ANALIZĂ Planuri-cadru liceu: Matematica predată la toate clasele și specializările, pe parcursul tuturor anilor de liceu – regulă pentru țările europene cu cele mai bune rezultate la PISA 2022 / Există însă și excepții

4.541 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Sistemele europene de educație cu cele mai bune rezultate ale elevilor de 15 ani, așa cum reiese din evaluarea internațională PISA 2022, continuă să predea intensiv Matematica pe parcursul anilor de liceu la toate clasele, după cum arată datele despre curriculumul liceal prezentate pe platforma europeană Eurydice. Există însă și excepții, unde există un corp foarte restrâns de materii obligatorii în ultimii ani, iar matematica este inclusă la discipline de specialitate, sau unde școlile sau autoritățile locale decid cum și în ce ani împarte conținuturile care trebuie acoperite. 

Edupedu.ro a analizat modelele aplicate în cazul predării Matematicii de țările europene cu cele mai bune rezultate la PISA 2022, testare internațională a competențelor de citire, matematică și științe ale elevilor de 15 ani. Evaluarea este considerată referință globală pentru eficiența sistemelor de educație. Analiza urmărește să identifice în ce fel continuă studiul matematicii, pe parcursul liceului, elevii din aceste țări. 

  • Au fost luate în calcul sistemele europene de învățământ cu scoruri medii de peste 490 de puncte pentru cele trei probe PISA: Estonia, Irlanda, Elveția, Polonia, Finlanda, Belgia, Austria, Danemarca.
Estonia

În școlile din Estonia, sistem de învățământ cu un grad ridicat de autonomie, disciplinele sunt predate în „cursuri”, înțelese ca unități de învățare de câte 35 de ore/curs, 35 fiind numărul de săptămâni ale anului școlar. Aceste cursuri sunt predate în funcție de cum decide fiecare școală în parte. În aceste condiții, matematica, parte a curriculumului obligatoriu, poate fi predată după două căi – predare limitată și predare extinsă.

Pentru varianta limitată, școlile trebuie să includă 8 cursuri (a câte 35 de ore), iar pentru varianta extinsă – 14 cursuri de matematică în cei 3 ani de liceu.

  • La aceasta se adaugă posibilitatea elevilor de a opta pentru cursuri suplimentare de matematică (până la 14 cursuri), incluse în curriculumul la alegere.

În consecință, liceenii din Estonia au, în echivalent, cel puțin 2 ore de matematică pe săptămână în fiecare dintre cei 3 ani de liceu.

Irlanda

În Irlanda, ultimii ani de învățământ secundar urmărește să ofere atât educație generalistă, cât și să asigure o primă etapă de specializare pentru elevi. Așa-numitul „Senior Cycle” este organizat în 3 filiere, denumite după certificarea oferită la finalul studiilor – generală (Leaving Certificate), vocațională (Leaving Certificate Vocational Programme), respectiv aplicată (Leaving Certificate Applied).

Pentru Leaving Certificate, obligatorie este o singură disciplină – Limba irlandeză. Pe lângă aceasta, elevii aleg între 6 și 8 subiecte, abordate pe nivel simplificat, respectiv nivel superior.

  • Aceste subiecte sunt grupate în grupuri de subiecte, iar Grupul Științelor include și matematica. Mai precis, subiectele incluse în acest grup sunt: Matematică aplicată, Biologie, Chimie, Matematică, Fizică, Fizică-Chimie
Elveția

Și în această țară sistemul de învățământ este descentralizat, iar puterea de decizie privind curriculumul aparține cantoanelor – iar în unele cantoane, direct școlilor. Dar acestea trebuie să țină cont de un curriculum cadru, în care matematica este inclusă ca materie de bază, atât în „școlile de Bacalaureat” (învățământ generalist), cât și în școlile „specializate” (vocaționale/profesionale).

În școlile de tip Bacalaureat, matematica, împreună cu tehnologia informației și științele naturii, trebuie să reprezinte între 27% și 37% din totalul timpului petrecut de elevi la școală (repartizat în funcție de decizia luată la nivel de canton) – a doua cea mai mare pondere, după cea alocată limbilor.

  • În cazul școlilor specializate, matematica este, de asemenea, inclusă în setul de discipline de învățământ general incluse în curriculum, în același subgrup de discipline cu biologia, chimia și fizica (alte grupuri de discipline generale: cursurile de limbă, științe umaniste, arte, sport).
Polonia

Matematica face parte din grupul disciplinelor predate obligatoriu în toți anii de liceu, cu al doilea cel mai mare număr de ore alocate, după limba poloneză. 

În liceele generaliste, matematica este predată timp de 3 ore pe săptămână în clasele a IX-a și a XI-a și 4 ore pe săptămână în clasele a X-a și a XII-a.

  • Iar matematica este inclusă și în setul de discipline pe care elevii le pot alege din oferta școlii, pentru predare la nivel avansat.
Finlanda

Învățământul liceal urmează un curriculum stabilit în linii generale de guvern, în funcție de o serie de obiective naționale, dar aplicat de furnizorii de educație după cum doresc ei, oferind un nivel ridicat de decizie elevilor. Nu există un număr obligatoriu de ore pe care elevii trebuie să le urmeze la o disciplină sau alta într-un an de studiu. Există, în schimb, așa-numitele credite, prin care un elev de liceu trebuie să finalizeze minimum 150 de credite, fiecare fiind echivalentul a 14-15 ore de predare.

Pe lângă limbile străine, matematica are cel mai mare număr de credite. Ea poate fi predată, la decizia elevului, la nivel avansat sau nivel de bază, nivelul de bază presupunând 10 credite (cu posibilitatea de a suplimenta cu încă 4 credite), iar cel avansat – 18 credite (cu posibilitatea de suplimentare cu încă 6).

  • Comparativ, trunchiul obligatoriu prevede 12 credite la Limba și literatura maternă, 12 credite la prima limbă străină și 10 credite la a doua limbă străină (cu posibilitate de suplimentare).   
Austria

Matematica este inclusă la toate clasele, în toate tipurile de învățământ liceal, cu minimum 3 ore pe săptămână (4 ore în cazul liceelor de profil real – Realgymnasium, în primii doi ani de liceu).

Aceste licee de profil real au, în ultimii doi ani de liceu, și ore suplimentare de desen geometric.

Belgia (comunitatea franceză)

În această țară, învățământul secundar este cuprins în trei etape a câte doi ani, din care ultimele două acoperă anii de liceu din sistemul românesc. 

În etapa a doua (primii ani de „liceu”), matematica este disciplină obligatorie, predată timp de 5 ore pe săptămână – la egalitate cu orele alocate Limbii franceze.

În etapa a treia, elevii au opțiunea să urmeze o serie de orientări – limbi străine, științe, economie, arte etc. Ei pot să aleagă și o combinație de astfel de orientări, în funcție de oferta școlii.

  • Pe platforma Eurydice este prezentat un exemplu de astfel de orientare – specializare în limbi moderne, educație generală (anul 2017-2018): pe lângă trunchiul obligatoriu, format din Limba franceză, Religie/Filosofie, Istorie și Gografie, Educație fizică, trei limbi moderne. Elevii au de ales, obligatoriu, între Matematică (Matematicii fiindu-i alocate 6, 4 sau 2 ore pe săptămână) și Științe.
Danemarca

În această țară, învățământul liceal se întinde pe 3 ani, iar după o perioadă introductivă de 3 luni elevii urmează programe specializate cu durată de 2 ani și nouă luni.

Matematica este disciplină obligatorie indiferent de specializarea aleasă, cu cel puțin 200 de ore de predare.

  • În cazul studiilor de specialitate, la specializările de Științe matematicii îi sunt alocate 325 de ore – număr mai mare, în unele cazuri, chiar și decât cel alocat științelor propriu-zise (fizică, chimie). Tot 325 de ore sunt alocate matematicii și în cazul specializării Științe sociale-Matematică, dar și specializării combinate Muzică-Matematică (în cadrul specializărilor de Arte)    
Citește și:
Mitul că matematica e doar pentru matematicieni, nu pentru «umaniști» e întărit de propunerea planurilor-cadru ca liceenii din a XI-a și a XII-a să nu mai aibă expunere la STEM „în afara unor improbabile opțiuni de tip CDEOȘ” – avertisment al Aspire Teachers / Soluții din alte țări
Alfabetizarea matematică a tuturor liceenilor, renunțarea la Săptămâna Verde care e percepută ca vacanță de elevi și supraîncărcare birocratică de profesori, introducerea învățării pe bază de proiecte în Școala Altfel, sunt propunerile organizației Aspire Teachers pentru noile planuri-cadru de liceu
Vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu educația, Roxana Mînzatu, despre schimbarea curriculumului de liceu în România: Statele decid câte ore de sport, religie, istorie, geografie pun. Dar Europa are nevoie de focus pe STEM și digital. Fără acestea, să nu ne supărăm că discutăm doar de migrație
Mircea Miclea: În domeniul științelor sociale ar fi bine să rămână Matematica la liceu, mai ales sub dimensiunea ei de statistică / Statul trebuie să impună niște constrângeri când vine vorba de curriculumul la decizia elevilor, altfel elevii vor alege materiile cele mai ușoare
Noile propuneri de planuri-cadru ignoră importanța alfabetizării științifice, susțin reprezentanții Centrului de Evaluare și Analize în Educație: Matematica și științele naturii reprezintă una dintre cele două arii curriculare care dispar complet din trunchiul comun în clasele a XI-a și a XII-a
Fără Matematică obligatorie la clasele cu profil pedagogic, în ultimii 2 ani de liceu, potrivit proiectului de planuri-cadru 2025 / Profesorul Cătălin Ciupală: Dacă ai o viitoare învățătoare care nu face deloc matematică în clasele a XI-a, a XII-a și nici la facultate, ce să poți preda, cum să poți preda, ce le poți explica copiilor?
Matematica nu mai este disciplină obligatorie la clasele a XI-a și a XII-a, științe sociale. Va putea fi studiată ca opțional pentru Bacalaureat, alături de Fizică, Chimie, Biologie, care nu se fac în prezent – proiect Planuri-cadru liceu 2025
Fără Biologie, Istorie și Geografie în clasa a XII-a la Mate-Info – proiect planuri-cadru 2025. Elevii ar urma să aibă cu o oră mai puțin de Fizică și de Limba română în clasele XI-XII, crește numărul de ore de Informatică la IX-X, dar scade apoi
PROIECT Planurile-cadru de liceu 2025 pentru Filologie, Uman, puse în dezbatere de Ministerul Educației și Cercetării – FOTO DOCUMENT

Foto: © Chormail | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Hai să facă pictorii matematică avansată sau popii sau fotbaliștii. Clar or să-i ajute integralele și ecuațiile diferențiale. La fel și pe cei de la filologie.
    Ăștia de la noi habar nu au să citească….

  2. X, ei au “exagerat”, de aceea au avut performanțe. Trebuie răsfoite niste manuale că să vedeți că nu se exagerează. Însă la liceu se învață ore lungi zilnic, după școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Efectele eliminării religiei ca materie obligatorie în școală – studiu de caz Germania: A scăzut religiozitatea oamenilor, dar nu și atașamentul față de valorile etice și nici satisfacția în viață, s-au schimbat atitudinile față de familie, au crescut piața muncii și veniturile

Germania, țară care după cel de-Al Doilea Război Mondial avea un sistem de educație cu o componentă religioasă extrem de puternică, stabilită, în Vest, chiar prin Constituție, a decis să…
Vezi articolul

Activități anti-bullying, de sprijin pentru reintegrare și de susținere pentru studenții din medii dezavantajate – printre noile atribuții de combatere abandonului universitar, propuse pentru Centrele de consiliere și orientare în carieră – proiect de metodologie

O serie de activități menite să combată abandon ul universitar vor intra în atribuțiile centrelor de consiliere și orientare în carieră (CCOC) din cadrul instituțiilor de învățământ superior – de…
Vezi articolul