Andrea Ghez, a patra femeie din istorie laureată a Premiului Nobel pentru Fizică: Astăzi simt o mai mare pasiune pentru partea didactică a muncii mele. E atât de important să convingem generațiile mai tinere în privința capacității lor de a pune întrebări și de a gândi

2.551 de vizualizări
Andrea Ghez, laureata Nobel pentru Fizica 2020 / Sursa: Ucla.edu
Andrea Ghez, unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel pentru Fizică pe 2020 anunțați marți, a spus în scurtele declarații oferite în cadrul ceremoniei de la Stockholm că “astăzi simt o mai mare pasiune pentru partea didactică a muncii mele, pentru că este atât de important să convingem generațiile mai tinere în privința capacității lor de a pune întrebări și de a gândi, capacitate crucială pentru viitorul lumii.”

Andrea Ghez a arătat, totodată, că ia foarte în serios responsabilitate asociată cu faptul că este a patra femeie care câștigă Nobelul pentru fizică: “Sper să inspir alte tinere femei active în acest domeniu”.

  • Ea și Reinhard Genzel au împărțit jumătate din premiul de anul acesta, pentru cercetările lor privind un obiect invizibil și foarte greu aflat în centrul Căii Lactee, munca lor “oferind cea mai convingătoare dovadă de până acum în privința existenței unei găuri negre supermasive în centrul” galaxiei.
  • Andrea Ghez s-a născut în 1965, la New York. Doctoratul l-a obținut în 1992, la California Institute of Technology. Este profesor la University of California.
  • Ea este a patra femeie din istorie laureată cu Premiul Nobel pentru Fizică. 114 premii Nobel în Fizică au fost acordate între 1901 și 2020.
Principalele declarații oferite de Andrea Ghez, în cadrul ceremoniei de marți:
  • Știința este încă importantă. Să căutăm realitatea lumii noastre fizice este un proces critic pentru noi ca oameni. Astăzi simt o mai mare pasiune pentru partea didactică a muncii mele, pentru că este atât de important să convingem generațiile mai tinere în privința capacității lor de a pune întrebări și de a gândi, capacitate crucială pentru viitorul lumii.
  • Sunt încântată să primesc premiul. Iau foarte în serios responsabilitatea asociată faptului că sunt a patra femeie care îl obține. Sper să inspir alte tinere femei active în acest domeniu, un domeniu care oferă atât de multe plăceri, dacă ești pasionat de știință. Sunt atât de multe lucruri de făcut.
  • Să răspund la întrebarea mai ușoară: ce este gaura neagră? Răspunsul este: nu știm. Nu știm ce se află în interiorul găurii negre, ceea ce te face să te gândești că astfel de obiecte “exotice” reprezintă punctul unde se oprește înțelegerea noastră fizică a legilor fizicii. Asta e parte din intrigă: în continuare nu știm.
  • Întrebată cum a schimbat descoperirea ei viața pe pământ: Este fundamentul cercetării – nu știi cum afectează viața noastră pe pământ, dar împinge mai departe frontierele cunoștințelor noastre. Din punct de vedere al fizicii pure, [ajută la] înțelegerea găurilor negre și a lumii astrofizicii, cum se formează și evoluează galaxiile. Astăzi acceptăm că astfel de obiecte sunt critice pentru pilonii universului nostru.
Citește și:
Premiul Nobel pentru Fizică 2020 a fost câștigat de cercetătorii Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez, pentru “cele mai întunecate secrete ale universului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare Evaluare Națională 2025. Gabriela Zanoschi, profesoară de Matematică: Elevii au primit borderoul întreg de corectare și văd exact ce anume au greșit. Am luat problemele la care nu au obținut punctaj maxim și le-am refăcut alături de ei

Gabriela Zanoschi, profesoară de matematică la Colegiul Național din Iași, a declarat, pentru Ziarul de Iași, referitor la simularea Evaluării Naționale 2025, că elevii au primit borderoul întreg de corectare…
Vezi articolul

„Suntem puși într-o situație umilitoare să stăm în picioare ore în șir”, spune un candidat din Brașov despre înscrierea la Titularizare 2025 / Ștefania Molnar, Inspector Școlar General Adjunct: Preluăm dosarele fizic pentru a avea un control asupra documentelor

Un candidat la titularizare din Brașov a spus, pentru Știrile ProTV, că „suntem puși într-o situație umilitoare să stăm în picioare ore în șir”. Amintim că profesorii sau viitoarele cadre…
Vezi articolul
calendarul de depunere

Ministerul Educației prelungește calendarul de depunere a proiectelor pentru apelul „Program de formare a cadrelor didactice din liceele cu profil agricol”. Noua dată limită este 11 octombrie

Calendarul de depunere a proiectelor pentru apelul competitiv „Program de formare a cadrelor didactice din liceele cu profil agricol” în cadrul Reformei 7 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământ tehnic superior…
Vezi articolul