apoi engleză și am fost îndrăgostiți de engleză. Am luat posturile [N. Red. la serviciu] pentru că am dat de oameni îndrăgostiți de ce făceau”.
Jurnalista a subliniat că doar profesorii pasionați și implicați pot transforma educația într-un proces cu adevărat valoros pentru elevi: „Eu cred că despre asta este. Educația trebuie predată de oameni care la rândul lor sunt îndrăgostiți de ceea ce fac, sunt îndrăgostiți de elevi, vor să dea mai departe. Altfel e degeaba, dacă tu vrei să predai o materie importantă și nu știi cum”.