Două anchete la Liceul Teoretic Azuga, după ce mai mulți elevi au reclamat că o profesoară de Matematică îi lasă corigenți intenționat și nu au putut susține Evaluarea Națională

Foto: captură Google Maps

Conducerea Liceului Teoretic Azuga, din județul Prahova, unde mai mulți elevi s-au plâns că o profesoară de matematică i-a lăsat corigenți intenționat, și nu au putut susține Evaluarea Națională, a deschis o anchetă în acest caz pentru a verifica acuzațiile, la 2 săptămâni de când părinții au semnalat situația. Directoarea liceului, Narciza Mincu a confirmat pentru Edupedu.ro că sesizări similare au mai fost făcute pe numele profesoarei de matematică și în urmă cu 10 ani. La rândul său, și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Prahova a deschis o anchetă, dar care vizează managementul defectuos al conducerii liceului.

Mai mulți părinți au depus o sesizare ce cuprindea o petiție semnată de sute de elevi, printre care și foști elevi, în care o acuză pe o profesoară de matematică de faptul că i-a lăsat corigenți intenționat, deși au avut note bune la începutul anului școlar.

Concret, 12 elevi dintr-o clasă de a VIII-a de la Liceul Teoretic din Azuga nu au putut să susțină Evaluarea Națională pentru că au rămas corigenți (n. red. Elevii care au corigențe sau sunt repetenți nu pot susține Evaluarea Națională, dar pot intra abia în etapa a doua a repartizării computerizate la liceu, când sunt mult mai puține locuri disponibile și scad șansele pentru un loc la un liceu de top).

Părinții o mai acuză pe profesoară că le-a dat note mici elevilor dacă nu făceau meditații cu ea. Directoarea Liceului Teoretic Azuga, Narciza Mincu, a confirmat pentru Edupedu.ro că o comisie a școlii verifică aceste sesizări.

“Verificăm acuzațiile de bullying care se exercită asupra copiilor de către doamna profesoară de matematică și dacă elevii primeau note mici dacă nu ar fi făcut meditații cu ea. Comisia va cerceta și va vedea dacă ceea ce afirmă părinții se infirmă sau se adeverește”, spune directoarea Liceului Teoretic Azuga, Narciza Mincu.

Sesizarea părinților a fost depusă la secretariatul liceului în data de 20 iunie, la 4 zile după ce anul școlar s-a încheiat, însă ancheta a început propriu-zis abia după două săptămâni.

“Ancheta preliminară a început imediat ce a fost depusă plângerea, iar cercetarea a început săptămâna aceasta”, a precizat directoarea liceului, fără să menționeze o dată anume.

Termenul limită pentru finalizarea anchetei este 19 iulie, dar “probabil săptămâna viitoare se va încheia cercetarea”, spune directoarea liceului.

Potrivit calendarului oficial, elevii pot susține corigențele până pe 14 iulie. Profesoara de matematică în cauză nu va face parte din comisia de anchetă, potrivit directoarei liceului, Narciza Mincu. Chiar dacă elevii trec de examenul de corigență, ei nu au posibilitatea să intre în prima etapă a repartizării computerizate, potrivit calendarului oficial, pentru că nu au avut posibilitatea să dea Evaluarea Națională.

Un document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare precizează că elevii din clasa a VIII-a, care au susținut şi promovat examenul de corigență, se pot înscrie la admiterea în clasa a IX-a, pe locurile rămase libere, în a doua etapă de admitere, conform calendarului aprobat prin Ordinul ME nr. 5243/2022, în perioada 7 – 9 august 2023. De asemenea, se pot înscrie în etapa a doua de admitere în învăţământul profesional și învățământul profesional dual, conform calendarului aprobat prin Ordinul ME nr. 5439/2022, în perioada 25- 27 iulie 2023. 

Și directoarea liceului Teoretic Azuga a confirmat că elevii corigenți se pot înscrie doar în a doua etapă de repartizare, când sunt mai puține locuri disponibile la licee teoretice, în special, fiind afectate astfel șansele copiilor de a intra la liceul dorit.

Edupedu.ro: Elevii aceștia care au rămas corigenți au pierdut totuși o etapă importantă a repartizării la liceu, aceea în care șansele erau mult mai mari?

Directoarea liceului Teoretic Azuga: Da. Dar ei pot intra la liceu sau școală profesională în etapa a II-a.

Întrebată de Edupedu.ro dacă profesoara a mai avut astfel de plângeri, în trecut, directoarea liceului a spus că în urmă cu 10 ani a fost un tip de sesizare asemănător, prin care se semnala faptul că profesoara ar fi favorizat elevii cu care făcea meditații.

O anchetă în acest caz a fost deschisă și la Inspectoratul Școlar Prahova. Ilona Rizea, inspector școlar general, confirmă că există suspiciuni legate de notele mici pe care le-a dat profesoara de matematică, pentru că elevii avuseseră note mari până la finalul anului. “Problema principală a vizat modalitatea de evaluare a doamnei profesoare la clasa a VIII-a cu note foarte mici, de 1, 2 și 3. Părinții s-au plâns că elevii rămăseseră corigenți după ce, în prima parte a anului, notele fuseseră destul de mari, fără să deschidă perspectiva unei situații de corigență, adică notele fuseseră de la 7 până la 10. Am verificat acest aspect, încă nu am terminat, ancheta este în curs, în sensul că noi am dispus cercetarea disciplinare a doamnei profesoare. Am solicitat conducerii școlii cercetarea disciplinară a doamnei profesoare de matematică”, a spus inspectoarea, Ilona Rizea.

În jur de 26 iulie se așteaptă rezultatele anchetei ISJ Prahova, „în măsura în care este posibil, intervin și concediile de odihnă ale profesorilor și ale direcțiunii și dacă nu se poate finaliza până atunci, prin consiliul de administrație, vom propune o prelungire”, a mai spus inspectoarea.

Edupedu.ro: Dacă acuzațiile se dovedesc a fi adevărate, considerați că elevilor li s-a luat dreptul de a participa la Evaluarea Națională? Ce se poate întâmpla mai departe? Pentru că este o situație deosebită.

Inspector școlar general Prahova – Ilona Rizea: Până nu stabilim exact dacă s-a întâmplat și cum s-a întâmplat, nu pot să spun nimic legat de situația elevilor. Trebuie să stabilim dacă nivelul de cunoștință al copiilor este acela sau nu. 

Edupedu.ro: Ar trebui să fie finalizată ancheta până în luna august, astfel încât acești elevi să se poată înscrie măcar în etapa a II-a de repartizare la liceu?

Ilona Rizea: Nu are legătură desfășurarea anchetei cu înscrierea copiilor în etapa a II-a. Ei se înscriu în etapa a 2-a pentru că sunt copii care nu au susținut Evaluarea Națională și atunci..

Edupedu.ro: Da, dar acești elevi nu au susținut Evaluarea Națională din cauza faptului că o profesoară i-ar fi lăsat corigenți intenționat. 

Ilona Rizea: Păi, în ce sens are legătură? Că nu înțeleg. Ei oricum se înscriu. 

Edupedu.ro: Se înscriu, dar nu s-au putut înscrie la prima etapă de repartizare.

Ilona Rizea: Da, e adevărat. Dar nu are legătură cu derularea anchetei.

Edupedu.ro: Dar are legătură cu punctul de la care a pornit ancheta

Ilona Rizea: Este foarte adevărat”.

Ce sancțiuni riscă profesoara de matematică

Potrivit articolului 312 din legea Educației, alin. (2) „Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic și de cercetare sunt următoarele:

a) avertisment scris;

b) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și de control;

c) suspendarea, pe o perioadă determinată de timp, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licență;

d) destituirea din funcția de conducere din învățământ;

e) desfacerea disciplinară a contractului de muncă”.

Atât directoarea liceului, cât și inspectoarea școlară generală nu au putut preciza ce sancțiuni riscă profesoara în cazul în care acuzațiile se dovedesc a fi reale. „Ancheta școlii, rezultatele anchetei sunt prezentate în consiliul de administrație a școlii și consiliul de administrație al școlii stabilește sancțiunea doamnei profesoare, dacă se confirmă faptele. 

Termenul final al anchetei inspectoratului, deschise pe 27 iunie, în mod normal este de 30 de zile de la demararea anchetei. “Vom vedea dacă putem respecta termenul, având în vedere că este vacanță și că doamna profesoară, poate, sau direcțiunea școlii poate să aibă o perioadă de concediu și atunci prin consiliul de administrație al Inspectoratului școlar putem prelungi perioada”, a spus inspectoarea.

Ea nu a putut spune ce sancțiuni riscă profesoara:

Ilona Rizea: Asta nu vă pot spune acum. 

Edupedu.ro: Dar dacă se dovedește a fi adevărat faptul că a refuzat să încheie situațiile…

Ilona Rizea: Nu pot să fac astfel de supoziții, nu știm care este gravitatea, nu putem să stabilim acum care este gravitatea faptelor și atunci nu putem să gândim nici sancțiunea.

Edupedu.ro: Dar este prevăzut în lege o sancțiune în acest caz.

Ilona Rizea: Sunt mai multe sancțiuni în funcție de gravitatea faptelor, dacă se confirmă. (…) De la mustrare până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, dar nu putem să stabilim acum. (…) Mustrare, sancționare cu 15% din salariu pentru trei luni, sunt mai multe sancțiuni care se dau proporțional cu gravitatea faptelor”.

Inspectoratul anchetează conducerea unității de învățământ. În cercetarea noastră prealabilă noi am identificat și anumite deficiențe de management și atunci noi ne-am sesizat împotriva conducerii unității”, a spus inspectoarea școlară Ilona Rizea. Ea nu a vrut să precizeze care sunt acuzațiile în această privință: „Ancheta este în derulare. Noi le-am sesizat și acum analizăm de la o cercetare prealabilă la una disciplinară. Nu pot să vă spun mai multe în acest moment”, a mai precizat inspectorul general școlar Prahova.

Exit mobile version