Anchetă a Inspectoratului școlar Iași după ce 6 copii de la o grădiniță au acuzat probleme la ochi din cauza unei lămpi UV care a fost aprinsă în sală, din greșeală

2.641 de vizualizări
Foto: Andrey Sukhachev | Dreamstime.com
Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a demarat o anchetă după ce a fost informat că la Grădiniţa nr. 20, șase copii au avut probleme la ochi din cauza unei lămpi cu ultraviolete lăsate în priză în sala de curs, spune pentru Edupedu.ro, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi, Antonina Bliorț. Un copil a fost adus de părinţi la Spitalul de Pediatrie “Sf. Maria”, unde a fost diagnosticat cu o conjunctivită la ambii ochi, după expunerea la ultraviolete, spun medicii citați de Agerpres.

Primele semne de rău au apărut după amiaza zilei de marți, 3 mai, moment în care conducerea grădiniței a încercat să afle motivul. “Din discuții cu angajații grădinței de stat s-a ajuns la bănuiala că o educatoare suplinitoare a încercat să bage în priză imprimanta și probabil din greșeală a pus în priză lampa de ultraviolete, achiziționată în timpul pandemiei pentru a dezinfecta clasa”, spune pentru Edupedu.ro, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi, Antonina Bliorț.

“Copiii nu erau inițial în sală, erau la masă, iar copiii nu au stat mult apoi în clasă cu lampa UV pornită, circa 15-20 de minute,” mai subliniază purtătorul de cuvânt al inspectoratului școlar Iași. Ancheta este în curs de desfășurare, o echipă de inspectori a fost azi să verifice grădinița. “Vom vedea rezultatul verificărilor și în funcție de concluzii vom vedea atunci măsurile care se impun,” mai spune Antonina Bliorț. Ea mai spune că până acum 6 copii au fost văzuți de un medic, dar nu au rămas internați.

Potrivit Agerpres, un copil a fost diagnosticat cu o conjunctivită la ambii ochi, după expunerea la ultraviolete.

‘La UPU a ajuns un copilaş în vârstă de 4 ani, care a fost diagnosticat de medicul nostru de urgenţă cu o conjunctivită la ambii ochi, declarativ, după expunerea la ultraviolete. Mama a declarat că a fost o expunere accidentală. Copilul plângea, avea senzaţie de arsură la nivelul globilor oculari’, a declarat dr. Solange Roşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie “Sf. Maria” din Iaşi.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași spune că nu are informații despre acest diagnostic.

Prof. unvi.dr Camelia Bogdănici, şefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon”, a declarat că astfel de lămpi cu raze ultraviolete (UV) sunt folosite la dezinfecţia spaţiilor dar trebuie utilizate doar atunci când în zonă nu se află persoane, potrivit Agerpres.

“În momentul în care o persoană se află în faţa unei lămpi cu ultraviolete se poate produce edem palpebral, aşa numita umflare a pleoapelor, congestia conjunctivei cu înroşirea marcată a acesteia. De asemenea, persoana respectivă va prezenta fotofobie, adică nu suportă lumina, mâncărime la nivelul pleoapelor. Pot apare şi leziuni severe la nivelul corneei, acea keratită de expunere sau chiar arsură termică, funcţie de perioada de expunere”, a explicat prof.univ.dr Camelia Bogdănici.

Foto: Andrey Sukhachev | Dreamstime.com / / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Lăsați ca si de sărbători se umplu clasele de proiectare laser care iti intra in ochi. Ce conteaza ca vor avea probleme cu vederea, doar fizica e inutilă ca si multe alte materii precum matematica si chimia. La cat vor elevii sa invete, peste 10 ani vor iesi bolnavi din scoli. Deja universitarii se ingrozesc la ce vine prin facultăți si se intreaba pe mâinile cui le vor lasa.

  2. La mine la scoala nu sunt incompetentze de acest gen. Noi nu bagam lampa in locul imprimantei. Pentru ca nici macar imprimanta nu avem. De altfel, nici priza nu avem, ca e doar una ocupata. 🙂 Ce fitze au unii, auzi, imprimanta in clasa, noi nu avem nici in cancelarie, nu in clase. Tragem acasa pe banii nostri. Cum e sa dai teste la 11 clase pe hartia ta, pe cartusele tale? Simplu. Foarte scump.Hartia si-a dublat pretul, cartusele sunt foarte scumpe etc. Deci, va rog, fara excese de astea, ca mi-e greata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca vrea să paseze la primării responsabilitatea depunerii proiectelor pentru școlile eligibile, care nu au aplicat în programul pentru reducerea abandonului școlar, pentru a atinge ținta din PNRR / Amânările de termene și întârzierile în semnarea contractelor pun în pericol PNRAS

Ministrul Educației, Ligia Deca, vrea să paseze la primării responsabilitatea depunerii proiectelor pentru cele 400 de școli eligibile care nu au aplicat în programul pentru reducerea abandonului școlar, pentru a…
Vezi articolul