Anchetele Emiliei Șercan despre plagiatori, în atenția publicației Times Higher Education: “Cruciada unei singure femei a stăvilit valul plagiatelor din România”

640 de vizualizări
Foto: Jurnalista Emilia Șercan
Situația produsă în România de articolele Emiliei Șercan referitoare la cazuri de plagiat în lumea politică și a structurilor militare este subiectul unui articol publicat, duminică, de Times Higher Education, publicația britanică asociată reputatului ranking universitar cu același nume. Potrivit acesteia, Emilia Șercan “a expus un număr mare de înalte oficialități publice care și-au plagiat tezele” de doctorat, iar această “cruciadă a unei singure femei a stăvilit valul plagiatelor”.

Times Higher afirmă că Emilia Șercan ar fi principala cauză a scăderii numărului de doctorate după 2012: potrivit articolului, la întrebarea “ce s-a întâmplat? Răspunsul pe scurt este Emilia Șercan”. Articolul nu menționează Legea educației din 2011 și schimbările în etica universitară și în organizarea structurilor de control determinate de această lege, nici șocul produs în 2012 de cazul Ponta.

Publicația notează faptul că Șercan, “lector la Universitatea din București și jurnalist de investigație, a depus o muncă supraomenească pentru a dezveli practici necurate și pentru a aduce în atenție integritatea academică”.

  • THE menționează că printre cazurile de plagiat semnalate de ea se numără cele ale unor premieri (numele actualului premier Nicolae Ciucă, cel mai recent acuzat, nu este menționat în articol), miniștri, consilieri, parlamentari, înalți funcționari, ofițeri. Cele mai multe dintre aceste teze, se mai arată în articol, au fost emise de instituții militare – Academia de Poliție, Universitatea Națională de Apărare și Academia Națională de Informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Criza sanitară a accentuat inegalităţile în domeniul educaţiei, afectându-i mai serios pe copiii cei mai săraci, cu dizabilităţi sau pe cei mai mici – raport Banca Mondială, UNESCO și UNICEF

Banca Mondială, UNESCO şi UNICEF avertizează că generaţia tinerilor care urmează în prezent diverse forme de învăţământ riscă să piardă aproape 17.000 de miliarde de dolari din venituri din cauza închiderii…
Vezi articolul

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, în contextul discuției publice legate de propunerea de desființare a CNATDCU: Suntem singura ţară europeană în care universităţile nu acordă titlul de doctor / CNATDCU e o instituție de sorginte sovietică, înființată în anii ‘50

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București, a prezentat o scurtă istorie a CNATDCU, într-o declarație de presă pentru Agerpres. Declarația sa vine în contextul în care Edupedu.ro a scris că,…
Vezi articolul

Învățământ profesional: Meserii.ro – platformă digitală care face legătura între elevi, școlile profesionale și cererea de pe piața muncii

  Organizaţia neguvernamentală CivicNet pune la dispoziția elevilor interesați de învățământul profesional și dual platforma Meserii.ro, o “harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România”, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, către ministrul Cîmpeanu: “Sunteți întruchiparea perfectă a unui amestec între nepăsarea lui Iohannis și cinismul securiștilor cu doctorate falsificate” / “Mi-e foarte clar, educația va merge doar în jos”

“Sunteți la locul dumneavoastră, adică ministru al Educației în Guvernul României, doar din două perspective: sunteți în subordinea unui plagiator – deci pentru asta vă potriviți acolo – și sunteți…
Vezi articolul