ANALIZĂ Profesorii din România câștigă cu până la o treime mai puțin, în medie, față de angajații cu studii superioare din mediul privat

14.867 de vizualizări
Foto: © Oleksandr Brylov | Dreamstime.com
În România profesorii câștigă cu până la o treime mai puțin, în medie, față de angajații cu studii superioare din mediul privat, potrivit unei analize publicate pe site-ul specializat Euridyce, al Comisiei Europene, făcută pe baza datelor Eurostat și a celui mai recent raport despre salarizarea cadrelor didactice în Uniunea Europeană.

Analiza este semnată de Sonia Piedrafita de la Centrul pentru Studii de Politici Europene de la Bruxelles (CEPS), un thinktank independent. Autoarea arată astfel cât de bine sau de prost este plătit un profesor în comparație cu meseriile similare, adice cele care presupun formare prin studii universitare și o carieră mai lungă pentru a căpăta abilitățile specifice.

“Actuala criză a creat în domeniul educației provocări fără precedent. Profesorii din Europa au jucat un rol esențial în organizarea și asigurarea școlii online și, acolo unde s-a întâmplat asta, în întoarcerea în siguranță la școli, în ciuda lipsei de sprijin și resurse. Criza ne arată cât de valoroasă, dar și solicitantă este profesia didactică

Compentențele și devotamentul profesorilor sunt, de asemenea, indispensabile în perioadele normale, pentru ca elevii/ studenții/ cursanții să își atingă potențialul maxim. Dar, remunerația lor este suficient de competitivă pentru a atrage și a păstra absolvenții cei mai calificați și pentru a-și menține angajamentul față de predarea de calitate?”, se întreabă autoarea.

Cel mai recent raport Eurydice cu privire la salarii și indemnizații pentru profesori și directori de școli în Europa 2018/19, care acoperă cele 38 de țări Erasmus +, include salariile brute medii anuale ale profesorilor din învățământul primar și secundar (gimnaziu și liceu). Acești profesori au, în general, o calificare la nivel de licență sau masterat pentru a profesa. S-au realizat diverse comparații între salariile cadrelor didactice și cele ale altor lucrători cu studii superioare constantându-se că doar în trei țări – Lituania, Norvegia și Portugalia, cadrele didactice de la toate nivelurile de educație câștigă salarii medii la egalitate cu alți lucrători cu studii superioare din sectorul privat.

Profesorii de la nivel secundar, gimnaziu și liceu, din Regatul Unit și cei de la nivel secundar superior (liceu) din Danemarca, Germania, Austria și Finlanda primesc, de asemenea, salarii comparabile. În restul statelor însă, profesorii câștigă mai puțin și cu aproximativ o treime mai puțin. Iar cea mai mare diferență este semnalată în România.

În graficul de mai jos sunt comparate salariile profesorilor cu salariile medii ale lucrătorilor care au studii superioare din industrie, construcții și servicii, din afara sectorului public, în 22 dintre aceste sisteme de învățământ, pe baza informațiilor din Ancheta Eurostat privind structura veniturilor din 2018.

Sursa: Eurydice.eu

Profesorii din școlile primare sunt cei mai dezavantajați, mai arată analiza. Învățătorii câștigă mai puțin de 90% din câștigurile medii ale celorlalți lucrători cu studii superioare în 17 din cele 22 de sisteme de învățământ pentru care au fost disponibile date. Profesorii din gimnaziu câștigă mai puțin de 90% din câștigurile medii ale celorlalți lucrători cu studii superioare în 14 din cele 22 de sisteme educaționale. Pentru jumătate dintre ei, salariul mediu este de 83% sau mai puțin. Doar în 10 dintre aceste sisteme de învățământ, salariul mediu al cadrelor didactice din liceu este mai mic de 90%. 

Salariile din statistici trebuie plasate în contextul educațional și socio-economic al fiecărei țări și analizate și din perspectiva altor stimulente, mai scrie autoarea analizei. Dacă și cum acest lucru poate avea un impact asupra recrutării cadrelor didactice, menținerea politicilor și calitatea predării merită o analiză suplimentară, încheie aceasta.

La începutul anului 2020 expertul internațional Andreas Schleicher, coordonatorul testărilor internaționale PISA, de la OECD, atrăgea atenția că “în România, tratați profesorii de liceu mult mai bine decât pe educatori și pe învățători, deși este mult mai ușor să te descurci cu elevii de la liceu. Educația timpurie este mult mai valoroasă”, spunea acesta.

Reamintim că România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori, dar și cu cele mai mari creșteri salariale din ultimii ani, potrivit ultimului raport Eurydice pe tema salarizării cadrelor didactice în Europa.

Raportul, bazat pe datele aferente anilor 2018-2019, arată că salariul anual al profesorilor din România, una dintre țările cu cel mai mic PIB per capita din UE, pornește de la mai puțin de 9.000 de euro și ajunge, la vârful carierei, în jurul a 14.000 de euro anual.

Profesorii din România ajung la salariul maxim după 40 de ani de muncă la catedră, mai arată studiu Eurydice.

Foto: © Oleksandr Brylov | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


41 comments
  1. Profesorii ar trebui platiti in functie de performantele elevilor la materiile predate de profesorii respectivi. A produs cunoastere isi merita salariul, dar daca ies dobitoci pe banda rulanta ca sa umfle randurile asistatilor sociali, atunci ar merita nu salariu profesorul acela, ar merita vreo 3 ani de temnita grea!

  2. Pana la urma nici nu-i rau sa vezi o caruta de nefericiti inecandu-se de furie ori de cate ori apare un articol dezpre profi. Cris(tina), Ciocanel, luati cu aer, trece. Si sa stiti ca, citindu-va ineptiile de o gramada de timp, ajungi la concluzia ca , daca n-ar fi unii ca voi, nu ne-am da seama ca lipsa de inteligenta e, uneori, insurmontabila. Si acum gata. Trebuie sa-mi planific 5 luni de vacanta, sa-mi numar banii din sporuri si salarii babane si, in general, sa frec menta. Ceea ce va doresc si voua!

  3. Hai sa nu ne plângem, in învățământ se câștigă peste salariul mediu pe economie la care trebuie adaugate restul avantajelor: relații, sporuri, timp, câștiguri neimpozabile, proiecte și, cum vad tot mai des, afaceri.
    Interesante sunt inegalitățile din interiorul sistemului și comparația între țările UE dar datele sunt din 2018 (vechi).

    1. Să le luăm pe rând: relații – explicați, vă rog, vreau să învăț de la cei mai buni!; sporuri – concret, ce sporuri au profesorii?; timp – de acord, am mai mult timp ca alții; câștiguri neimpozabile – adică meditațiile, care ar trebui impozitate, dar statul nu se ocupă de problema asta, cum nu se ocupă nici de alte activități mai puțin “albe” ale economiei subterane; proiecte – care e problema cu proiectele?; afaceri – nu au voie profesorii să aibă afaceri?
      Eu sunt un ticălos de profesor. Dumneavoastră ce lucrați? Echitabil ar fi să luăm și branșa dumneavoastră la puricat.

      1. De unde ai mai mult timp???? Predau limba romana, nu dau meditatii si, uneori, nu-mi ajunge o saptamana (5 zile lucratoare + sambata si duminica) ca sa termin ce am de corectat si de redactat fisele de lucru pentru toate clasele mele. Si am ceva experienta in domeniu, deci s-ar zice ca ritmul meu de lucru este relativ alert….

  4. Ce bine mai cunosc unii în ce constă munca unui profesor! Ba chiar îi invidiaza pentru că sunt niște “întreținuți”, unii muncesc pentru a primi profesorii salarii…Pentru cine nu știe, și profesorii plătesc taxe și impozite. Daca e așa de bine sa fii profesor, de ce nu vă faceți toți profesori, in loc sa “lătrați” atâta împotriva lor. Adevărul este că va sta in cale un bacalaureat, un master, ceva… că altfel…

    1. Plătesc taxe tot din banii publici din care și sunt platiti dealtfel !Adică o șmecherie ca sa li se poată calcul o pensie.Maine un mare PSDist o să le cumpere votul TOTAL(căci acum inca nu votează toți cu mafia) eliminând aceste contribuții ,deci li se vor mări salariile(netul care rămâne în mână) și vor deveni și ei speciali precum armata,adică vor avea pensii tot de la bugetul de stat(și nu din fondul unde au cotizat,in fct de cat a cotizat fiecare) calculate la oha ,ca și pt armata….Un fel de “fara număr adică”!Urmează și pensionarea la 45 de ani și gata….Dacă-i furt și pomana sa fie pana la capăt ! Inca o categorie specială,inca un pas spre evul mediu unde doar p*****a muncește cu obiective clare și control ,care dau seama altora ,care trebuie sa se lupte pt ziua de mâine,etc.Sclavii și stăpânii….Tovarăși,daca va calculăm cele câteva luni de CO platit pe an sau vă facem un salariu orar ,pe orele lucrate efectiv precum in State o să vedeți că e dublu față de un inginer de la o companie privata !E normal pt un angajat la Stat ?Și in ce Stat…?Unul cu performante mediocre,plin de analfabeți și de diplome false mulțumită dvs și sistemului ticăloșit pe care nu doar că-l protejati dar al și hrăniți zilnic !Acu va e doar ciuda că ăilalți au mai mult…Câtă ipocrizie ,lipsa de integritate,conștiința și altruism !

    2. Nesimțire !
      Haideți să punem concret pe lista :
      1.Lipsa de performanta elevi;perf sunt măsluite ,note anapoda,fara principii,standarde,control(pilele si cadourile la putere mai ceva că pe vremea lui ceașcă)
      2.Lipsa de control;iei liber când vrei,te înlocuiește sau nu cineva ori e cineva total neadecvat/nepregătit ,nu contează.Acoperire totala in interiorul sleahtei,salariu să meargă și prostii sa taca;fara respectare program,fara decentă și rigurozitate,mâncăm ,bem bârfim stam pe tel in timpul orei între noi;copii vad dar nu li se da crezare.Profii au mereu dreptate sau se acoperă între ei….Nu exista un sistem video standard și obligatoriu ,transparenta zero fata de societate !
      3.perf profesori slabă !Note măsluite,ridicări in grad idem,mafie ,înțelegeri.Ne acoperim că sa iasă bine totul (ca la inspecții,mana-n mana cu politicul și inspectorii,mizeria sub preș.totu-i perfect că dacă n-ar fi ar trebui sa primim sancțiuni sau sa muncim mai mult si cu conștiința ca suedezii și danezii dar noi nu vrem asta,dăunează pensiei mari și lungi după anii grei și obositori de munca cu 5luni de concediu pe an !
      4.Salarii mari raportat la timpul efectiv lucrat(așa zisele cercuri sau activități sunt ca pe vremea lui ceașcă ,șuete unde ne facem că alegem manualele deși se știe de la cel care a dat șpagă pe ce editura mergem,etc)
      5.Avem și vouchere de vacanta;discriminare pe fata căci alții nu au așa ceva.De ce le-ar avea tocmai profesorii ?Justificare ?Nu ,asta e doar fidelizarea că se votează cu cine trebuie…și culmea cine se pretează la asta sunt chiar cei care distrug tara de 31 de ani,urmașii nomenclaturiștilor pe care-i girati
      6.Facem și meditații deși e conflict clar de interese pt că activitățile sunt concertate/conditionate exact ca și în sist medical.Nu va fac la spital ca să veniți la mine la cabinetul privat…Adică la Stat doar agat clientul,va conving sau chiar constrâng cu note mici și acasă va mai învăț cate ceva in privat da sa iasă cașcavalul altfel,ne supărăm…
      7.Banii de mai sus sunt neimpozitati
      8.Lipsa totala de obiective.Sau ,daca e ceva seamănă cu cele de pe vremea lui ceașcă unde era “fara repetenți” ,oricât de prosti ar fi că și ăștia votează.Nu vă gândiți “analfabeților” că dacă tineretul e varza ,generații și generații, nu au cum sa aibă meserii banoase de unde să tragă și Statul bani cu care sa va plătească și vouă pensiile și salariile…?Sa nu mai zic că atunci când sunt scârbiți de voi și sistemul corupt pe care-l alimentati și pleacă pe afara sau când muncesc la căpșuni tot pe afara ,ciuciu bani vede Romania…adică și voi până la urmă
      9.Rezultatele muncii voastre se vad in societate.Analfabeti funcționali,ciobani,maneliști ,oameni fără căpătâi,fara onoare,fara caracter, bun simț și conștiința.Si asta până la nivel de politicieni…Ai câțiva care-s pe dos doar confirma regula și nu vi se datorează vouă ci familiilor care fac eforturi imense (investitie in bani dar și timp și răbdare) sa îndrepte ce stricați voi…in timp ce tot acei părinți se chinuie să aibă rezultate și la servici sa aveți voi de unde sa va luați salariile nemeritate
      10.Sunteti părtași la distrugerea copiilor buni.Parintii nu știu că nu va faceți meseria sau ce pățesc copii lor la școală.Abuzurile voastre sunt ascunse căci părinții nu au voie în școală și nici dreptul de vizionare video de la distanță.De acel booling care distruge vieți sunteți responsabili 100% !!Acoperiți nenorociții…și pe voi căci va credeți superiori tuturor.
      In CONCLUZIE ,sunteți o parte din cancerul acestei țări și deși greșesc că generalizez de fapt nu greșesc căci dacă erați o breasla respectabila nu existau atâtea elemente mizerabile in sistem și ai extirpați și nu acoperiți,cum faceți de fapt !

  5. Incepe lupta de clasă, impotriva bugetarilor.
    Hai cu austeritatea, hai cu tăierile de clase din planul de școlarizare…

  6. Cum sa se mărească salariile cadrelor didactice, atâta timp cât fac gălăgie și acuza școala, atât elevi frustrați de faptul ca nu primesc note mari fără sa invete, precum și părinți furibunzi ca nu pot “cumpăra” note mari pentru copii lor leneși?
    Asta denota atât lipsa de civilizație, cât si refuzul de a se informa asupra muncii profesorului.

  7. Analiza este eronată, fara a se baza pe date reale, comparația nu se realizează pe oră de muncă, nu se analizează KPI etc. Nu este o analiză corect științifică, nu denotă un studiu analitic.

  8. Buna ziua,
    Se stie de mult timp despre salariile profesorilor ca sunt mici.
    Dar nimeni nu a gasit macar o solutie pt cresterea acestor salarii!
    Doar vorbe, vorbe si iar vorbe!
    Eu lucrez de 25 de ani in invatamant si nu am reusit sa imi fac nici un cont de economii.
    Iar pensia pe care o voi primi peste 10 ani sigur nu imi va aunge pt o batranete decenta.

  9. Săracii profesori, la cât de mult “muncesc” ei și ce rezultate remarcabile au, ar merita un salariu dublu și ceva….

    1. Pai domnia voastra doreste un invatamant de calitate sau doreste sa faca economie? Am mai spus-o si repet: CALITATEA COSTA, fie ca va place fie ca nu.
      Doriti un invatamant de calitate? Atunci e nevoie de urmatoarele:
      – investitii masive in cursuri de calitate si pregatirea de specialitate a profesorilor;
      – investitii masive in dotarea scolilor cu materiale moderne si atractive pentru elevi si profesori;
      – costruirea de noi laboratoare scolare (informatica, fizica, chimie, biologie, limbi straine, etc.) acolo unde ele nu exista;
      – salarii atractive pentru profesori;
      Iar in privinta “rezultatelor remarcabile”… mai conteaza si “materialul clientului”.

      1. Dupa 37 de ani munciti in invatamint pot sa afirm ca cine munceste prost pentru bani putini la fel de prost va munci si pentru bani multi pentru ca nu stie altfel. In ceea ce priveste dotarea scolilor am asistat la distrugerea in 2 ani a unui laborator de informatica in care s-a investit mult. Deci degeaba se arunca cu bani in sistem daca nu exista control si, evident , responsabilizare.
        Salariile nu sint mici raportat la timpul efectiv de lucru. Catedra fiind de 18 ore, 16 pentru cei cu gradul I , la care se adauga pregatirea orelor, corectarea tezelor si testelor , acolo unde sint comparind cu domenii in care se lucreaza 8 ore pe zi, nu cred ca e cazul de compatimiri. Desigur ar fi probleme de rezolvat in interiorul sistemului pentru ca nu poti compara munca unui profesor de matematica , stiinte in general, limba romana, etc. cu munca unui profesor de religie , de exemplu. Si inca o problema, atita vreme cit directorii sint numiti politic si nu dintre cei mai bine pregatiti, mai performanti, mai constiinciosi , responsabili si mai onesti oameni , in scoli va fi numai chiul si orice salar s-ar plati rezultatele vor fi aceleasi.

        1. Ma bucur ca, in sfarsit, cineva din interior vede si ceea ce noua, celor din sistem nu ne place sa vedem. Perfect de acord+multe alte mizerii si matrapazlacuri!!!

    2. Daca veti cauta pe internet stirea despre salariul de profesor al primei doamne Carmen Iohannis, o sa puteti citi urmatorul comentariu: “OK, pe bune?dupa atatea examene pentru grade si peste 25 de ani vechime, câștigi 3600 lei?dupa ce iti bati capul cu toti ….?si inca mai lucrezi pe banii aia?pai cumnata-mea are doar 10 clase si e femeie de serviciu la hotelul militar si castiga 3200..te caci pe ea de școală, mai gasiti prosti care vor sa fie profesori pe mizeria asta de salariu?o asistenta are 6000 de lei, plus ca iti cer spaga de la obraz..inseamna ca toti aia de predau si accepta mizeria aia de salariu dupa ce isi bat capul cu atatia copiii, sunt cel putin jalnici, pe bune, nu poți sa accepti o asa umilinta de salariu.. ”

      Atat.

      1. @B, nu ma, dejectie umana, nu sunt si nici nu vreau sa fiu sponsorul vostru, scursurilor..
        sponsorizarea este voluntara in timp ce salariile voastre sunt FURT, furt sistematic din buzunarul meu si al restul prostilor ” care nu sunt atat de geniali ca voi, sa mearga la stat”..
        PS: e bine totusi ca insisti sa arati ca nu te duce capul…
        da, ma ASISTATULE SOCIAL, sunteti niste paraziti care stati exclusiv pe spatele privatului, pentru ca pana si imprumuturile pe care le face “statu” pentru a va da voua spagile cuvenite(pardon salarii si vouchere), sunt platite tot de privat, pentru ca voi sunteti NISTE PARAZITI.

  10. Din salariu trebuie scăzute sumele pe care profesorii le dau pentru școală/facultate: laptop, software cu licență atunci când nu se poate apela la programe libere/open source (Windows, programe de specialitate, antivirus… că au pe laptop cataloage și lucrări cu datele personale ale elevilor/studenților), căști, tabletă grafică (pentru tabla virtuală), abonament internet de rezervă, (multe) cărți, abonamente la publicații de specialitate, cursuri de perfecționare, participare la conferințe/congrese/simpozioane, multiplicarea materialelor didactice (și acum, dar mai ales pentru orele față în față) și lista e mai lungă…

    1. Da! Dar munciți de 10 ori mai puțin. Aveți 5 luni vacanta pe an iar rezultatele se vad ca n-au nici măcar cunoștințe fata de cei di Africa Centrală. Va plângeți ca aveți cheltuieli dar noi nu avem? Noua cine ne da banii pe mașină care a trebuit sa o cumpărăm ca nu avem alte mijloace de transport.,pe haine ca doar nu ne vom duce în salopeta de la servici. După randamentul pe care îl dați sunteți prea bine plătiți. Nu va convine? Haideți la privat!

        1. @Bistri, DE SCARBA, PRIETENE. mi-ar fi sila de mine in primul rand sa impart acelasi spatiu cu voi si scarba sa pretind ca “muncesc de ma dau peste cap” fortand prostimea sa memoreze aceleasi cacaturi irelevante si sa le reproduca fidel..
          da. ma.. asta e activitatea voastra, activitate cu care va mandriti si mai ca vreti sa vi se faca statui pentru ea..

          1. Moșule, tare mă tem că dumneata ai fost oleacă repetent la viața ta, altfel nu se explică spumele pe care le faci pe aici, vărsând care o căldare de venin la fiecare comentariu… Ce ai, vrei sa faci apoplexie? Daca plutești cu atâta superioritate la două mii de picioare deasupra umanității de ce nu ne ignori??

    2. Daaaa !?Ce sa vezi ? Și celelalte categorii sociale care lucrează de acasă nu cheltuiesc tot banii aia pt aceleași lucruri ?Ba eu știu că cine n-a avut i-a dat Statul.Si că mulți au zis că n-au ,că sa mai ia un device moca.Si daca trăiați in Australia și aveați numai online orele,cum era ?(ca aia au densitate mica de locuitori ).Până acum se vaitau toți de navetă (bani de navetă,timp pierdut,etc).Acu după ce s-au tras toți (cu pile și șpăgi)pe la oraș și ocupă locurile de parcare deși mulți locuiesc la 5 min de mers pe jos ,au găsit alte scuze….Unde se duceau banii lor,saracii profesori.Dar meditațiile alea pe sume enorme ,unde sunt ?Că voi nu luați ceva simbolic să poată și amărâții să trăiască ,10 lei pe oră acolo.Nuuuu…voi vreți 50 lei și peste,ca sa puteți plăti cazările fabuloase la munte in alea 5 luni de concedii (sumele alea la care un om al muncii nu viseaza,de peste 500 lei/noapte).Sa nu mai zic că mai aveți și vouchere…pe care alte clase sociale nu le au .Așa discriminare numai intr-o tara feudala ca România se mai vede pe globul asta.Ce de categorii speciale,mai ceva că în “ferma animalelor” și tot ei se vaita !!!După ce că din cauza voastră se ajunge aici,adică nu înțeleg copii nimic la școală și o dați pe repede înainte fără jenă sau conștiința și empatie fata de elevul năucit de atâtea inf noi,după ce că unii fac sacrificii mari sa vina de pe la tara la meditații(stau in frig,prin stații periculoase noaptea sau părinții îngheață în mașina proprie până le iese odrasla de la meditație),după ce că nu plătiți taxe la banii ăștia suplimentari mai aveți și tupeu să comentați ?Șleahtă de infractori din cauza cărora a ajuns tara asta așa,nu va e rușine ?Numai proști ies de pe mâine voastre…Oameni fără conștiință și bun simț !Ce mai vb de alte lucruri complicate când voi nici minimul nu sunteți în stare să-i învățați !Nici meseriași nu mai avem de când cu psdista aia nenorocita care a distrus școlile de profil….Nu v-am văzut să ieșiți în stradă vreodată pt că decade învățamantul in România !Nici când sunt demascați tot felul de cretini ajunși în funcții fara studii sau cu diplome false….Nu v-ar fi rușine !

  11. Ei, si acum sa te ții! Se va dezlantui armata de “privati” care-si fac veacul pe aici si care “muncesc pe rupte ca sa plateasca salariile puturosilor de bugetari”, recte, evident, profesorilor. De n-o fi asa, mea culpa, s-or fi aliniat planetele…

    1. Privati care au fost invatati sa scrie si sa citeasca tot de catre profesorii bugetari. Dar, bineinteles, uita chestia asta.

    2. Nu s-au aliniat planetele… 🙂 Iaca, a apărut gigi.ciocănel, un băiet care se pricepe la toate și le știe pe toate, inclusiv cât muncește un profesor. Român verde, omniscient.:)

      1. avant in vedere ca in proportie covarsitoare voi, spumele profesorale, sunteti niste nulitati, pot afirma linistit ca stiu mai multe decat ai uitat tu pana acu.
        “inclusiv cât muncește un profesor.”si pentru ca nu puteai sa nu arati ca te duce capu cat pe veorica, hai ca te educ si pe tine putin, draga profesore…
        in ciuda laudelor pe care vi le adresati unul altuia ( toti profesori, bineinteles), munca voastra cea de toate zilele se vede lejer in procentul de contracte de munca pe salariul minim… (În companiile private, 47% dintre contractele de muncă sunt egale sau mai mici decât salariul minim pe economie, iar în cele de stat proporţia este de 25%.)… asa ca mai lasati basinile si autosificienta, ca importanti si destepti sunteti doar in capetele voastre goale, in lumea reala provocati doar scarba prin aroganta si incompetenta care va definesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Noul calendar pentru titularizare 2020 şi etapele de mobilitate au fost anunțate de Ministerul Educației: examenul pentru angajarea în școli va avea loc pe 15 iulie 2020. Proba de interviu a fost eliminată pentru candidații care vor un post în regim “plata cu ora”

Examenul de titularizare va avea loc în data de 15 iulie 2020, a decis Ministerul Educației, care anunță printr-un comunicat de presă că repartizarea candidaților se va face în ordinea…
Vezi articolul

Copiii atacați online sau ce facem în caz de Cyber-Mobbing. Sfatul expertului către tineri: nu trimiteți fotografii personale cu tentă sexuală nici măcar prietenului sau prietenei – Deutsche Welle

“Aproape fiecare act de hărțuire care are loc în școli continuă apoi pe Internet”, avertizează Birgit Kimmel, pedagog și coordonatoare a inițiativei europene Klicksafe. Ce pot face părinții, ca să…
Vezi articolul

DOCUMENT Concediul cadrelor didactice în vacanța de primăvară – ministerul le răspunde sindicatelor că nu impune intrarea în libere a profesorilor „atunci când prezența acestora în unitatea școlară se impune”

Ministerul Educației nu impune unităților de învățământ limitarea dreptului la concediul de odihnă al personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, se arată într-un răspuns dat de instituție celor două federații…
Vezi articolul

Sergiu Arsene, primarul comunei Bod, Brașov: Cred că angajarea profesorilor trebuie să se facă la nivelul comunității, descentralizat / Trebuie să-i cuplăm cumva la comunitate / Copilul vine la școală dacă are condiții, nu dacă îi dăm tichete sociale

Cred că angajarea profesorilor trebuie să se facă la nivelul comunității, spune Sergiu Arsene, primarul comunei Bod, din județul Brașov, în cadrul conferinței online “Ziua Educației: Lecțiile pandemiei“, organizată de…
Vezi articolul