Analiza datelor din septembrie nu arată probleme pentru plata utilităților școlilor, potrivit Ligiei Deca, dar aceasta spune că va cere actualizarea situației: “Nu încurajam trecerea în online a școlilor”

1.790 de vizualizări
Foto: Universitatea din București
Analiza datelor de la inspectoratele școlare județene de la începutul lunii septembrie nu previzionează probleme pentru plata utilităților, după cum a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la videoconferința cu prefecții. Aceasta a mai spus că va cere o altă analiză și că „nu susținem, nu încurajam trecerea în online a școlilor, mai ales după doi ani pandemici, care au generat goluri în procesul educațional”.

„La nivelul țării nu previzionăm probleme în acest moment, însă această analiză a fost făcută la începutul lunii septembrie. Vom relua analiza pentru a vedea eventualele evoluții, în așa fel încât să știm din timp potențiale probleme, pentru a putea să le rezolvăm”, a precizat ministrul Educației.

Tot în cadrul videoconferinței, premierul Ciucă a spus că „sincer, nu văd și nu accept ca să întrerupem procesul de învățământ, pentru că nu există termie în vreuna din unitățile de învățământ”.

  • Săptămâna trecută, Ligia Deca a anunțat în prima conferință de presă că unul dintre obiective este ca „școlile să rămână deschise indiferent de evoluția crizei energetice”. –detalii aici
Redăm declarația completă a ministrului Educației:

Ligia Deca: „În primul rând, Ministerul Educației a ridicat deja problema pregătirii pentru asigurarea condițiilor normale de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece. Beneficiem de prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119 de anul acesta, care plafonează tarifele pentru energia electrică și pentru gaze. Practic, așa cum am spus și săptămâna trecută presei, prețul fiind plafonat, nu ar trebui să avem diferențe în ceea ce privește facturile la utilități, decât datorate consumului. Dacă sunt situații speciale, am prefera să le aflăm din timp. Am fost sesizați privind o astfel de situație în municipiul Giurgiu, am discutat cu cei de la administrația publică locală, care ne-au spus că ar avea nevoie de suplimentări de fonduri. Din cadrul legal existent, noi nu putem face aceste suplimentări fără să mărim costul standard pentru bunuri și servicii, ceea ce noi nu putem face, dar i-am îndrumat către Ministerul Dezvoltării, unde astfel de suplimentări pot fi făcute.

De asemenea, noi am solicitat execuția bugetară pentru bunuri și servicii și previziunile pentru perioada următoare de la inspectoratele școlare județene. La nivelul țării nu previzionăm probleme în acest moment, însă această analiză a fost făcută la începutul lunii septembrie. Vom relua analiza pentru a vedea eventualele evoluții, în așa fel încât să știm din timp potențiale probleme, pentru a putea să le rezolvăm. Mulțumim oricum pentru sprijinul manifestat la nivel guvernamental de a suplimenta acolo unde este nevoie, în așa fel încât să nu avem cazuri de funcționare necorespunzătoare a școlilor. Mesajul pe care noi l-am transmis cu continuitate fiind [acela] că nu susținem, nu încurajăm trecerea în online a școlilor, mai ales după doi ani pandemici, care au generat goluri în procesul educațional. (…) Ne bazăm pe colaborarea cu celelalte ministere și promitem să avem situații actualizate, în așa fel încât acolo unde apar probleme, să le rezolvăm cât mai din timp”.

Citește și:
Premierul Ciucă: Nu accept să întrerupem procesul de învățământ, pentru că nu există termie în vreuna din unitățile de învățământ
“Școlile să rămână deschise indiferent de evoluția crizei energetice. Există discuții guvernamentale privind sprijinul acordat școlilor” – a anunțat noul ministru al Educației, Ligia Deca

3 comments
  1. In legatura cu bursele elevilor, ce se intampla? Dn fost ministru al educatiei le-a promis elevilor ca pe data de 15 a fiecarei luni , elevii vor primi banii de burse. A trecut data de 15 si…nimic.

  2. >>La nivelul țării nu previzionăm probleme
    Unde a invatat dna. doctor limba romana?

    Ca sa completez cu declaratiile dlui. doctor Maciuca: La nivelul țării nu previzionăm probleme cu termia.

    Prostia la putere o sa creeze numai haos :)).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației, Ministerul Cercetării și Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, printre instituțiile publice care migrează la Cloud-ul Privat Guvernamental – proiect

Ministerul Educației, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Culturii, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, Centrul Naţional de Recunoaştere și Echivalare a Diplomelor se află pe lista celor…
Vezi articolul

Doar 31% dintre profesori au până în 40 de ani, 9% au peste 60 – o situație “îngrijorătoare”, spune ministrul Cîmpeanu. El reia propunerea salariilor atractive ca soluție pentru a avea “profesori buni”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reluat, vineri, tema introducerii unor salarii atractive pentru cadrele didactice, drept soluție pentru a avea “profesori buni”. El a ilustrat problema calității în educație prin…
Vezi articolul

Peste 200 de școli în care distanțarea de 1 metru nu poate fi respectată, identificate într-un sondaj al Consiliului Național al Elevilor / În aproape 380 de unități elevii nu ar avea apă curentă și săpun

În 214 școli din 755, cuprinse în analiza Consiliului Național al Elevilor, distanțarea de 1 metru nu poate fi respectată, potrivit răspunsurilor elevilor la un sondaj online autocompletat, potrivit unui…
Vezi articolul

FOTO A treia zi de proteste în fața Ministerului Educației. Decanul Cristian Preda și-a șters numele de pe o carte a sa și l-a trecut autor pe Sorin Cîmpeanu: Chimiștii făceau cercetări și le semna Elena Ceaușescu. Pare că dl Cîmpeanu repetă acest model și am zis să-l ajutăm

A treia zi de proteste a început în fața Ministerului Educației, după ce ancheta jurnalistei Emilia Șercan a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar și acum încearcă…
Vezi articolul