Rezultatele repartizării computerizate pentru Admiterea în liceu 2020 vor fi publicate azi pe admitere.edu.ro și edupedu.ro. Aceste rezultate sunt cele în urma opțiunilor completate de elevi în fișele de admitere și pe baza lor se vor face clasele a IX-a din toamnă. Pentru media generală de admitere contează 20% și media din clasele V-VIII, alături de cele 80 de procente ale Evaluării Naționale. În general media obținută la clasă ridică media candidatului, potrivit analizei făcute de Edupedu.ro. Însă cel mai mult media de la clasă contează pentru elevii cu medii mici. Cei care au 3, de exemplu, înregistrează medii și cu 4-5 puncte mai mari la clasă, an de an, față de performanța de la Evaluarea Națională.
Menționăm că Evaluarea Națională are doar două probe, cele de română și matematică, în schimb media de la clasă este formată din toate mediile disciplinelor studiate în cei 4 ani de gimnaziu. Iar întrebarea este: poate un elev de 3 la romană și 3 la matematică să aibă media 7-8 în clasele V-VIII? Răspunsul desprins din această analiză arată nu numai că poate, dar că aceasta este regula.
Mediile din gimnaziu ale elevilor – Iată argumentele:
Am analizat mediile obținute în București de elevii care au completat fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Media generală 4.00 a fost obținută de 13 candidați. Aceștia au avut cu toții media 3 la Evaluarea Națională (3,37 fiind cea mai mare) și peste 6.55 sau chiar 8 la media claselor V-VIII.
În județul Brăila, județ aflat în topul mediilor de la Evaluarea Națională și în acest an, analiza mediilor generale de admitere de la 4.04 până la 4.21 arată aceeași situație. Adică în timp ce elevii au luat în jurul mediei 3 (2,95-3,45) la Evaluarea Națională 2020, pe parcursul claselor V-VIII media lor a fost între minimum 6,63 și 8,64.
În județul Teleorman, în intervalul de medii de admitere 4.00 – 4.05 media obținută de unul candidați la Evaluarea Națională este de 2.82. Acesta a luat 4.15 la română și 1,5 la matematică, dar a avut media claselor V-VIII de 8.92.
Și în județul Constanța situația mediilor este la fel, adică în jur de 3 la Evaluarea Națională și 7-8 la gimnaziu. Există și aici un caz deosebit, al unui elev care a avut media 2.95 la Evaluarea Națională (3,85 la română și 2.05 la matematică) și care în clasele V-VIII a avut media de absolvire 8.40.
În judeul Arad situația este aproape trasă la indigo:
În județul Maramureș mediile de la Evaluarea Națională au fost, pe itervalul selectat, între 2.90 și 3.25, în timp mediile de la clasă variau între 6,85 și 8,40.
În județul Iași mediile de la Evaluarea Națională sunt între 3 și 3.40, iar cele din timpul claselor V-VIII între 6.50 și 8.03.
O analiză similară a Edupedu.ro a arătat diferențe foarte mari și în anul 2019 pe acest segment de note în cel puțin 11 județe în care datele au fost comparate.
Rezultatele de la Evaluarea Naţională 2020 arată că peste 76% dintre candidaţi au luat peste media 5, fiind cea mai mare rată din ultimii 3 ani.
Aproape 40% (peste 81 de mii) dintre elevii care au intrat acum 8 ani în clasa I nu au luat măcar media 5 la Evaluarea Naţională sau nu au ajuns la acest examen
Anul acesta au fost și cei mai mulţi elevi cu media 10 din ultimii 7 ani: 839 de medii maxime, aproape dublu faţă de anul trecut.
Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.