Majoritatea firmelor nou create sunt înființate de manageri care au un nivel de educație liceal și universitar, aceștia reprezintă 58,2% din totalul celor care au pus bazele unei noi afaceri, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Peste o treime dintre aceștia au între 30 şi 39 de ani, mai notează autorii analizei.
În anul 2017, proporția fondatorilor/managerilor întreprinderilor nou create, cu vârsta mai mică de 30 de ani are o creștere de 8,4 puncte procentuale față de anul precedent, celelalte grupe de vârstă prezentând ușoare variații a ponderilor față de situația din anul 2016.
Fondatorul sau managerul are, în general, un nivel educaţional superior, remarcă studiul, care menționează faptul că este vorba despre o evoluție ce se accentuează în ultimii ani.
Concret, distribuția întreprinderilor în funcție de nivelul educațional al fondatorului prezintă o schimbare structurală între perioadele 1995-2000 şi 2001-2017.
Până în 2001 ponderea întreprinderilor nou create de întreprinzători cu nivel educațional primar era de aproximativ 5%, nivelul de educație profesional (vocațional) era de aproximativ 30%, nivelul de educație gimnazial aproximativ 40% şi nivelul liceal şi universitar în jur de 25%.
Din anul 2001 nivelul primar şi cel vocațional reprezintă împreună o pondere de 20%, cel gimnazial până în 40%, reducându-se în ultimii ani, iar nivelul liceal şi universitar aproximativ 40%, în ultimii ani depăşind 55%, potrivit publicației citate.
Fondatorii cu studii liceale şi universitare sunt mai ales în firmele localizate în regiunea Bucureşti-Ilfov în anul 2017.
În privința calificării noilor patroni, până în anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor care susțineau că sunt “muncitori necalificați” înainte de a crea o nouă întreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora până la nivelul de aproximativ 50%, în paralel cu creşterea ponderii celor ce provin din “muncitori calificați” sau “profesii tehnice”.
În anul 2017 se observă din nou o creştere accentuată la categoria “muncitori necalificaţi”, precum ṣi o uṣoară descreṣtere la “muncitori calificați”. Toate celelalte categorii prezentând scăderi comparativ cu anul anterior.
SURSA: pexels.com