ANALIZĂ Miracolul Teleorman. În 8 ani rata de promovare a Bacalaureatului s-a dublat, la fel și numărul mediilor de 9 și 10

15.231 de vizualizări
Județul Teleorman a avut anul acesta cea mai mare rată de promovare a examenului de Bacalaureat din 2012 încoace, și anume 60,8%, potrivit datelor publice consultate de Edupedu.ro. În acest interval de timp (2012-2019) a avut loc o dublare a ratei de promovare, lucru la care a contribuit mai ales reducerea de trei ori a numărului mediilor sub 5 și dublarea numărului mediilor peste 9, ba chiar triplarea numărului mediilor de 10, după cum arată analiza Edupedu.ro. O comparație făcută între notele obținute de aceiași elevi acum, la Bacalaureat 2019, și în urmă cu 4 ani, la Evaluarea Națională 2015, arată o îmbunătățire a notelor pe toate tranșele de medii.

Rata de promovare la Bacalaureat din județul Teleorman a ajuns  la 60,8% după contestații. Este de departe cel mai mare procent obținut de acest județ în ultimii 8 ani. Cea mai importantă majorare a acestui indicator a avut loc anul acesta – este vorba despre o creștere de 8,58% în 2019 față de 2018. Teleorman a avut astfel cel mai mare avans de la an la an dintre toate cele 42 de județe și 6 Sectoare ale Capitalei, potrivit datelor afișate de ministerul Educației.

Față de 2012 (30,27%), rata de promovare la Bacalaurteat în județul Teleorman a fost dublă în 2019 (60,8%). Rata de promovare la nivel național a fost de 69,1%, în scădere față de 2018 și 2017.

Comparată cu traiectoria ratei naționale de promovare la Bacalaureat, cea din județul Teleorman este vizibil mai abruptă. În timp ce la nivel național se poate vedea o scădere ușoară a acestui indicator, în Teleorman tendința este de creștere susținută, potrivit datelor agregate de Edupedu.ro.

Am comparat evoluția mediilor obținute de elevi la Bacalaureat în județul Teleorman în ultimii 8 ani. În graficul de mai jos se poate vedea că numărul mediilor de 5 a scăzut dramatic, rămânând în 2019 la aproape o treime din cât era în 2012. Pe de alta parte remarcabilă este creșterea numărului mediilor între 9 și 9,99, cea mai mare dintre toate celelalte tranșe.

 

Generația care a dat acum Bacalaureatul la Teleorman în 2019 este aceeași (n.a. exceptând elevii care au abandonat sau care au ales învățământul profesional) care a susținut Evaluarea Națională în 2015. Potrivit datelor de la acea vreme, aparent în timpul liceului elevii și-au îmbunătățit performanțele, mediile fiind în scădere mare când vine vorba despre cele sub 6 și în creștere vizibilă pentru toate celelalte tranșe de medii. De menționat că numărul mediilor de 10 este și el cel mai mare din ultimii 10 ani, triplu față de anul trecut.

Am folosit în analiză rapoartele publice de la ISJ Teleorman, Prefectura Teleorman și datele despre Bacalaureat de la Ministerul Educației.


5 comments
  1. Sa fim seriosi. Chiar asa de cand sunt numai teleormaneni la conducere s’au desteptat generatiile de elevi din judet. S-a facut infuzie de “desteptaciune” in judet. Nu s-a sesizat nimeni cum s-a intamplat asta. Dna Andronescu ca sa nu supere pe seful al mare nu vomenteaza nimic. Nu se sesizeaza. Oare de cate ori s-a intrerupt curentul in timpul bacului. Oare cate fitiico sunt prin wc.ascinse dupa bazinul de apa. Cate tel sunt ascunse la wc. Ptr a tine legatura cu extetiorul. Cate casti sunt in urechi la elevi sa poata comunica…de ce nu se doteaza centrele de examen cu aparate de bruiaj sa nu se mai poata comunica.. parca astea nu s-ar sti! Se stiu dar nu se vreau sa se aplice. Sunt cai de scapare valabile numai ptr ceo ce au puterea si bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Procurorul Marius Voineag, propus pentru șefia DNA, întrebat cum răspunde acuzației că ar fi blocat dosarul de plagiat al premierului Ciucă: “Nu am blocat niciun dosar, e în lucru la al doilea procuror, să sperăm că se vor pronunța în perioada imediat următoare”

Marius Voineag, propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru șefia DNA, a fost întrebat marți, la ieșirea de la interviul cu secția de procurori din CSM, cum răspunde la acuzația că…
Vezi articolul

Scena în care personajul Jean Valjean din “Mizerabilii” fură argintăria din casa preotului care îl adăpostise, invocată de senatorul Ștefan Pălărie, USR, în replică la justificarea plagiatului publicată de Sorin Cîmpeanu

Senatorul USR Ștefan Pălărie face o paralelă între romanul Mizerabilii al lui Victor Hugo, și acuzațiile de plagiat la adresa lui Cîmpeanu: “În carte, personajul Jean Valjean, primit de un…
Vezi articolul