Anchetă la centrul de examinare din Gorj de unde s-au scurs subiectele la proba de limba română de Bacalaureat 2024: Cel mai probabil e vorba despre un elev, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere – purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj

18.863 de vizualizări
Foto: https://www.facebook.com/colegiulmincu
S-a declanșat o anchetă la centrul de examinare din Gorj nr. 2783, de unde s-au scurs subiectele la proba de limba română de Bacalaureat 2024, spune purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, Ionuț Catrina. Amintim, varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat 2024, a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Stirileprotv.ro a publicat fotografiile la ora 9:20, în condițiile în care elevii termină proba la ora 12:00. Centrul în cauză ar fi Colegiul Tehnologic ”Ion Mincu”, potrivit surselor Edupedu.ro.

ISJ a declanșat o anchetă la centrul de examinare din Gorj nr. 2783 de unde s-au scurs subiectele de la proba de limba română de la Bacalaureat 2024. În documentele ce par a fi fost fotografiate cu o camera de corp, pe care cineva a încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului, apar subiectele cu watermark „Gorj – 2783”.

Potrivit surselor Edupedu.ro ar fi vorba despre Colegiul Tehnologic ”Ion Mincu” din Târgu Jiu. Inspectori ai ISJ Gorj erau pe drum spre centru pentru a verifica ce s-a întâmplat la centrul de examinare și cine a scurs subiectele la limba română.

Proba se încheie la ora 12, iar elevii pot începe să iasă din sală de la ora 10.30.

“Oricum și dacă prin absurd acel elev, până să se ajungă la el la sala respectivă sau în locul respectiv reușește să părăsească incinta, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere audio-video și va suporta consecințele“, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj Ionuț Catrina.

Ionuț Catrina, purtător de cuvânt al ISJ Gorj: “Inspectorii sunt deja pe drum aproape de centrul de examinare, urmând să verifice cine și cum a făcut pozele pentru că spre deosebire de data trecută când a fost în PDF, documentul, adică să spunem în original, acum sunt poze făcute cu telefonul și se urmează procedura: după identificarea persoanei, cel mai probabil presupunem că e vorba despre un elev, în momentul acesta se vor lua măsurile de rigoare, urmând până la eliminarea respectivului candidat din ceea ce înseamnă susținerea probelor examenului de bacalaureat.

Edupeduro.ro: Ați chemat și poliția și dacă da, mai sunt vreo câteva minute până la perioada la care pot să poată elevii, timp în care ați putea să îl găsiți pe respectivul elev. Ce se poate întâmpla?

Ionuț Catrina, purtător de cuvânt al ISJ Gorj: Nu știu dacă s-a chemat poliția, dar presupun, urmându-se procedura că s-a chemat poliția. Deci asta nu vă pot ia cu siguranță se va ajunge acolo în timp util. Erau foarte aproape colegii mei în urmă cu câteva minute de centru de examen respectiv și vor fi trași o răspundere, vinovăție pentru că toată lumea știa clar ce înseamnă susținerea unui examen de la comisie până la elevi și riscurile care sunt în astfel de situații. Oricum și dacă prin absurd acel elev, până să se ajungă la el la sala respectivă sau în locul respectiv și dacă prin absurd reușește să părăsească incinta, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere audio-video și va suporta consecințele. Exclud varianta să scape nepedepsit cel care a făcut acest lucru. Au mai fost cazuri în anii școlari anteriori, nu chiar recent, dar au fost cazuri în care au fost identificați după părăsirea sălii de examen și au fost eliminați. 

Edupedu.ro: Când vor sosi colegii dumneavoastră, acolo se va desfășura în continuare în mod normal examenul?

Ionuț Catrina, purtător de cuvânt al ISJ Gorj: Da, desigur. Se pot face verificări fără să se întrerupă examenul și restul elevilor să aibă ceva de suferit. Proba mergem mai departe și va identifica persoana în cauză. Chiar dacă, repet, există riscul să plece până până atunci, îl vom identifica ulterior”.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Subiectele de la română, Bacalaureat 2024, fotografiate și trimise pe internet dintr-un centru de examen din Gorj

8 comments
  1. Scurgerea subiectelor este o politică luată de Guvern pt a mări procentul celor promovați! După ce se ,,scurg subiectele” elevilor li se transmite prin audio, la căștile minuscule pe care le au în urechi, rezolvarea. Așa a fost și anul trecut, așa este și anul acesta!

  2. Cât circ !!! Nu stiu unii cum să își justifice banii publici încasați lunar…Greu de crezut ca a fost un elev…Indiferent cine a fost, au apărut după ora începerii examenului, de ce atâta agitație că am aflat și noi părinții, bunicii ce le-a picat copiilor și nepoților noștri??

    1. Părinții, bunicii & company sunt la fel de nerăbdători sau chiar mai nerăbdători decât minunatele odrasle. Bieții de ei 😞

      In multe situații nu s-a auzit de bun simț sau bună creștere, nici măcar acolo unde există / au existat părinți.

    2. Au apărut la 9 și câteva minute, imediat ce le-au primit elevii. Unul a fost lăsat să le fotografieze și să le transmită cuiva (probabil un meditator) ca să primească apoi de la respectivul răspunsurile corecte.

      Ți se pare acceptabil? Puteai aștepta să afli subiectele la 10.30, când de regulă iese primul elev care nu vrea să mai stea în sală. Nu era nicio problemă, că doar nu tu dai examen!

  3. Am vazut personal cum se copiaza la examenul de titularizare cu sisteme de copiat cumparate de pe internet. Cine nu isi permite pretul intreg isi poate achizitiona o varianta second hand de pe OLX. In sala in care am dat titularizarea copiau asa cel putin 4 din 15 candidati. Camerele sunt foarte mici si se pot masca in nasturi sau imprimeuri, casca intra de tot in ureche (acum sunt si modele care nu afecteaza timpanul), antena este transparenta si nu se vede nici de la 10 cm iar aparatul nu poate fi gasit cu detectoare pentru ca utilizatorul il poate inchide oricand dintr-un comutator foarte bine mascat.
    Aceste aparate nu pot fi combatute decat cu sisteme de bruiaj, dar care sunt, la randul lor, la limita legii. Va rog frumos sa ma credeti cand va spun ca la BAC, titularizare si examenele auto se copiaza din greu cu astfel de dispozitive.
    Cautati pe Google “cască de copiat” sau “sisteme de copiat profesionale” si va veti convinge si singuri.

    1. Ăștia-s foștii elevi care au copiat la bacalaureat, probabil și pe la examenele din facultate, și acum își încearcă norocul la titularizare. Dacă sunt multe cazuri nu înseamnă că e de acceptat așa ceva.

      Iar cei care au dat examen înainte de era fraudelor masive sunt jigniți că n-au luat 10 la concursul prin care au devenit titulari, față de unii de azi, cu nota 10, doar de ei știută dacă e corectă sau e furată! (Asta, fără să mai spunem că subiectele de concurs s-au degradat în ultimul hal).

  4. sunt de o lipsă crasă de bun simt (elevii)…ii anunți că nu au voie cu telefoane,semnează că trebuie să le lase un sala de bagaje și te trezești că au telefoane în pantaloni sau cine știe unde …acolo chiar nu e treabă supraveghetorului sa verifice. ..te miri apoi că nu vrea nimeni supraveghere….pentru ce? pentru mizerii din astea?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursul pentru desemnarea comisiei care va evalua organizațiile de cercetare, în vederea fuziunii sau desființării celor neperformante, a fost lansat / Dosarele pentru cele 28 de posturi pot fi depuse până pe 7 mai

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat, săptămâna aceasta, concursul pentru selectarea a 28 de membri care vor face parte din Comisia care va evalua performanța organizațiilor de cercetare, în…
Vezi articolul

O treime dintre elevii de 15 ani din România văd școala ca pe o pierdere de timp, arată evaluările PISA 2022 / Elevii trebuie să își dezvolte competențele sau să fie capabili să acceseze un loc de muncă la sfârșitul școlii, iar liceul din România nu oferă aceste două aspecte – Hannah Kitchen, OCDE

România are cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii, spune Lucie Cerna, analist principal în echitate, incluziune și tranziții în cadrul Direcției pentru educație și competențe a OCDE…
Vezi articolul

Scandalul amânării dezbaterilor pe legea educației, în Parlament. Pălărie, USR: Reforma în Educație este utilizată ca o armă politică / Intotero (PSD) susține că Ministerul Educației nu a avut o opinie pe amendamentul legat de dogme religioase și de aceea a suspendat ședința

Senatorul USR Ștefan Pălărie spune că suspendarea dezbaterilor pe amendamentele aduse proiectelor legilor educației de joi, din cadrul comisiei de învățământ din Camera Deputaților, are legătură “mai degrabă cu rotativa…
Vezi articolul