Anchetă în cazul elevului navetist care a fost călcat de tren în drumul pe jos la școală. Ministerul Educației: Programul de dotare a UAT-urilor pentru asigurarea transportului școlar este gestionat de către Ministerul Dezvoltării

4.301 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ministerul Educației a cerut Inspectoratului Școlar Județean Iași „analizarea circumstanțelor evenimentului” tragic din orașul Podu Iloaiei, unde un elev de 12 ani a fost călcat de tren pe când traversa liniile de cale ferată care despart satul său de școala din oraș. Primarul orașului Podu Iloaiei a declarat ieri pentru Edupedu.ro că „este un neajuns al nostru, al UAT-ului: avem doar două microbuze, acum din fericire am obținut finanțarea unui al treilea microbuz în luna octombrie”. La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a comunicat că, „începând cu anul 2012, programul de dotare a UAT-urilor pentru asigurarea transportului școlar este gestionat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”.

Ministerul a precizat în răspunsul trimis Edupedu.ro că, pe lângă transportul școlar asigurat de Ministerul Dezvoltării, și Ministerul Educației derulează prin PNRR „apelul «Microbuze electrice pentru elevi» al cărui obiectiv este tocmai îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi prin furnizarea de microbuze școlare «verzi» (electrice), facilitând astfel accesul copiilor la educație”. Instituția condusă de Ligia Deca nu a spus însă niciun cuvânt despre faptul că a tăiat mii de școli din țintele și jaloanele PNRR, astfel încât din capitolul PNRR “România educată” jumătate dintre microbuzele electrice școlare au fost scoase din plan, după cum a dezvăluit Edupedu.ro la începutul anului școlar.

  • Amintim că un copil de 12 ani care se ducea împreună cu sora sa de 13 ani la școală a fost lovit de un tren marți, 21 noiembrie, pe când cei doi copii traversau liniile de cale ferată pentru a ajunge la ore, din cauza lipsei microbuzelor școlare necesare pentru toți elevii, după cum a relatat publicația Ziarul de Iași.

Întrebată care sunt măsurile pe care Ministerul Educației le are în vedere, după tragedia în care a fost implicat elevul navetist din județul Iași, și dacă a demarat o anchetă proprie în acest caz, instituția a răspuns, la cererea Edupedu.ro, că a „solicitat astăzi [ieri – N.Red.], 22 noiembrie, Inspectoratului Școlar Județean Iași să ofere sprijin autorităților locale și altor instituții în desfășurarea anchetei pentru stabilirea împrejurărilor care au generat tragicul accident în care a fost implicat un elev din orașul Podu Iloaiei. De asemenea, a solicitat ISJ Iași analizarea circumstanțelor evenimentului, conform competențelor legale, și oferirea de asistență necesară școlii în gestionarea situației”.

„Așteptăm rezultatele anchetei în curs și, în funcție de acestea, vom stabili ce măsuri suplimentare se impun, potrivit atribuțiilor legale care revin Ministerului Educației”, a continuat instituția condusă de ministrul Ligia Deca.

„Referitor la întrebarea dumneavoastră privind repartiția microbuzelor școlare la nivel național, precizăm că, începând cu anul 2012, programul de dotare a UAT-urilor [Unităților Administrativ Teritoriale – N.Red.] pentru asigurarea transportului școlar este gestionat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Complementar, amintim că prin PNRR, Ministerul Educației derulează apelul «Microbuze electrice pentru elevi» al cărui obiectiv este tocmai îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi prin furnizarea de microbuze școlare «verzi» (electrice), facilitând astfel accesul copiilor la educație”, spune Ministerul Educației.

Răspunsul integral al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro, după tragedia în care a fost implicat un elev de 12 ani:

„Ministerul Educației a solicitat astăzi, 22 noiembrie, Inspectoratului Școlar Județean Iași să ofere sprijin autorităților locale și altor instituții în desfășurarea anchetei pentru stabilirea împrejurărilor care au generat tragicul accident în care a fost implicat un elev din orașul Podu Iloaiei. De asemenea, a solicitat ISJ Iași analizarea circumstanțelor evenimentului, conform competențelor legale, și oferirea de asistență necesară școlii în gestionarea situației.

Așteptăm rezultatele anchetei în curs și, în funcție de acestea, vom stabili ce măsuri suplimentare se impun, potrivit atribuțiilor legale care revin Ministerului Educației.

Referitor la întrebarea dumneavoastră privind repartiția microbuzelor școlare la nivel național, precizăm că, începând cu anul 2012, programul de dotare a UAT-urilor pentru asigurarea transportului școlar este gestionat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Complementar, amintim că prin PNRR, Ministerul Educației derulează apelul «Microbuze electrice pentru elevi» al cărui obiectiv este tocmai îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi prin furnizarea de microbuze școlare «verzi» (electrice), facilitând astfel accesul copiilor la educație.

Informații de background

Amintim că un copil de 12 ani care se ducea împreună cu sora sa de 13 ani la școală a fost lovit de un tren miercuri, 21 noiembrie, pe când cei doi copii traversau liniile de cale ferată pentru a ajunge la ore, din cauza lipsei microbuzelor școlare necesare pentru toți elevii, relatează publicația Ziarul de Iași. „Având un număr foarte mare de elevi care sunt transportaţi din satele din jurul oraşului Podu Iloaiei nu facem faţă cu aceste două microbuze pe care le avem. Am solicitat un al treilea microbuz. Suntem pe listă. Cu siguranţă îl vom primi anul viitor, un microbuz nou. Nereuşind să îi aducem pe toţi elevii odată, mulţi dintre ei preferă să traverseze calea ferată. E regretabil ce s-a întâmplat”, a declarat Ioan Alexa, primarul din Podu Iloaiei, citat de Ziarul de Iași.

Tatăl băiatului a declarat că acesta „se ducea împreună cu fetiţa mea la şcoală. Ne-a sunat fata şi ne-a spus să venim repede că l-a izbit trenul pe băiat. Acum că e speriată nu cred că o să mai meargă, un timp, la şcoală; doar dacă i se pune transport la dispoziţie”.

Contactat de Edupedu.ro, primarul orașului Podu Iloaiei, din Iași a declarat că „este un neajuns al nostru, al UAT-ului: avem doar două microbuze, acum din fericire am obținut finanțarea unui al treilea microbuz în luna octombrie”.

Primarul Ioan Alexa a afirmat că a cerut încă din urmă cu doi ani achiziționarea unui microbuz pentru transportul elevilor la școală. „Solicitarea am făcut-o și acum 2 ani, pe PNRR, dar la punctaj am căzut la evaluare. Acum am obținut punctajul și vom avea microbuz nou. Noi sperăm că la începutul anului 2024 vom avea acest microbuz nou, care ne va ușura situația în care ne aflăm astăzi“, a precizat Alexa. 

Edilul a adăugat că cele două microbuze folosite în prezent sunt unul al școlii și unul al primăriei: „Transportul există, trebuie făcute 3 curse. Nu poți trezi copilul de la 6 să vină la școală, obligatoriu trebuie să faci 3 curse. Copilul nu are răbdare și atunci o ia la pas. Am avut discuții cu părinții să îi însoțească personal până la școală. Noi avem puncte de îmbarcare a elevilor către școală, dar nu putem să îi luăm din curte. Primăria a pus la dispoziție un microbuz cu tot cu șoferul. Un microbuz este de la școală. Microbuzele sunt foarte vechi, de când am predat mandatul am căutat soluții, am beneficiat de programul ăsta cu ajutorul Consiliului Județean“. 

„Localitatea Scobâlțeni e despărțită de Podu Iloaiei de calea ferată, pe acolo trec toți părinții, bunicii, nu există alternativă să mergi prin altă parte. Am făcut solicitare la CFR pentru a avea o pasarelă peste calea ferată. Astăzi dimineața au trimis-o colegii mei“, a afirmat primarul, pentru Edupedu.ro. 

Întrebat care sunt măsurile pe care le ia pentru ca elevii să nu mai ajungă nici zilele acestea la școală traversând fără un adult, pe jos, calea ferată, primarul Ioan Alexa a declarat: „Voi merge în audiență la președintele Consiliului Județean să vedem dacă putem să ajungem la 2 microbuze, să ajungem la capacitatea cât de cât normală pentru a aduce copiii la școală. Avem 5 sate în jurul orașului Podul Iloaiei, iar cele 2 microbuze existente acum fac curse atât cât pot, dar e foarte dificil, astea sunt resursele financiare. Microbuzele de 15 locuri sunt insuficiente. Am pus la dispoziție mașina de la primărie când a fost vremea mai ploioasă sau mai friguroasă, să putem aduce copiii cu mașina. Copilul a trecut printre vagoanele de marfă, nu a observat acceleratul si a fost agățat ghiozdănelul de scara acceleratului. Locuia la aproximativ 1 kilometru de școală, stătea în marginea satului Scobâlțeni, de unde traversai gara și mergeai pe jos 15 minute“.  

Citește și:
Primarul orașului unde un elev navetist a fost călcat de tren: E un neajuns, avem doar 2 microbuze. Va mai sosi un microbuz școlar, am făcut solicitare la CFR pentru o pasarelă peste calea ferată și am avut discuții cu directorul să înceapă școala la ora 9:00
Tragedie cu un elev navetist: copil de 12 ani lovit de tren în timp ce mergea pe jos la școală. Copiii traversează zilnic calea ferată, pentru că primăria nu are suficiente microbuze școlare pentru a-i aduce în oraș
BREAKING Peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR, de la dotarea laboratoarelor de informatică sau de la dotarea pentru reducerea abandonului școlar, după cererea de modificare făcută de Guvern / Jumătate din microbuzele școlare verzi dispar din plan / Reforma guvernanței sistemului amânată aproape 2 ani
Ministrul Deca înșiră investițiile în școli prin PNRR, dar omite să menționeze că multe suferă tăieri: școlile selectate pentru dotarea cu laboratoare, programele de reducere a abandonului școlar, microbuze verzi
Precizări de la Ministerul Educației, pentru tăierile și „ajustările” PNRR: Sunt modificări raportate la nevoia reală din teritoriu, pe baza unor analize de nevoi recente

1 comment
  1. Bine ca sunt bani pentru plimbările fără rost ale președintelui cu educația in gură! România educată! ce păcăleală!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Sănătății: Copiii trebuie să evite locurile de joacă aglomerate / Dovezile curente sugerează că noul coronavirus poate rămâne pe suprafețe din diferite materiale pentru ore și chiar zile

Ministerul Sănătății precizează că dovezile curente sugerează că noul coronavirus poate rămâne pe suprafețe din diferite materiale pentru ore și chiar zile și, de aceea, copiii trebuie să evite locurile…
Vezi articolul

Valeriu Gheorghiță: 4.173 de minori programați pentru vaccinare / Prezentarea se poate face direct la centrele cu Pfizer, atât centre fixe, de tip drive-through, evenimente maraton, dar și cabinetele de medicină de familie

Minorii trebuie să fie însoțiți la centrul de vaccinare de către părinți și trebuie să prezinte formularul de consimțământ informat. Vaccinarea împotriva COVID-19 se face doar cu Pfizer pentru minori…
Vezi articolul

„Fetelor, dar cum vă suportă soții voștri acasă, că vorbiți cam mult“ – replica deplasată a unui secretar de stat de la Ministerul Educației către reprezentantele unei asociații care au mers în audiență să-i prezinte un proiect

La întâlnirea cu un secretar de stat din Ministerul Educației, când au vrut să își prezinte seria de podcasturi despre educația de mediu, reprezentantele unei asociații de educație digitală „au…
Vezi articolul

Procedura operațională pentru desfășurarea online sau hibrid a ședințelor consiliilor de administrație ale școlilor / Ședințele pot fi convocate prin SMS, iar membrii CA decid cum va avea loc votul secret

Procedura de desfăşurare online sau hibrid a ședintelor consiliilor de administrație (CA) ale școlilor a fost publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Procedura prevede că ședințele pot fi…
Vezi articolul