ANALIZĂ: Educația mai are o lună până când începe școala. Nu are ministru și nu va avea ghiozdan cu rechizite, tabletă sau clasă nouă

9.830 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Oficial mai e doar o lună până când începe școala – pe 9 septembrie. Educația nu are ministru plin, ci unul interimar, Guvernul tocmai a majorat prin rectificarea bugetară ponderea salariilor și a micșorat-o pe cea a proiectelor, programelor sociale sau de investiții, o parte din manualele școlare nu vor fi gata la timp, iar 80% din proiectele de modernizare a școlilor și grădinițelor începute din 2013 sau 2017 prin vestitele PNDL I și II nu au fost încă recepționate. Iar elevii, profesorii și părinții au aflat abia cu o zi în urmă că școala începe în data de 9 septembrie, și nu pe 16 septembrie cum ceruse premierul Viorica Dăncilă.

Iată, pe scurt, care sunt principalele concluzii ale analizei:

  • Programul ”Merg la școală”, prin care Guvernul promitea 250 de lei fiecărui elev pentru rechizite, manuale, cărți, echipament sportiv a fost anulat.
  • Proiectul ”România digitală”, cu tablete pentru fiecare elev și table inteligente pentru fiecare clasă, promis de Guvern încă din februarie, nu a fost încă lansat – banii din buget au fost retrași la rectificare.
  • Educația nu are un ministru plin
  • 94% din manualele pentru clasa a VII-a sunt incerte pentru începutul anului școlar
  • Investițiile în infrastructura școlară sunt încă departe de cifrele promise – doar 20% din școlile, grădinițele și creșele cuprinse în PNDL I și II au fost recepționate în ultimii 7 ani.

Elevii nu vor avea tichete de 250 de lei pentru rechizite, manuale, cărți și echipamente sportive, așa cum a promis Guvernul încă din februarie, de la aprobarea bugetului în Parlament. Programul „Merg la școală” pentru toți elevii din învățământul primar, gimnazial, profesional și liceal a fost lansat în dezbatere publică și retras imediat. Brusc, fără explicații și motive, ministerul Finanțelor ar fi decis că nu se mai face pentru că nu sunt bani, potrivit surselor Edupedu.ro. Elevii ar fi primit câte 250 de lei fiecare, sub formă de tichete, iar programul ar fi înlocuit proiectul mai vechi „Rechizite în școli”. Detalii despre programul „Merg la școală” aici. Potrivit precizărilor celor de la ministerul Educației, suma rămasă în buget permite derularea în continuare a actualului program pentru rechizite școlare. „Totodată, MEN asigură din fonduri externe nerambursabile rechizite școlare prin Proiectul „Rechizite pentru preșcolari și elevi – Șanse egale la educație”.

Elevii nu vor avea tablete sau table inteligente în acest an. Programul „România Digitală”, în valoare de 2 miliarde de lei, ar fi trebuit să înceapă anul acesta, dar nu are încă aprobarea Comisiei Europene, fiind finanțat din fonduri europene. Nu a fost încă semnat niciun contract legat de acest program, din datele disponibile public. Potrivit ministerului, creditele bugetare (adică banii alocați de la buget pentru acest program) au fost tăiate la rectificare – este vorba despre 2 miliarde de lei. Au rămas în buget credite de angajament în valoare de 2,1 miliarde, iar potrivit explicațiilor oficiale, acestea dau „posibilitatea începerii și derulării proiectului „Instrumente pentru clasă – table interactive”. Asta înseamnă că poate fi demarat proiectul în faza de semnare și cam atât. Prin program toți elevii din România primeau câte o tabletă, iar clasele erau dotate cu table inteligente. Proiectul a fost promis de Guvern încă de la începutul anului 2019.

Nu există un ministru plin al Educației. După demiterea Ecaterinei Andronescu, interimar la Educației a ajuns Daniel Breaz, ministrul Culturii. Încă nu se știe cât va dura interimatul acestuia, cine și când va prelua portofoliul plin al Învățământului. Potrivit legii, interimatul poate dura 45 de zile. Reamintim că anul trecut școlar a început cu Valentin Popa ca ministru, dar acesta a plecat în luna septembrie 2018 din Guvern, după care a urmat un ministru interimar, Rovana Plumb, care a stat 40 de zile la conducerea instituției. Ecaterina Andronescu a urmat-o, iar aceasta nu a rezistat în funcție nici măcar un an școlar complet.

Manualele școlare, incerte pentru mai multe discipline și ani de studiu. Potrivit unei informări despre situația manualelor școlare, prezentate în ședința de Guvern de fostul ministru al Educației, circa 10% din manualele de clasa a II-a, 23% din cele pentru clasa a VI-a și 94% dintre manualele de clasa a VII-a sunt încă în față de licitații contestate, sau loturi pentru care nimeni nu a depus oferte.

Investițiile în infrastructura școlară sunt incerte pentru acest început de an școlar – grad de realizare 20%

Reabilitarea școlilor, creșelor și grădinițelor anunțată de Guvern prin programele Ministerului Dezvoltării, numite Programul Național de Dezvoltare Locală Etapa I și Etapa II, arată astfel: în PNDL I în luna iulie 2019 din cele 818 unități de învățământ finanțate (din care 560 fără autorizație de funcționare), fuseseră recepționate doar 329 (140 fără autorizație), în condițiile în care programul a început în 2013. (SURSA)

De asemenea tot prin PNDL I din cele 356 de creșe și grădinițe finanțate, doar 168 au fost recepționate.

În ceea ce privește PNDL II situația este și mai slabă. Prin programul început în 2017 au fost cuprinse 1.386 de unități de învățământ (din care 800 fără autorizație de funcționare), iar până în iulie 2019 fuseseră recepționate un număr de 137 (din care 69 dintre cele fără autorizație). Asta înseamnă 10%.

În privința grădinițelor și creșelor reabilitate prin acest program PNDL II, din cele 864 de unități finanțate, fuseseră recepționate doar 54.

În total, prin cele două programe ar trebui să fie reabilitate/construite sau modernizate 3.424 de școli, creșe și grădinițe, iar până acum au fost recepționate 688, adică 20% din planul asumat, potrivit documentelor citate.

Atât PNDL I cât și PNDL II ar trebui să se încheie în anul 2020 când toate aceste lucrări se vor finaliza, potrivit planului autorităților. Până în 2020 mai sunt 5 luni. La rectificarea bugetară PNDL a primit o suplimentare de fonduri de 1,5 miliarde lei. (SURSA)

Rectificarea bugetară a crescut ponderea salariilor în bugetul Educației și a redus-o pe cea a celorlalte cheltuieli, printre care și investițile sau programele pentru elevi

Buget inițial Educație: 30,96 mld lei (SURSA)

Buget rectificare august Educație: 29,93 mld lei (SURSA)

Din bugetul total primit de Educație, de 30,96 miliarde lei, 20,61 miliarde erau bani de salarii, adică 66,57%. Prin diminuarea de la rectificare, banii de salarii au scăzut cu 400 de milioane lei, iar în noul buget mai mic cu 1,03 miliarde lei, suma rămasă pentru salarii (20,21 mld) reprezintă 67,52%. Prin urmare ponderea salarilor în bugetul micsorat la rectificare a crescut ușor.

Din restul capitolelor, adică investiții, burse, programe sociale etc, s-au tăiat restul de 630 milioane lei. În bugetul inițial aprobat cele 10,3 miliarde de lei pentru toate aceste alte cheltuieli însemnau un procent de 33,3. În noua forma, de după rectificare, (adică 9,67 mld lei), procentul este de 32,31.

FOTO: Gov.ro


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, la 9 luni după ce propriile Legi ale învățământului au fost promulgate: Ar trebui ca relevanța examenelor naționale, Evaluare Națională și Bacalaureat, să fie redusă

Ligia Deca, ministrul Educației, a spus, săptămâna trecută, în județul Mureș, că „obiectivul nostru” vizează ca relevanța examenelor naționale, Evaluare Națională și Bacalureat, „să fie redusă”. Aceasta a spus că…
Vezi articolul

Universitatea din București plănuiește un master de comunicare a științei, anunță prorectorul Sorin Costreie: “Ceea ce ar trebui să fie educația când își dă mâna cu știința și cultura”

Universitatea din București pregătește un master de comunicare a științei, care ar fi o premieră în România și care ar urma să fie dezvoltat cu parteneri internaționali, potrivit prorectorului Universității,…
Vezi articolul