ANALIZĂ Cât de educați sunt fondatorii de firme noi: din 10 patroni, 6 au liceu sau facultate, 3 gimnaziu și 1 studii vocaționale

653 de vizualizări
SURSA: pexels.com
Majoritatea firmelor nou create sunt înființate de manageri care au un nivel de educație liceal și universitar, aceștia reprezintă 58,2% din totalul celor care au pus bazele unei noi afaceri, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Peste o treime dintre aceștia au între 30 şi 39 de ani, mai notează autorii analizei.

În anul 2017, proporția fondatorilor/managerilor întreprinderilor nou create, cu vârsta mai mică de 30 de ani are o creștere de 8,4 puncte procentuale față de anul precedent, celelalte grupe de vârstă prezentând ușoare variații a ponderilor față de situația din anul 2016.

Fondatorul sau managerul are, în general, un nivel educaţional superior, remarcă studiul, care menționează faptul că este vorba despre o evoluție ce se accentuează în ultimii ani.

Concret, distribuția întreprinderilor în funcție de nivelul educațional al fondatorului prezintă o schimbare structurală între perioadele 1995-2000 şi 2001-2017.

Până în 2001 ponderea întreprinderilor nou create de întreprinzători cu nivel educațional primar era de aproximativ 5%, nivelul de educație profesional (vocațional) era de aproximativ 30%, nivelul de educație gimnazial aproximativ 40% şi nivelul liceal şi universitar în jur de 25%.

Din anul 2001 nivelul primar şi cel vocațional reprezintă împreună o pondere de 20%, cel gimnazial până în 40%, reducându-se în ultimii ani, iar nivelul liceal şi universitar aproximativ 40%, în ultimii ani depăşind 55%, potrivit publicației citate.

SURSA DATELOR: INS

Fondatorii cu studii liceale şi universitare sunt mai ales în firmele localizate în regiunea Bucureşti-Ilfov în anul 2017.

În privința calificării noilor patroni, până în anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor care susțineau că sunt “muncitori necalificați” înainte de a crea o nouă întreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora până la nivelul de aproximativ 50%, în paralel cu creşterea ponderii celor ce provin din “muncitori calificați” sau “profesii tehnice”.

SURSA: INS

În anul 2017 se observă din nou o creştere accentuată la categoria “muncitori necalificaţi”, precum ṣi o uṣoară descreṣtere la “muncitori calificați”. Toate celelalte categorii prezentând scăderi comparativ cu anul anterior.

SURSA: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Marcel Ciolacu: Majorăm cu 7.800 numărul de posturi în învățământul preuniversitar de stat. Creșterea este necesară pentru integrarea unui număr tot mai mare de copii cu cerințe speciale în învățământul de masă

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în debutul ședinței de guvern de astăzi, 4 septembrie 2024, că majorează cu 7.800 numărul de posturi în învățământul preuniversitar de stat. „Creșterea este necesară…
Vezi articolul

LISTĂ Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii pot lua bursă de merit sau de excelență în anul școlar 2023-2024 / Este nevoie de o copie a diplomei și o cerere pentru acordare

Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii cu premii pot lua bursă de merit sau de excelență olimpică în anul școlar 2023-2024 sunt cele publicate în câteva liste…
Vezi articolul

Ministerul Educației a deschis o anchetă proprie în cazul învățătoarei care l-a făcut „handicapat” pe un elev cu autism pe grupul de părinți / Ancheta ISJ Bacău este finalizată, dar deocamdată rezultatele nu pot fi făcute publice

Ministerul Educației a trimis Corpul de control încă de săptămâna trecută la școala din comuna Răchitoasa, spune Roxana Cerghici, consilier de comunicare al ISJ Bacău pentru Edupedu.ro. Verificările au pornit…
Vezi articolul

BREAKING Klaus Iohannis: Consumul de droguri în rândul tinerilor, inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării / Efectele consumului de droguri la vârste fragede și în școli sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale

„Consumul de droguri în rândul tinerilor este un fenomen alarmant, subiectul va fi inclus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)”, a…
Vezi articolul