Anchetă la Inspectoratul Școlar Timiș, după ce o tânără a înregistrat cu telefonul momentul în care plânsul unui copil și țipetele unei femei se aud din stradă, în Timișoara. În înregistrarea greu de ascultat se aud plânsetele și strigătele copilului. Clipul a fost comentat și distribuit de zeci de mii de persoane. Nici acum nu se știe unde exact s-au petrecut scenele, pentru că în clădirea din care se aude plânsetul copilului sunt două instituții: o creșă la parter și o grădiniță la etaj. Directoarele instituțiilor neagă incidentul, Inspectoratul Școlar Județean anunță că a demarat o anchetă, potrivit știriletvr.ro. Educatoarea Ioana Bratu a comentat cazul pe blogul său, explicând de ce și cum în sistem ajung oameni care nu sunt potriviți pentru lucrul cu copiii, “pe niște testări psihologice irelevante sau absente”.
Femeia care a filmat acest clip era în fața sediului în care funcționează atât Grădinița 25 cu program prelungit, cât și creșa Ileana Cosânzeana din Timișoara. Filmarea ar fi fost făcută în miezul zilei, la ora 12:08, potrivit sursei citate.
Declarațiile celor două directoare, de la grădiniță și de la creșă, potrivit opiniatimișoarei.ro:
Directoarea Grădiniței 25:
„Geamurile, acolo unde s-a filmat, sunt ale cresei, intrucat avem spatii comune cu cresa Ileana Cosanzeana. Noi am facut reconstituirea ca am avut Saptamana Altfel si educatoarele noastre de acolo de la etaj au fost plecate. Filmarea s-a facut joi la 11.57, iar educatoarele se vad pe camere cum au venit mult dupa aceasta ora. Nicidecum nu erau copiii nostri la culcare. Erau copiii din cresa. Noi acolo nu avem acces. Am vrut sa ne lamurim. Nu vreau sa se inteleaga gresit. Nu are nicio legatura cu Gradinita 25. Ei n-ar avea dreptul sa functioneze in acelasi spatiu cu noi, dar din cauza ca nu sunt spatii suficiente s-a ajuns la situatia asta in unele locuri in Timisoara, cresele au ajuns in spatiile gradinitelor, dar este doar raspunderea primariei. Am si discutat cu primaria ca eram dispusi sa cedam o cladire numai sa nu mai fim la comun, sunt practic doua institutii in aceeasi cladire. Totul e comun si intrarea…, dar fiecare e cu responsabilitatile lui. Avem camere video care pot arata tot ce se intampla. Deci cele filmate nu au nicio legatura cu Gradinita 25.„
Coordontoarea Creșei Ileana Cosânzeana:
„Atunci cand sunt dovezi, sunt. Vom cere la politie o expertiza. Vom face sesizare, vom cere expertiza pentru voce, voi cere sa meraga fetele mele la detectorul de minciuni. In ultimele 2 secunde se vad geamurile inchise. Cresa are o grupa la parter, sunt 2 sali unde sunt jaluzelele portocalii. Iar cele din stanga, sus la etaj, sunt ale gradinitei, sunt geamuri deschise. Jos, unde e cresa sunt inchise. Filmarea a fost facuta de mama, statea pe banca. La final a filmat si geamurile din stanga, controversatele, care sunt inchise. Am trimis filmuletul la parintii copiilor de la cresa, nimeni nu si-a recunoscut copilul. I-am zis directoarei de la gradinita sa imi arate filmuletul, nu mi-a aratat. Am discutat cu mama care spune ca de la gradinita de sus s-a auzit, directoarea spunea ca era cu ‘Scoala altfel’. Mama afirma ca la 12.08 s-a facut filmarea, doamna directoare de la gradinita spune ca la 12 fara 5. Nu s-a intamplat in cresa, ci la gradinita.”
În acest caz a reacționat și educatoarea Ioana Bratu pe blogul său. Aceasta expune lacunele sistemului de învățământ în privința grădinițelor, deci învățământului preșcolar. Iată replica sa:
„Chiar zilele acestea circulau știri cu o înregistrare de pe lângă o grădiniță unde un copil speriat plângea, plângea cu foc, mustrat fiind și sper că doar atât, de cineva din personalul grădiniței. Au apărut, evident, și reacțiile și multe pline de ură, defăimare și generalizare.
Informații de background despre testarea psihologică a profesorilor
- “Poate ar fi necesară introducerea evaluării psihologice. Poate nu erau neapărat relevante, dar măcar mai era o urmă de control, de verificare. Și nu le putem face nimic. Sunt cadre didactice cu probleme pe care le știm. Ei ajung pe posturi și indiferent că vin și spun elevii, profesorii, nu putem să le facem nimic. Ei vin, își iau o notă pe posturi, iar noi nu putem face nimic”.
Legea Educației Naționale 1/2011:
Articolul 233
(2) Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condițiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale și sunt apte din punct de vedere medical și psihologic pentru îndeplinirea funcției.
Articolul 234
(1) Încadrarea și menținerea într-o funcție didactică sau didactică auxiliară, precum și într-o funcție de conducere, de îndrumare și de control sunt condiționate de prezentarea unui certificat medical, eliberat pe un formular specific elaborat de Ministerul Educației Naționale, împreună cu Ministerul Sănătății. Incompatibilitățile de ordin medical cu funcția didactică sunt stabilite prin protocol încheiat între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.
(2) Personalul didactic, didactic auxiliar, de conducere, de îndrumare și de control care se consideră nedreptățit poate solicita o expertiză a capacității de muncă.
(3) Nu pot ocupa funcțiile prevăzute la alin. (1) persoanele lipsite de acest drept, pe durata stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală.
(4) În situații de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unității sau a instituției de învățământ poate solicita, cu acordul consiliului de administrație, un nou examen medical complet. Aceeași prevedere se aplică, în mod similar, funcțiilor de conducere, de îndrumare și de control, precum și personalului din unitățile conexe învățământului.
(…)
HG 1169 din 2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor:
Fisa 138. Personal didactic din instituții de învățământ
Examen medical la angajare:
– examen clinic general
– examen psihiatric
– la indicatia medicului de medicina muncii
– examen coproparazitologic – pentru personalul educativ (educatori)
Examen medical periodic:
– examen clinic general – anual
– examen psihiatric – la indicatia medicului de medicina muncii
– examen coproparazitologic – pentru personalul educativ (educatori) – anual
Citește și:
-
Sistemul vrea să faci hârtii 3 ore pe zi, până nu mai ai unde să le depozitezi. Orele de metodică, povestite „reformistului” de educatoarea Ioana Bratu
-
O zi din viața unei educatoare, povestită unui ”reformist” de Ioana Bratu: ”poate participă și visele noastre, ale cobailor, la marea reformă din învățământ”