Anchetă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București unde zeci de elevi au fost puși să-și rescrie lucrările la Limba română, după o oră de la începerea probei, fără prelungirea timpului de examen. Comisia ar fi luat decizia anulării a peste 70 de lucrări pe motiv că numele probei nu se incadra perfect pe două rânduri, ca în foaia model dată de inspectorat – surse

13.143 de vizualizări
Foto: © Noipornpan | Dreamstime.com
Anchetă a Inspectoratului Școlar București la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, după ce mai multe lucrări au fost anulate, cu mult timp după începrea probei la Limba și literatura română, pe motiv că nu ar fi fost bine încadrat un text în titlul probei. Inspectoratul monitorizează cu doi inspectori această comisie de examinare unde sunt circa 13 clase de elevi care susțin Bacalaureatul. Conform surselor Edupedu.ro ar fost circa 70 de lucrări anulate.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-o conferință de presă de la sediul ministerului că a cerut această monitorizare din partea ISMB abia marți dimineața.

„În dimineața aceasta am rugat Inspectoratul Școlar al Municipiului București să avem un inspector monitor și inspectorul de management instituțional care să monitorizeze activitatea în centrele de examen, pentru a vedea dacă se respectă întocmai prevederile regulamentului care vizează situațiile în care o lucrare poate fi anulată. De asemenea, am verificat și lucrările anulate după proba zilei de ieri, pentru a vedea câte sunt și la ce moment au fost ele anulate. Ca o precizare suplimentară, candidații care greșesc pot taia ce au greșit, există niște metode pe prin care tăierea unor chestiuni greșite pe foaia de examen nu se traduce în nevoia de anulare a lucrării și o să ne asigurăm că se cunoaște mai bine acest lucru. Vom verifica și dacă, în lucrările anulate, există o problemă de timp suficient pentru parcurgerea lucrărilor și vom lua toate măsurile ca astfel de potențiale incidente să nu se mai întâmple. Avem ancheta în desfășurare la aceste centre de examinare.

Cu elevii ce se întâmplă, pot da din nou această probă?

Ca idee, există posibilitatea de prelungire a timpului de examen, ea nu a fost utilizata. Acesta este un prim semnal. Dar vom analiza suplimentar să vedem totuși care este cantitatea de informație inclusă în lucrările respective. Vom face toate demersurile necesare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo”, a mai spus Deca.

Într-un punct de vedere acordat la solicitarea Edupedu.ro, Inspectoratul Școlar București a precizat că „astăzi, va fi monitorizată activitatea la centrul de examen ,,Colegiul Național Gheorghe Șincai”, pentru a se asigura că sunt respectate prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, în ceea ce privește situațiile în care o lucrare poate fi anulată.

De asemenea, se vor verifica numărul de lucrări anulate și cantitatea de informație cuprinsă în lucrările anulate, pentru a se stabili în ce măsură timpul de lucru a fost afectat”.

La Colegiul Șincai susțin probele de Bacalaureat elevii de la acest liceu și cei de la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, conform surselor Edupedu.ro.

Incidentul deosebit de grav a fost semnalat de Silvia Mușătoiu, profesor de Matematică la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și fost director al instituției de învățământ.

Articol în curs de actualizare


13 comments
  1. metodologia arata clar: unde trebuie scris, pe cate randuri, cu majuscule (cu litere mari pt analfabeti), daca ai gresit cum sa tai etc. cine nu înțelege, trebuie sa plateasca! inclusiv supraveghetorii ! ei trebuiau sa verifice! restul povesti! cine a sesizat? un fost director? inteleg!

  2. Ce au făcut acei profesori supraveghetori, colegi de profesie, este un ABUZ!
    Nicăieri nu este prevazut în METODOLOGIA de examen, in vigoare, ceva despre vreo aliniere, scriere cu majuscule sau alte chestii. Astea sunt mofturi ale comisiei din centrul ala. Se precizează în metodologie (documentul oficial unic privind organizarea examenului) doar ca vor scrie cu cerneală albastra, iar la unele materii și creion negru.
    Săracii elevi, au început sa se teama ca lucrări ale lor au vreun “semn” și le anulează post-predare, alta minciuna. Nici despre asa ceva nu e precizat nimic! De ani buni, lucrările pleacă în alt județ din regiune.Despre ce “semn” sa vorbim?? E vreo beizadea de ministru?
    Dacă au avut de suferit inclusiv psihologic din cauza acestui abuz, elevii implicați sa facă plângere, sunt majori, iar instanta decide ce este de făcut, dacă admite cauza.
    Repet, asa as face, ca părinte, mai ales. Deși sunt profesor.

  3. Cred ca acele personaje sinistre din comisia care a anulat 70 de lucrari nu ar trebui sa aiba dreptul sa fie profesori. Cel mult s-ar putea califica la agent de circulatie.

    De-a lungul vietii am intalnit o seama de profesori cu probleme psihice grave, care nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata profesori. Din pacate sistemul e prea permisiv si nu exista o evaluare psihologica serioasa exact acolo unde ar fi esential sa fie, pentru ca oamenii acestia lucreaza cu copiii nostri.

  4. Este clar elevii nu au fost consiliați corect ,sunt elevi de la Colegiu , problema este la profesori,nu la elevi.Ce ar fi făcut profesorii cu elevii de la un liceu tehnologic ,care sunt slab pregătiți și sunt ,,praf și pulbere” .Cam aștia sunt profesorii din Romania când au activități importante și cu răspundere,sunt și ei ,,praf și pulbere”,așa cum este și profesorul președinte,leneș ,autosuficient,neimplicat,lipsit de empatie.

    1. In ce anume sa fie consiliati corect? Cum sa scrie titlul? Pai intrebarea primordiala e “de ce sa scrie titlul?” ca doar stiau cu totii de ce se afla acolo, nu cred ca era pericol sa confunde examenul de bacalaureat cu examenul de limba sparga.
      si ce-i asta cu numarul de randuri, numar de cuvinte pe rand si alte asemenea forme fara fond (care nici nu se regasesc, de fapt, in vreun regulament/nota/ instructiune de examen).

  5. Îmi e scârbă de cadrele didactice. De atatea zile nu face ore.Oare guvernul ce face?Trebuie să faci cu copiii pregătire?Dacă nu faci pregătire, ce faci?

    1. “Cadrele didactice… nu face ore”…
      Cel în cauză e un f#t¥t de popă, nu cadru didactic.
      Un cadru didactic a semnalat problema, d-na Silvia Mușătoiu, profesor de Matematică la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și fost director al instituției de învățământ.

  6. Corect, profesorii supraveghetori sunt singurii vinovați, cu toate că sunt foarte atenți, explică și scriu pe tablă ceea ce trebuie să noteze elevii pe foaia de examen, dar elevii trebuie să fie atenți când își scriu datele. Ca de obicei, atenția este focusată într-o parte iar alții își fac „treaba”. De ce profesorii sunt vinovați pentru ceea ce greșesc elevii ? Sunt majori, ar trebui să-și asume greșelile.

  7. Supraveghetorii caută după virgule sau sublinieri, iar în spate se fură organizat. Dau toți supraveghetorii și membrii comisiilor declarații peste declarații, pentru toate banalitățile, dar nimeni nu va spune o vorbă despre miile de lucrări cu un conținut identic. Sau despre scurgerea subiectelor cu o zi înainte de examen. Avem un ceas elvețian care funcționează impecabil, deși niciodată nu arată ora exactă.

    1. Corect!
      La aceste examene toti candidatii ar trebui sa treaca prin filtru ca la aeroport!
      Iar formularele sa aiba QR si Cod de bare pentru fiecare candidat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anchetă în cazul elevului navetist care a fost călcat de tren în drumul pe jos la școală. Ministerul Educației: Programul de dotare a UAT-urilor pentru asigurarea transportului școlar este gestionat de către Ministerul Dezvoltării

Ministerul Educației a cerut Inspectoratului Școlar Județean Iași „analizarea circumstanțelor evenimentului” tragic din orașul Podu Iloaiei, unde un elev de 12 ani a fost călcat de tren pe când traversa…
Vezi articolul

Soluții pentru grava criză demografică: Ovidiu Raețchi lansează un pachet legislativ cu 6 măsuri, printre care banca de lapte matern, vouchere pentru copiii sub trei ani, facilități fiscale pentru firmele care construiesc grădinițe

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a lansat marți în dezbatere publică un pachet de șase propuneri legislative menite să atenueze criza demografică majoră din România. Țara noastrăse confruntă atât cu scăderea…
Vezi articolul

Copiii refugiați din Ucraina beneficiază de cazare gratuită în internatele școlare. Vor avea alocație de hrană și rechizite asigurate / Se suplimentează locurile în universitățile românești pentru studenții ucraineni

„Pentru elevii și studenții refugiați cazați în spațiile unităților de învățământ preuniversitar de stat și private și instituțiilor de învățământ universitar de stat și private, se acordă o subvenție pentru…
Vezi articolul