Anchete ale poliției în ambele cazuri flagrante de scurgere a subiectelor de la Bacalaureat 2024, anunțate și de Ministerul Educației, care face apel de responsabilitate și la presă, pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor

660 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Ministerul Educației reacționează după ce subiectele de la proba de limba română de la examenul de Bac 2024 s-au scurs în presă cu puțin timp după ce a început proba. În cazul scurgerii de informații de la un centru de examen din Sălaj, se fac cercetări “privind circumstanțele în care fotografia a fost realizată și transmisă în spațiul public”, iar la centrul de examinare de la Gorj, a fost întocmit dosar penal “pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”, transmite Ministerul Educației, într-o informare de presă transmisă pe grupul jurnaliștilor acreditați la instituție. Ministerul face un apel către presă pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor.

Ministerul Educației anunță anchete ale poliției în ambele cazuri flagrante de scurgere a subiectelor de la Bacalaureat 2024: cazul de la Colegiul Tehnologic Ion Mincu din Târgu Jiu și cel de la un centru de examen din Sălaj.

În acest caz, Ministerul Educației spune că au loc verificări “privind circumstanțele în care fotografia a fot realizată și transmisă în spațiul public”.

De asemenea, Ministerul lansează un apel către presă pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor și către “toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2024 să-și îndeplinească cu responsabilitate atribuțiile ce le revin în funcție de rol”.

Amintim, două cazuri de scurgere de subiecte au avut loc și în cazul Evaluării Naționale, la un alt centru de examen din Gorj și la unul din Maramureș, Ministerul Educației nu a transmis atunci nici o reacție.

Informarea de presă integrală a Ministerului Educației

“Urmare a distribuirii în spațiul public, în timpul probei scrise de astăzi, a unor fotografii ce conțineau unul dintre subiectele la Limba și literatura română din cadrul examenului de bacalaureat 2024, de către mai multe publicații online, reprezentanții Comisiei județului Gorj de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, împreună cu reprezentanți ai Poliției Municipiului Târgu Jiu s-au deplasat la centrul de examen identificat ca fiind sursa de proveniență a fotografiilor.

Conform unui comunicat al IPJ Gorj, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, cercetările continuând pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta și luarea măsurilor legale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

De asemenea, în urma a distribuirii în spațiul public a unei fotografii a subiectelor a cărei sursă a fost identificată ca fiind un centru de examen din județul Sălaj, reprezentanții Comisiei județului Sălaj de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, împreună cu reprezentanți ai Poliției locale s-au deplasat la fața locului, pentru cercetări privind circumstanțele în care fotografia a fot realizată și transmisă în spațiul public.

Având în vedere riscul ca astfel de evenimente să pună sub semnul îndoielii corectitudinea desfășurării acestui examen, dincolo de consecințele aplicabile conform legislației în vigoare, facem un apel către toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2024 să-și îndeplinească cu responsabilitate atribuțiile ce le revin în funcție de rol.

De asemenea, facem apel la responsabilitate din partea reprezentanților media în ceea ce privește momentul distribuirii subiectelor în spațiul public, în situația în care sunt în posesia acestora înainte de încheierea intervalului de timp maxim alocat rezolvării subiectelor”.

Informații de context

Edupedu.ro a scris luni despre ancheta ISJ Gorj de la Colegiul Tehnologic Ion Mincu din Târgu Jiu, după ce varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat 2024, a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Stirileprotv.ro a publicat fotografiile la ora 9:20, în condițiile în care elevii termină proba la ora 12:00. Inspectoratul școlar a declașat o anchetă în privința acestui caz, iar poliția un dosar penal “pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Edupedu.ro a scris și că la un centru din județul Sălaj subiectele au fost transmise pe internet, la puțin timp după ce a început proba. Fotografia părea făcută de un elev cu o cameră de corp.

Scurgeri ale subiectelor au fost și la cele două probe de la Evaluarea Națională: la limba română la un centru din județul Maramureș și la matematică la un centru tot din județul Gorj. S-au deschis anchete în ambele cazuri. La Gorj, ISJ s-a cerut Ministerului și schimbarea comisiei de examinare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cinci ani de închisoare pentru fostul profesor de etică și integritate academică Rudolf Cristian, care a primit mită de la studenți. Instanța i-a interzis să mai fie profesor 5 ani, după executarea pedepsei, și a ridicat sechestrul pentru două lingouri de aur / Decizia nu este definitivă

Profesorul Rudolf Cristian, de la Facultatea de Administrație Publică Reșița, a Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită…
Vezi articolul

Primul laborator inteligent dintr-o școală românească, Smart Lab Inaco, a fost desemnat „Proiectul Educațional Inovator al anului 2021” și va fi premiat la Londra / În Smart Lab, elevii învață folosindu-se de roboți educaționali multifuncționali, de ochelari de realitate virtuală, de creioane, scanere și imprimante 3D

La mai puțin de trei ani de la inaugurarea primului laborator inteligent dintr-o școală publică din România, SMART LAB INACO a fost desemnat câștigătorul secțiunii „Proiectul Educațional Inovator al anului…
Vezi articolul

UPDATE Înscrierea copiilor care au nevoie de asistență psihologică în programul „Din grijă pentru copii”, explicată pas cu pas. Decontarea activității psihologilor, prevăzută într-un proiect de hotărâre discutat astăzi în Guvern

Metodologia de decontare a serviciilor psihologice din cadrul programului național Programului național ”Din grijă pentru copii” este prevăzută în cadrul unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a…
Vezi articolul

VIDEO România a avut o reacție rapidă de adaptare pentru un sprijin eficient acordat copiilor și tinerilor ucraineni, le-a spus Sorin Cîmpeanu, la Luxemburg, miniștrilor Educației din Europa

Pe agenda reuniunii miniștrilor Educației reuniți la Luxemburg s-au aflat teme precum investiții eficiente, eficace și echitabile în educație, gestionarea crizelor în Spațiul european al educației și finanțarea universităților europene,…
Vezi articolul