Anchete ale inspectoratului școlar și conducerii Liceului Teoretic Carei după ce un profesor de matematică care ar fi chemat elevii de la clasă la meditații “en-gros” a fost reclamat de părinți că încearcă să evite legea Educației / I-ar fi pus să semneze cereri că “insistă foarte mult să îl accepte pe copil la ore particulare”

18.961 de vizualizări
Foto: Opinia de Carei
Inspectoratul școlar Satu Mare și conducerea Liceului Teoretic Carei anunță că vor deschide anchete în cazul acuzațiilor mai multor părinți la adresa profesorului de matematică Traian Tămâian care face meditații cu un grup de elevi de la clasă. Părinții spun că profesorul le cere să semneze o solicitare redactată chiar de el din care reiese că părinții sunt cei care “insistă foarte mult să îl accepte pe copil la ore particulare”, scrie publicația Opinia de Carei. Astfel, profesorul ar încerca să evite legea educației care interzice meditațiile contracost cu elevii de la clasă.

Inspectoratul școlar județean (ISJ) Satu Mare și conducerea Liceului Teoretic Carei anunță că vor deschide anchete în cazul acuzațiilor apărute în presă la adresa profesorului de matematică, Traian Tămâian.

Profesorul de la Liceul Teoretic Carei este acuzat ar fi trimis mai multor părinți o cerere din care reiese că ei “insistă foarte mult să îl accepte pe copil la ore particulare”, scrie Opiniadecarei.com.

Șefa ISJ Satu Mare spune că deocamdată nu există nici o plângere oficială, în scris, înregistrată la Inspectorat, însă în urma acuzațiilor din presă, inspectoratul a convocat marți o ședință cu conducerea Colegiului. Amintim, în prezent, elevii din județ sunt în vacanță în această săptămână.

„În județul Satu Mare în momentul de față este vacanță și majoritatea colegilor noștri profesori sunt în concedii și sunt plecați. De aceea domnul director va amâna constituirea comisiei de cercetare până săptămâna viitoare, luni când se vor întoarce colegii în activitate, sau marți. Cu siguranță Inspectoratul Școlar Satu Mare s-a autosesizat. Noi avem planificată pentru marți, 20 februarie, o ședință cu toți profesorii din Carei pentru a discuta aspecte legate de deontologia profesională, iar înainte de a face această ședință vom avea o întâlnire și cu directorii unității de învățământ”, a spus pentru Edupedu.ro, șefa ISJ, Anișoara Boitor.

„Cu părinții vor discuta directorii liceului. Este în sarcina directorului unității de învățământ. Noi nu putem trece peste. Noi putem verifica modul în care s-a realizat această cercetare, dar nu Inspectoratul Școlar face verificarea”, mai precizează inspectoarea generală. 

Un membru al Consiliului de administrație al Liceului, consilierul local din partea PNL, Adrian Nemeș, a anunțat public că a făcut o plângere la Inspectoratul școlar și că va sesiza și autoritățile fiscale, Ministerul Educației dar și Direcția de Sănătate Publică:

“Cu toate că mulți părinți sunt tracasați de tehnicile acestui profesor, niciunul nu îndrăznește să-i facă public numele de teama posibilelor repercusiuni care ar putea să apară pentru copiii lor în ceea ce privește notele la matematică. Așadar, dupa câteva discuții cu directorul acestei instituții de învățământ și la rugămintea părinților, am redactat o sesizare către Inspectoratul Școlar Județean, prin care solicit cercetarea disciplinară și desfacerea contractului de muncă.

Totodată vă aduc la cunoștință că urmează a se depune sesizări către Poliție, pentru șantaj, Direcția de Sănătate Publică, pentru condițiile în care acest tovarăș profesor își găzduiește câte 8-10 elevi la orele în particular, către Administrația Finanțelor Publice Satu Mare pentru o inspecție fiscală din care să reiasă legalitatea orelor predate în particular și nu în ultimul rând către Ministrul Educației, doamna Ligia Deca pentru a i se aduce la cunoștință metoda ingenioasă a tovarășului profesor inginer, Tămâian Traian, prin intermediul căreia credea că va putea eluda legea care se referă la interdicția de a preda meditații propriilor elevi”, se arată în postarea consilierului local.

Din imaginile publicate în articolul din presa locală se vede cum profesorul predă unui grup mare de elevi într-un spațiu care pare să fie holul unei case, unde sunt așezate mai multe mese și scaune.

În cererea pe care ar fi distribuit-o părinților, sunt aduse laude profesorului, motiv pentru care părinții ar fi cei care doresc și cer “câteva ore particulare, periodic în funcție de disponibilitatea dumneavoastră ca timp”. De asemenea, se sugerează și ore particulare și în domenii conexe “desen tehnic, fizică, matematică aplicată, logică, mecanică, electricitate, calcule de rezistență, pentru că ați absolvit și Politehnica”. (…) Sunt convins că este cea mai bună alegere pentru mine, la solicitarea mea și sunt convins că orele suplimentare acordate de dumneavoastră copilului meu vor fi benefice dezvoltării lui intelectuale în vederea atingerii scopurilor propuse”, scrie în cererea care ar fi fost trimisă părinților de profesor pentru a-și da acordul.

Redăm textul integral al cererii:

„Subsemnata…, în calitate de părinte al elevului vă solicit respectuos să acordați periodic în funcție de disponibilitatea dumneavoastră ca timp, câteva ore particulare copilului meu, în vederea lămuriri unor noțiuni și probleme la disciplinele reale de care este interesat. Consider că un profesor ca dumneavoastră, prin rezultate obținute cu elevii și bogata experiență la catedră, este cel mai potrivit pentru solicitarea mea de mai sus. În plus am cunoștință că pe lângă Facultatea de matematică ați absolvit și Politehnica având un bogat bagaj de cunoștințe din domeniul științelor exacte și a disciplinelor tehnice. Menționez aici desen tehnic, fizică, matematică aplicată, logică, mecanică, electricitate, calcule de rezistență. Aș dori pentru copilul meu ca pe lângă temele din programa școlară să dobândească noțiuni de bază și din cadrul acestor domenii care nu se studiază la liceu dar are nevoie de ele la facultate. Datorită numeroaselor cărți publicate de dumneavoastră în domeniul științelor exacte sunt convins că este cea mai bună alegere pentru mine, la solicitarea mea și sunt convins că orele suplimentare acordate de dumneavoastră copilului meu vor fi benefice dezvoltării lui intelectuale în vederea atingerii scopurilor propuse. Cea mai bună investiție pe care o pot face acum când are nevoie este în copilul meu. Dorința de realizare a copilului meu în viață este și dorința mea. Insist deci foarte mult să-l acceptat și pe copilul meu la ore particulare”.

Sursa: Opinia de Carei

Conducerea Liceului Teoretic Carei confirmă faptul că săptămâna viitoare se va înființa un comitet care să ancheteze acuzațiile aduse profesorului de matematică. Potrivit legii Educației, însă, profesorul poate preda în continuare elevilor până când va exista o decizie finală a anchetei.

Directorul Liceului, Zsido Sandor, spune pentru Edupedu.ro că este foarte greu și în urma unei decizii ferme ca un profesor să fie înlăturat de la catedră.

“Colegii din comisia de etică acum sunt în concediu, când ne vom întruni luni o să discutăm problema aceasta. Domnul coleg îi forțează pe elevi ca să meargă la oră la el, ceea ce nu este corect și nu e în concordanță cu legea aceasta care a apărut. Acum de la 1 februarie, înțeleg că i-a pus să semneze pe părinții niște formulare”, spune directorul.

Zsido Sandor spune că în trecut au auzit despre anumite plângeri privind practicile profesorului, dar nu a venit nici un părinte să îi spună concret sau să facă o sesizare în scris sau măcar verbală. “Eu ca director, de exemplu, nu pot să mă duc și să văd că ce face profesorul acasă”, spune directorul.

Profesorul, acuzat și în urmă cu mai mulți ani de aceleași practici – cazul a ajuns în instanță

Nu este prima oară când profesorul este acuzat de aceste practici, chiar dacă până anul acesta legea nu interzicea expres meditațiile contracost cu elevii de la clasă. În urmă cu mai mulți ani, același profesor ar fi presat părinții să trimită elevii la meditații. Atunci, directorul unității de învățământ în urma unei anchete interne, a luat măsura de a-i lua clasa de la care preda. Profesorul ar fi dat apoi în judecată liceul, povestește directorul, Zsido Sandor.

“Am câștigat procesul însă legea mi-a permis doar să îl mut la altă clasă, el fiind titular pe post. Alte măsuri nu pot lua, știți. Clasa a continuat cu alt profesor, apoi situația s-a liniștit și nu au mai fost acuzații până acum. (…) Este foarte greu să dai afară pe cineva care este titular a sistemului. Nu avem pârghiile necesare pentru a îndepărta un profesor de la catedră. Peste tot în țară sunt situații. Eu m-am bucurat când a apărut legea aceasta, în care se vrea ordine și disciplină în țară”, spune directorul.

Edupedu.ro l-a contactat telefonic și prin mesaje pe profesorul Traian Tămâian pentru a cere un punct de vedere, dar nu ne-a răspuns. Când primim un răspuns îl vom publica.

Ce prevede legea Educației despre meditațiile cu elevii de la clasă și sancțiuni

Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară și se pot aplica mai multe sancțiuni, de la avertisment scris până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, conform legii învățământului preuniversitar. Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari, potrivit metodologiei de mobilitate.

De precizat, în prezent, pentru abaterile disciplinare ale profesorilor și directorilor de școli se aplică Legea Educației 1/2011 – adresă a Ministerului Educației pentru că Comisia Națională de Inspecție Școlară încă nu este constituită.

Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară, conform Art. 209, alin. (2), lit. d).

Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertisment scris;

b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;

c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;

d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, conform art. 209, alin. (1).

Conform alin (2), „pentru celelalte abateri se poate aplica sancțiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancțiunile prevăzute la alin. (1)“, aici intra și acordarea meditațiilor contra cost pentru elevii de la clasa, unde sancțiunile pot fi „desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă ori una sau mai multe cumulate“ dintre sancțiunile de mai sus.

Cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, Capitolul II Răspunderea disciplinară, cu modificările și completările ulterioare, potrivit legii.

Prevederile din a Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordinul nr. 3.051

Personalul didactic de predare declară în scris, pe propria răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declarații, că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, conform Art. 5.

Și nedepunerea actelor sau nedeclararea meditațiilor constituie abatere disciplinară pentru profesori.

Nedepunerea declarațiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta procedură, precum și nedeclararea activităților de pregătire suplimentară (meditații) pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat personalul didactic de predare sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie abatere disciplinară, potrivit Art. 20. – (1).

Prevederea din Codul penal care se aplică profesorilor care completează declarația pe propria răspundere

Având în vedere faptul că profesorii declară pe propria răspundere că nu fac meditații contra cost cu elevii de la clasă, falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, conform Art. 326, alin (1) din Codul penal:

„Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.“

Citește și:
Sancțiuni pentru profesorii care fac meditații contra cost cu elevii de la clasă: Avertisment scris, nu mai pot preda 7 ani şcolari și închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă
Pentru abaterile disciplinare ale profesorilor și directorilor de școli se aplică Legea Educației 1/2011 – adresă a Ministerului Educației / Comisia Națională de Inspecție Școlară încă nu este constituită

10 comments
  1. Pe ISJişti când îi controlați ?
    Sunt foarte mulți care odată intrați ies de acolo doar la pensie. Îşi împart poziți şi posturi ca la piață (“avem un post… care dă mai mult?!”). Când ?! … am înțeles…. trebuie să se autosesizeze. Înseamnă că e cârdăşie dacă este ştiut faptul şi nu se întâmplă niciodată nimic. Măcar căutați şi voi pe cineva lipsit de importanță pe care să rupeți bastoanele ca să dea bine ! 🤣

  2. vai de noi, in sectiunea comentarii la articolul cu “grilele de salalarizare”, ne spuneau toți “nimeni în drum” că profesorii lucrează 10 ore pe zi, fie iarna, fie vară….ce glume proaste:))), pe deasupra profesorii mai sunt și șantajiști, cu acte în regulă

  3. Fără rușine, …..salariile s au mărit. Dacă e bun, copii vin singuri la pregătire, fără sa i constrangi. Ar trebui dat afară acest nesimtit…nu i nimeni de neînlocuit.

    1. Aveți dreptate domnule Popescu. Ar trebui dat afară din învățământ și ar trebui să răspundă în fața legii. Și ca lepra asta de așa zis profesor sunt multi. Se tot plâng că au salarii mici, dar fac averi pe banii părinților, obligând copiii să vină la meditații, că la clasă n-au chef să predea.

      1. Tu mai lipseai să comentezi!
        Mai bine tăceai decât să te exprimi prin astfel de cuvinte (“lepra”).
        Pentru faptul că folosești astfel de cuvinte, îți descalifici afirmațiile neargumentate pe care le tot învârți pe la toate articolele de pe EduPedu.
        Nu ai nimic nou de spus, doar aceleași lucruri “over and over again”…
        Eu stau și mă gândesc serios dacă nu cumva ești un robot, un ChatGPT ceva.
        Dar nu cred, doar am precizat la nume că ești opusul inteligenței artificiale!

        1. 1. asa cum atunci cand aflam de un medic/politician/politist s.a.m.d. care iau bani “necuveniti”, este bine sa ne exprimam dezacordul fata de aceste actiuni imorale si ilegale. La fel si in acest caz, este foarte bine ca sunt cat mai multi romani care isi exprima repulsia fata de acest comportament “indecent” al cadrelor didactice.
          2. dvs. nu ati adus nici macar un argument in favoarea (sau defavoarea) “colegului” profesor care este acuzat de faptele scrise in articol. Doar ati scris un comentariu jignitor la adresa celor care indraznesc sa spuna lucrurilor pe nume, cu privire la metodele de “predare” ale profesorilor.

        2. Dacă și realitatea e instigare la ură, e clar. Vorba lui Eminescu:

          “Trăind în cercul vostru strâmt,
          Norocul vă petrece,
          Iar eu în lumea mă simt
          Nemuritor și rece.”

          Voi vreți să vedeți doar realitatea creată de voi și nu vă uitați și în jurul vostru, să vedeți ce se întâmplă cu adevărat. Am fost elevă la școlile de stat, unde majoritatea profesorilor, cu unele excepții, se credeau niște mici dumnezei, fără respect față de noi, elevii.

      2. Foarte urât din partea dvs, EduPedu, că nu îmi publicați comentariul, însă pe cel al OaneiM care instigă la ură împotriva profesorilor îl publicați negreșit.

      3. Tămâian nu se plange ca are salariu mic, din contra, ni se lauda la ore ca are chiar si gradatie de merit, “datorita multitudinii de carti si lucrari publicate”, lucrari pe care ne obliga sa le cumparam daca doream un punct in plus la teste. Iar acel punct in plus era folosit astfel: lucrarile erau corectate eronat, si notate cu un punct mai putin decat trebuia. Daca luam 9 la lucrare, imi dadea 8, ca sa-l faca mai apoi 9 cu acel punct in plus, adica exact cat meritam initial.
        Ca sa nu mai spun ca facea tot posibilul sa ne dea note cat mai mici. In mod constant corecta eronat lucrarile. Unei colege i-a dat 6 cand merita un 8, iar cand s-a dus sa-o recorecteze lucrarea i-a spus “Ce ma, nu-i bun 6? Lasa ca data viitoare iti dau 2, ca ii mai bun”. Daca rezolvai la test un exercițiu intr-un alt mod decat a predat el la clasa, iti dadea punctaj 0. Daca faceai toata rezolvarea corecta, dar uitai la urma un “€R” iti dadea doar jumatate. Ca sa nu mai spun ca cei care mergeau la ore stiau rezolva testele, pentru ca le rezolvau la ore impreuna cu el.
        Cand ne dadea un test greu, incepea: “Na spune tu X, stiut-ai rezolva problemele?” “Da, domn’ profesor” “Pai vedeti ba, daca ea a stiut inseamna ca puteati rezolva si voi”. In tot acest timp X mergea la meditatii.

        Toate acestea s-au intamplat in anul scolar 2022-2023.

  4. “Iar spre seară în Carei
    Stau prin curți pentru parcare
    Carele ce-au fost să care
    Fân, mâncare pentru miei
    Fân, mâncare pentru miei ”
    :))) nu m-am putut abtine
    Ce ma surprinde cel mai tare la situatie este ca profesorul nu cunoastea parintii suficient de bine si totusi si-a permis sa faca asta. Daca mergea la o sedinta, doua cu parintii, se prindea cam cum e fiecare, facea cu 2-3 cereri mai putine (niciodata nu sunt mai multi disidenti intr-o clasa 🙂 ) si nu ajungea prin presa. Si asta o fi o forma de analfabetism functional, sa nu stii sa read the room :))) Pacat, vad ca are si culegere de matematica publicata, adica nu era totusi vreun prostovan nimerit din greseala la catedra. In Romania regulile si legile sunt asa, niste simple sugestii pe care daca vrei le urmezi, daca nu, nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alexandru Florian, președintele Institutului Ellie Wiesel, despre declarația lui Călin Georgescu din 2022, prin care îl numea „erou” pe liderul mișcării legionare în România, Zelea Codreanu: Declarațiile foarte riscante au fost date în ultimii doi ani. Deduc de aici că avem de-a face cu o strategie. Călin Georgescu a fost construit, pregătit într-un proiect politic

Călin Georgescu, candidatul cu discurs pro-rus și neolegionar, care este pe primul loc după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, îi ridica la rang de eroi pe Corneliu Zelea…
Vezi articolul

BREAKING Rectorii vor putea fi veșnic la șefia universităților, după ce numărul limitat de mandate a fost eliminat printr-un amendament votat de Senat în calitate de cameră decizională

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unor modificări aduse Legii Educației și aprobate astăzi de Senat în calitate de for decisiv. Mai exact, un amendament propus de…
Vezi articolul