Analiză: 16% din școli nu au apă curentă, 43% nu sunt racordate la canalizare

1.421 de vizualizări
Foto: © Fedecandoniphoto | Dreamstime.com
Peste 1.800 de clădiri de școli și grădinițe, adică 16% din unitățile de învățământ analizate, nu au apă curentă, ia 43% nu sunt racordate la canalizare. Asta arată datele oficiale ale Ministerului Educației prezentate marți de organizația Energy Policy Group (EPG), în conferința online Forumul România Eficientă. Analiza arată că din peste 13.500 de clădiri analizate, 45% nu sunt reabilitate termic sau energetic.

Din 17.819 clădiri ale unităților școlare din România, doar pentru 11.571 au fost completate datele privind accesul la utilități, potrivit prezentării făcute de Radu Dudău, președintele EPG. Este vorba despre date extrase din baza de date a Ministerului Educației, din programul SIIIR (Sistemul de Informații Integrat al Invățământului din România).

Din aceste 11.517 de unități, 16%, adică 1.874 de clădiri nu erau conectate la o rețea de apă potabilă. 43% nu erau conectate la o rețea de canalizare, iar 63% dintre clădiri nu erau conectate la rețeaua de gaze naturale.

“Este o diferență foarte mae între standardele actuale de renovare, pe care le are în vedere Uniunea Europeană, și pe care noi vrem să le realizăm, și faptul că la noi în țară sunt în continuare atâtea școli care nu au acces la utilități minimale. Deci este enorm de lucru și este o responsabilitate socială și morală ca să susținem asemenea invesiții”, a spus Radu Dudău.

Din 13.596 de clădiri în analiză:

  • 3.134 nereabilitate
  • 388 în curs de reabilitare
  • 3.008 reabilitate parțial
  • 1.344 nu necesită reabilitare
  • 5.722 reabilitate

Conferința a avut loc în contextul lansării luna trecută a Pactului Ecologic European și al inițiativei Renovation Wave de către Comisia Europeană, care încearcă să ofere o viziune sustenabilă pentru fondul de clădiri din Uniunea Europeană, prezentând barierele și oportunitățile renovării, precum și modul în care pot fi mobilizate resursele financiare și umane.

Foto: © Fedecandoniphoto | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ Procentul mediilor peste 5 la Evaluarea Națională 2024 este 74,4 – cel mai slab rezultat din 2020 încoace. Asta înseamnă că 39.100 de elevi sunt sub acest prag după 9 ani de școală

Peste 74% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională în 2024 au luat medii peste 5, a anunțat Ministerul Educației miercuri, într-un comunicat de presă. Rezultatele sunt cele inițiale, înainte de…
Vezi articolul

EXCLUSIV Familia și prietenii sunt principalii „consultanți” pentru alegerea liceului ai elevilor care au terminat acum clasa a VIII-a, în București, arată raportul CMBRAE 2023. Sfaturile consilierilor școlari, pe ultimul loc

Elevii care termină gimnaziul preferă să se consulte cu familia și prietenii atunci când își aleg liceul, arată Studiul privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a,…
Vezi articolul