Anatolie Topală, ministrul Educației din Republica Moldova, a declarat la ceremonia de deschidere a Conferinței Smart Diaspora 2023 organizată la Timișoara, că „accesul la infrastructură de cercetare din România și granturile comune sunt un sprijin enorm care adaugă valoare la ceea ce facem noi pentru a-i sprijini pe tineri să vină înspre știință și oferă oportunități pentru cercetătorii din Republica Moldova să se implice în proiecte internaționale în domenii cheie”. Ministrul Educației din Republica Moldova a mai spus: “Vă rog să nu ratăm aceste oportunități istorice. Sunt oportunități pentru noi de a ne apropia de locul nostru, firesc, în casa noastră comună, de Uniunea Europeană”.
„Pentru noi, resursele puse azi la dispoziția cercetătorilor sunt investiții în viitorul unei societăți în care căutarea cunoașterii și crearea de valoare intelectuală să devină un reflex. Pentru asta vă încurajez să puneți la cale proiecte bilaterale, dar și să lucrați împreună pentru a câștiga proiecte Horizon Europe”, le-a transmis Topală cercetătorilor.
Cele mai importante declarații făcute de Anatolie Topală, ministrul Educației din Republica Moldova:
- Stimați reprezentanți ai comunității academice, doamnelor și domnilor, este pentru mine un privilegiu să fiu astăzi prezent în mijlocul dumneavoastră și să admir forța intelectuală a oamenilor de știință din România și din diaspora românească. Vă mulțumesc pentru invitație și mă bucur mult că în fiecare dintre workshopurile acestui prestigios eveniment participă cercetătorii din Republica Moldova.
- Este un privilegiu și faptul că primim astăzi aici, în mijlocul dumneavoastră vești bune de la domnul prim-ministru Nicolae Ciucă și domnul ministru Sebastian Burduja. Vă mulțumim pentru sprijinul pe care îl acordați cercetătorilor din Republica Moldova și vreau să vă asigur că acest sprijin vine pe un teren fertil. Am consolidat Centrul de Cercetare aducându-le mai aproape de studenți, concentrând resursa în universități. Finanțăm și susținem financiar universitățile în demersul lor de modernizare, îmbunătățim codul științei și inovării, aducându-l la standarde europene, perfecționăm mecanismele de finanțare și în curând vom aproba un plan ambițios de cercetare și inovare și strategia pentru o specializare inteligentă. Obiectivul acestor schimbări e să fim mai prezenți în circuitul mondial al științei, cercetării și inovării.
- Accesul la infrastructură de cercetare din România și granturile comune sunt un sprijin enorm care adaugă valoare la ceea ce facem noi pentru a sprijini tinerii să vină înspre știință și să ofere oportunități pentru oamenii de știință din Republica Moldova să se implice în proiecte internaționale în domenii cheie.
- Pentru noi, susținerea anunțată de Guvernul României este o investiție solidă în viitorul țării, care și-a ales calea fermă de integrare europeană. Vă încurajez să puneți la cale proiecte comune.
- Vă rog să nu ratăm aceste oportunități istorice. Sunt oportunități pentru noi de a ne apropia de locul nostru, firesc, în casa noastră comună, de Uniunea Europeană.
- Doamnelor și domnilor, evenimentele din ultimii 3 ani ne-au arătat cât este de importantă știința. Întâlnirea cea de astăzi ne arată cât de importantă este colaborarea. Mulți dintre dumneavoastră activați peste hotare și sunteți cetățeni ai lumii remarcabili în domeniile în care activați. Eu vă rog să nu uitați să sprijiniți mulți tineri care încă sunt acasă, să facă un pas înspre știință, să pună umărul la dezvoltarea și prosperarea țărilor noastre. Grație dumneavoastră, astăzi celebrăm știința, celebrăm Timișoara, celebrăm cultura ei, celebrăm Europa unită și mai ales privim cu încredere în destinul nostru comun.