Inspectoratul școlar Timiș anunță că va deschide o anchetă la grădinița P.N. Racovița, unde o educatoare este acuzată că ar fi lovit cu o “joardă” (n. red o nuia) un copil de 2 ani și jumătate. Șefa ISJ Timiș spune că deocamdată nu a fost făcută o sesizare oficială, însă atât inspectoratul, cât și conducerea grădiniței se vor autosesiza. La fel și Poliția, care a deschis un dosar penal in rem pentru purtare abuzivă. “Pe parcursul anchetei, educatoarea nu va mai avea acces la grupa de preșcolari”, spune șefa ISJ Timiș pentru Pro TV. Educatoarea neagă acuzațiile. De precizat, inspectoratul anchetează și faptul că copilul nu este înscris legal, corect în grupa de grădiniță, ci doar în urma unei acord verbal între mamă și educatoarea.
Mai multe anchete sunt anunțate în cazul unei educatoare de la grădinița P.N. Racovița din județul Timiș, după ce mama unui copil de 2 ani și jumătate a acuzat-o pe o educatoarea că ar fi lovit copilul. Potrivit mamei, sora cea mare, prezentă la aceeași grupă, ar fi povestit acasă ce s-a întâmplat.
Inspectoratul școlar Timiș spune că deocamdată nu a fost înregistrată nici o plângere oficială scrisă la ISJ și nici la unitatea de învățământ dar va deschide o anchetă. “Se presupune că minorul a fost agresat fizic de către doamna educatoare, în cursul săptămânii trecute, prin “aplicarea unei măsuri de corecție cu o jordiță, peste mânuțe și față”, potrivit unei informări transmise de ISJ Timiș.
„Ce știm cu siguranță este că i se va interzice fără, însă, să îi fie afectate drepturile de natură salarială, pe toată durata cercetării disciplinare, accesul la grupa de preșcolari”, spune Aura Danielescu, șefa ISJ Timiș pentru Pro TV.
Educatoarea neagă că ar fi lovit copilul: „Nu l-am bătut. A făcut dezordine, le-am spus să ridice cariocile. Semnăturile adunate de la patru mame sunt o încrengătură. Ea și cumnata și celelalte două doamne nici nu și-au adus copiii la gradiniță. Nu am nicio jordă, ce jordă să am?”, a spus educatoarea pentru Pro TV.
Inspectoratul școlar mai precizează faptul că copilul nu era înscris legal la grădiniță, ci mama îl aducea după ce s-ar fi înțeles verbal cu educatoarea. “Acest fapt atrage, după sine, o cercetare disciplinară a cadrului didactic, care a facilitat frecventarea grădiniței, fără forme legal constituite”, spune ISJ Timiș.
Poliția a anunțat că s-a autosesizat în acest caz și va face propria anchetă. La fel și conducerea grădiniței va demara o cercetare disciplinară.
Potrivit unei note transmise de ISJ Timiș:
“Informația privind abuzul fizic asupra minorului, de la Racovița, a fost preluată de către reprezentanții ISJ Timiș în cursul acestei dimineți (n. red 19 februarie, luni). Conducerea Școlii Gimnaziale Racovița a aflat despre presupusul abuz, în cursul serii trecute (n. red 18 februarie), dintr-o postare pe o rețea de socializare, postare realizată de mama minorei de 2,5 ani;
Se presupune că minorul a fost agresat fizic de către doamna educatoare, în cursul săptămânii trecute, prin “aplicarea unei măsuri de corecție cu o jordiță, peste mânuțe și față.
Nu s-a înregistrat nicio sesizare scrisă la ISJ și nici la unitatea de învățământ.
Conducerea Școlii Gimnaziale Racovița a aflat despre presupusul abuz, în cursul serii trecute, dintr-o postare pe o rețea de socializare, postare realizată de mama minorului de 2,5 ani.
Copilul de vârstă antepreșcolară a fost primit în grădiniță, în urma înțelegerii verbale dintre doamna educatoare și părinte, fără ca acesta să fie înscris corect în învățământul preșcolar, fapt ce atrage, după sine, o cercetare disciplinară a cadrului didactic, care a facilitat frecventarea grădiniței, fără forme legal constituite.
Pentru a se verifica acuzațiile aduse de părinții copilului, unitatea de învățământ va pune în aplicare prevederile legii învățământului și va demara o cercetare disciplinară.
Potrivit articolului 209, alineat 2) din legea învățământului: reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare şi se sancţionează potrivit art. 210, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune: a) faptele de violenţă fizică şi/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;
Abaterile disciplinare și, aici, ne referim la violența fizică asupra unui minor, dacă sunt dovedite, pot fi sancţionate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialişti din cadrul DGASPC, la solicitarea scrisă a unităţii de învăţământ.
Facem precizarea că, în situația în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) de la articolul 209 din Legea învățământului (aici se încadrează și fapta pentru care este acuzată doamna educatoare), pe perioada desfăşurării cercetării disciplinare, acesta nu va desfăşura activităţi didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale.
Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt (articolul 209, alineat 2):
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obţinerea gradaţiei de merit, pentru ocuparea unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control ori a unei funcţii didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale;e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 209 alin. (2) lit. a) şi b) se pot aplica cumulat sancţiunile disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) sau cea prevăzută la alin. (1) lit. e).
Pentru celelalte abateri se poate aplica sancţiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancţiunile prevăzute la alin. (1).(3) În funcţie de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancţiunilor prevăzute la lit. b)-e) se dispune şi măsura retragerii decoraţiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 218.
ISJ Timiș a luat legătura, imediat ce a aflat, cu directorul unității de învățământ, care, în cursul serii trecute, a abordat cadrul didactic, acesta din urmă negând orice formă de abuz asupra minorului. Unitatea de învățământ va demara cercetarea disciplinară, așteptând însă ca, în cursul acestei zile, reprezentantul legal al minorei sau orice altă persoană să sesizeze, în scris, cu privire la săvârşirea faptei, ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unităţii de învăţământ.
În cadrul cercetării împrejurărilor şi faptelor reclamate se vor stabili urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, existenţa sau inexistenţa vinovăţiei, precum şi orice alte date concludente. Audierea celui cercetat şi verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să îşi producă probe în apărare.
Cercetarea faptei şi comunicarea deciziei se fac în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării raportului de cercetare disciplinară, la registratura generală a unităţii de învăţământ preuniversitar, fiindu-i adusă la cunoştinţă persoanei de către conducătorul instituţiei după aprobarea în consiliul de administraţie al acesteia, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Persoanei nevinovate i se comunică în scris inexistenţa faptelor pentru care a fost cercetată”.
Foto: © Ann Rodchua | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.